Cum se incepe un divort?

Familiei
Post Reply
Amelica

Cum se incepe un divort?

Post by Amelica » 20 May 2005, 17:27

Poate ca vi se pare aiurea intrebarea, dar realmente nu stiu decat foarte putine lucruri si nu prea am pe cine sa intreb. Deci, sunt casatorita de 6 ani si dorim sa divortam cu acordul partilor. Nu avem copii si nici bunuri de impartit. Am inteles ca trebuie depusa o cerere la judecatoria unde ai domiciliul, dar nu stiu daca trebuie neperat sa mergem amandoi pentru depunerea cererii sau pot merge numai eu. Ce alte acte (taxe, timbre) mai trebuie sa anexez? Stiti cumva si cat va dura de la depunerea cererii pana la solutionarea definitiva.Am inteles ca poti prezenta judecatorului o declaratie de renunt la apel pentru a incheia totul mai repede. Cand ar trebui prezentata aceasta? Va rog mult, mult sa ma ajutati si va multumesc de un milion de ori!!!

wittmann

Post by wittmann » 20 May 2005, 18:20

-cerere de divort semnata de ambii soti;
-taxa de timbru de 366.000 lei;
-timbru judiciar de 3000 lei;
-certificat de casatorie in original;
-ambii soti prezenti cu acte de identitate.

Hotararea in acest caz este irevovabila.

murik

Post by murik » 21 May 2005, 22:06

In completarea celor aratate de wittmann:
- Cererea de divort se depune la judecatoria inde aveti domiciliul
- este cel mai simplu caz (fara copii, fara bunuri de impartit) si in functie de instanta si de nr de infatisari probabil va dura 2 luni
- cererea de divort poate fi formulata de catre oricare dintre soti (nu trebuie sa mergeti amandoi), insa daca vrei sa scapi repede si ieftin, atunci asculta-l pe wittmann si mergeti impreuna si formulati in comun cererea de divort

Amelica

Post by Amelica » 23 May 2005, 11:46

Va multumesc mult pentru raspunsurile voastre. E fantastic Internetul acesta si "mai" fantastica este receptivitatea si amabilitatea celor care ne inconjoara! Va sunt foarte recunoscatoare pentru ca relamente nu aveam cui sa cer un sfat in aceasta problema.
Indraznesc sa mai intreb un lucru. Ideea mi-a venit citind un ale mesaj de pe forum. Am inteles ca pentru a scurta aceasta perioada de doua luni, poti depune o cerere de renuntare la apel. Poate ca am enuntat o prostie, dar nu am nici un fel de pregatire in domeniu si scriu si eu din ce am citit de la altii. Ideea e ca as vrea sa nu fie nevoie sa astept doua luni, ci mai putin si nu stiu daca as putea face ceva in acest sens.
Va multumesc si de aceasta data pentru soidaritatea de care sunt convinsa ca veti da dovada!

ramonya

Post by ramonya » 23 May 2005, 13:16

Termenul de doua luni este prevazut de Codul de Procedura Civila si este dat de judecator " ca un termen de gandire" - in eventualitatea unei posibile impacari a celor doi soti!
Art. 6131. - In cazul in care cererea de divort se intemeiaza cu acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, in actiunea de divort, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.
Primind cererea de divort formulata in conditiile alin. 1, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care, va fixa un termen de doua luni in sedinta publica. La termenul de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.

wittmann

Post by wittmann » 23 May 2005, 13:41

Renuntarea la dreptul de apel in cazul divortului prin consimtamant nu este necesara, intrucat hotararea data este irevocabila.

Amelica

Post by Amelica » 23 May 2005, 14:55

Multumesc mult pentru raspunsurile voastre.
Va mai bat la cap cu o intrebare de om prost, dar asta e!
Unde se trebuie sa platesc taxa judiciara pt. Jud. Sect. 2, la CEC, au ei o lista cu conturile, trebuie sa-l caut eu undeva.
Multumesc!

croc

Post by croc » 23 May 2005, 15:08

eu nu stiu contul, poate iti vor raspunde altii care il stiu;
iti pot spune numai ca il gasesti cu siguranta la Judecatoria Sector 2;
Acolo este afisat (daca nu este afisat, intrebi).

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 24 May 2005, 11:47

daca te duci la CEC-ul "mare" (pe Calea Victoriei) si spui ca vrei sa platesti o taxa de timbru in contul judecatoriei sect. 2 nu iti mai cere nimeni contul caci ei au deja conturile in care se achita taxele de timbru.
Te sfatuiesc sa faci asa, cu atat mai mult cu cat CEC-ul este si aproape de judecatorie asa incat nu trebuie sa te plimbi prea mult.

Amelica

Post by Amelica » 24 May 2005, 13:16

Inca o data, as vrea sa va multumesc mult tuturor celor care mi-ati raspuns! M-ati ajutat enorm pentru ca nimeni nu stia sa-mi spuna mare lucru si nici nu puteam intreba multa lume, pentru ca nu e o situatie placuta. Am sunat la judecatorie, la sectorul 2 si mi-a raspuns o doamna acra, care nu m-a lasat sa o intreb tot ce doream si mi-a inchis telefonul. Asta in conditiile in care am intrebat-o, frumos si politicos, daca imi poate spune la ce etaj e registratura pentru ca am fost o singura data si aproape m-am ratacit prin cladire. E uimitor cata rautate si impolitete pot exista!
Va multumesc tuturor inca o data!

wittmann

Post by wittmann » 24 May 2005, 14:53

Am sunat la judecatorie, la sectorul 2 si mi-a raspuns o doamna acra,
Aia sigur nu era doamna... :-D
Contul Primariei Sector 2 este RO04TREZ0221170210xxxx deschis la Trezoreria Sector 2 Bucuresti.

Amelica

Post by Amelica » 26 May 2005, 08:51

Ai dreptate, nu era o doamna, era o "muratura" Dar de ce oare in toate institutiile publice, in special in serviciile de relatii cu publicul, sunt angajate "doamne" plictisite si acrite? Parca tot ceea ce ti se intampla zi de zi te impinge tot mai mult sa pleci si sa te mai intorci doar in concediu, asta daca nu dai peste acrituri si in turism!
Multumesc mult pentru contul Judecatoriei!

Post Reply