Avans din dividende

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
kko

Avans din dividende

Post by kko » 19 May 2005, 21:01

Este posibil ca intr-un SRL, conform clauzelor actului constitutiv, sa fie dat asociatilor, in cursul anului, avansuri din dividende impozitate conform legislatiei in vigoare" ???? Care ar fi argumentele pro sau contra ???Aceasta clauza am intilnit-o in multe acte constitutive.
Intrebarea se adreseaza nu numai juristilor ci indeosebi economistilor-juristi .
Sebi 77 ce zici????

Mersi anticipat pentru raspunsuri.

murik

Post by murik » 20 May 2005, 16:25

dividendele se incaseaza de catre asociati dupa inchiderea anului fiscal. Pe cale de consecinta, pana atunci nu se poate sti daca SRL isi va incheia activitatea pe anul respectiv cu profit sau cu pierdere. Ori daca nu va exista profit - de unde dividende?! :-?

sebi77

Post by sebi77 » 20 May 2005, 18:20

eu sunt doar economist.... :lol:

Eu zic ca nu se poate ..... Si iti spun si de ce: Ce garantii ai ca la sfarsitul exercitiului financiar inregistrezi profit ca sa-l poti repartiza?

kko

Post by kko » 21 May 2005, 11:57

In principiu, si eu gandesc la fel ca voi.

Insa am intalnit contabili care au sustinut ca ar ar fi posibilia distribuirea de avansuri din dividende atata timp cat legea 31 /1990 nu interzice expres o astfel de alocare de sume in avans, impozitele se platesc potrivit legii( prin retinere la sursa) iar dupa inchiderea anului fiscal s-ar putea face o regularizare. O astfel de "posibilitate", ar justifica demersurile unei persoane de a-si face un SRL cu unic asociat = administrator ( care conform ITM nu poate fi angajat cu CIM, potrivit altora nu poate incheia alt tip de contract cu propria lui societate pentru a incasa venituri periodice- fiind astfel lipsit de surse financiare pina dupa incheierea anului fiscal ).....

murik

Post by murik » 21 May 2005, 12:49

In ceea ce priveste situatia asociatului unic care este angajat la propriul SRL, lucrurile stau cam asa:
- Nu poti semna CIM de doua ori (si ca salariat si ca angajator)
- L.31/1990 nu impiedica acest lucru
- In consecinta, daca SRL are un dir, executiv de ex, care semneaza ca angajator, il poate angaja pe asociatul unic pe o anumita functie.
_ discutia am avut-o la ITM eu personal
- Daca sunt 2 sau mai multi asociati, lucrurile se simplifica, putandu-se angaja reciproc !!!

sebi77

Post by sebi77 » 22 May 2005, 14:57

KKO wrote:In principiu, si eu gandesc la fel ca voi.

Insa am intalnit contabili care au sustinut ....

Bine spus contabili :grin: probabil ca sunt de aia de au facut cursuri la fara frecventa... is economist... si asa ceva nu se face...

botexe

Post by botexe » 23 May 2005, 16:38

"Legea" spune :
Art. 67
(1)Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2)Dividendele se platesc asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Ele se platesc in termenul stabilit de catre adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 8 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati o penalitate aferenta perioadei de intarziere, la nivelul dobanzii legale.
(3)Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
(4)Dividendele platite contrar dispozitiilor alin. (2) si (3) se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca.

(5)Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
(6)Dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.

Art. 272
Se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care:
...................
5.incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive sau care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara ori contrarii celor rezultate din aceasta;

Distribuirea dividentelor in cursul anului financiar desi sanctionata de lege, este un fenomen des intalnit, mai ales in S.R.L -urile cu asociat unic sau cu asociati "din familie".
In aceste forme de societati nu se poate vorbi de lovirea intereselor asociatilor, cum ar fi cazul societatilor cu N asociati/actionari care nu se cunosc.

kko

Post by kko » 23 May 2005, 17:00

:lol: :lol:
Cu aceleasi texte de lege am argumentat si eu ....

Mi s-a raspuns ca:
Legea contabilitatii (L 82/1991 republ) prevede la art 10 al.1 ca
"Documentele oficiale de prezentare a situatiei economico-financiare a persoanelor prevazute la art. 1 sunt situatiile financiare anuale....."
insa la art 26 al.2 prevede si... ca
"Pentru regiile autonome, societatile comerciale si societatile/companiile nationale in care statul detine cel putin 20% din capitalul social, precum si pentru celelalte persoane juridice, Ministerul Finantelor Publice poate stabili intocmirea si depunerea situatiilor financiare si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar." ( a se vedea situatiile financiare la 30.06)

Marturisesc sincer ca am inceput sa privesc putin altfel problema, insa inclin spre distribuirea dividendelor dupa aprobarea situatilor financiare anuale pentru a evita orice fel de dubiu....INSA TOTUSI exista ceva care simt ca-mi scapa ori poate ca legea nu este suficient de transanta ca sa fie eliminate alte variante.... :?

Post Reply