o situatie...termenul de apel
o situatie...termenul de apel
am o problema
ce se intampla in cazul in care o cerere de apel nu cuprinde numele apelatului sau domiciliul sau un alt element esential si e depusa in ultima zi valabila de introducere a cererii? am avut o disputa cu un coleg care spunea ca se prelungeste acel termen de catre judecator in virtutea rolului activ al acestuia
cum e corect?
ce se intampla in cazul in care o cerere de apel nu cuprinde numele apelatului sau domiciliul sau un alt element esential si e depusa in ultima zi valabila de introducere a cererii? am avut o disputa cu un coleg care spunea ca se prelungeste acel termen de catre judecator in virtutea rolului activ al acestuia
cum e corect?
pai eu stia ca o cerere trebuie sa cuprinda numele domiciliul persoanei fizice, denuimirea si sediul persoanei juridice, obiectul cererii, motivele, semnatura.
de asemenea stiam ca lipsa numelui si a domiciliului atrage dupa sine nulitatea cererii...nu insa si lipsa semnaturii cand instanta poate sa dea un termen de complinire iar daca cererea nu se semneaza nici atunic, cererea va lovita de nulitate
dar in cazul lipsei numelui sau a domiciliului? daca cererea s-a introdus in ultima zi ? ce se intampla? instanta poate sa prelungeasca termenul?
de asemenea stiam ca lipsa numelui si a domiciliului atrage dupa sine nulitatea cererii...nu insa si lipsa semnaturii cand instanta poate sa dea un termen de complinire iar daca cererea nu se semneaza nici atunic, cererea va lovita de nulitate
dar in cazul lipsei numelui sau a domiciliului? daca cererea s-a introdus in ultima zi ? ce se intampla? instanta poate sa prelungeasca termenul?
In cod lipsa numelui/domiciliului partilor nu e prevazuta sub sanctiunea nulitatii sau decaderii.Mai mult,Boroiu spune ca nnneindicarea domiciliului sau resedintei intimatului nu duce la nulitatea cererii,deoarece acest element de identificare se regaseste la dosarnn.
Asa ca nu se da nici un termen pentru completare,mai ales ca legea nu prevede,iar judecatorul,desi are rol activ,nu poate dispune decat in baza unui text de lege.
Asa ca nu se da nici un termen pentru completare,mai ales ca legea nu prevede,iar judecatorul,desi are rol activ,nu poate dispune decat in baza unui text de lege.
1. Pe langa nulitatile exprese mai sunt si cele virtuale;AllyMcBeal wrote:In cod lipsa numelui/domiciliului partilor nu e prevazuta sub sanctiunea nulitatii sau decaderii.Mai mult,Boroiu spune ca nnneindicarea domiciliului sau resedintei intimatului nu duce la nulitatea cererii,deoarece acest element de identificare se regaseste la dosarnn.
2. Ce se intampla cu cererea de apel daca nu cuprinde aceste elemente, se considera lipsuri nesemnificative si se judeca ?
In privinta prelungirii termenului de apel, sigur ca nu se pune problema, neexistand un text de lege in acest sens.
Nulitatea va putea fi insa invocata la primul termen de partea interesata care va trebui sa dovedeasca si vatamarea (art. 105 alin. 2 Cod pr.civ), iar daca ar dovedi-o, pentru a interveni nulitatea ar mai trebui si ca vatamarea sa nu poata fi acoperita altfel decat prin anularea actului.
Ce credeti, ce s-ar intampla daca instanta ar pune in vedere apelantului sa-si completeze cererea de apel cu mentiunile lipsa si acesta ar refuza?
Nulitatea va putea fi insa invocata la primul termen de partea interesata care va trebui sa dovedeasca si vatamarea (art. 105 alin. 2 Cod pr.civ), iar daca ar dovedi-o, pentru a interveni nulitatea ar mai trebui si ca vatamarea sa nu poata fi acoperita altfel decat prin anularea actului.
Ce credeti, ce s-ar intampla daca instanta ar pune in vedere apelantului sa-si completeze cererea de apel cu mentiunile lipsa si acesta ar refuza?
Cererea de apel poate sa nu cuprinda numele, domiciliul sau resedinta partilor. Nu exista risc de nulitate.
Vezi art. 287. Cpc.
M-am intalnit cu astfel de cazuri si in proportie de 100% instanta a permis partii in culpa completarea elementelor lipsa din cererea de apel, pana la prima zi de infatisare
Vezi art. 287. Cpc.
M-am intalnit cu astfel de cazuri si in proportie de 100% instanta a permis partii in culpa completarea elementelor lipsa din cererea de apel, pana la prima zi de infatisare
Cererea de apel poate sa nu cuprinda numele, domiciliul sau resedinta partilor. Nu exista risc de nulitate.
Vezi art. 287. Cpc.
Vezi art. 287. Cpc.
Ai dreptate in principiu. Dar ce se intampla in cazul unui consortium litis?botexe wrote:Cererea de apel poate sa nu cuprinda numele, domiciliul sau resedinta partilor. Nu exista risc de nulitate.
Vezi art. 287. Cpc.
Cred ca trebuie sa se stabileasca cine sunt intimatii.
[i]Lipsa numelui, domiciliului sau resedintei partii sau denumirii, sediului, nr. de inregistrare in Reg. Comertului sau in reg. pers. juridice, codului fiscal si contului bancar[/i] atrage nulitatea doar daca se dovedeste vatamarea si faptul ca ea nu poate fi inlaturata altfel. E greu sa se produca o astfel de vatamare odata ce se indica hotararea care se ataca, avand in vedere ca in la dosar exista toate aceste mentiuni. Asadar, in practica, nulitatea intr-un astfel de caz intervine foarte rar.
Cat despre alte mentiuni, unele atrag decaderea(motivarea si dovezile noi) iar altele nulitatea(semnatura si aratarea hotararii), care de asta data nu mai e virtuala si deci exista independent de dovedirea unei vatamari. Despre acoperirea nulit. in cazul lipsei semnaturii explica bine un coleg inaintea mea. :)
Cat despre alte mentiuni, unele atrag decaderea(motivarea si dovezile noi) iar altele nulitatea(semnatura si aratarea hotararii), care de asta data nu mai e virtuala si deci exista independent de dovedirea unei vatamari. Despre acoperirea nulit. in cazul lipsei semnaturii explica bine un coleg inaintea mea. :)
Corect.Amy wrote:Lipsa numelui, domiciliului sau resedintei partii sau denumirii, sediului, nr. de inregistrare in Reg. Comertului sau in reg. pers. juridice, codului fiscal si contului bancar atrage nulitatea doar daca se dovedeste vatamarea si faptul ca ea nu poate fi inlaturata altfel. E greu sa se produca o astfel de vatamare odata ce se indica hotararea care se ataca, avand in vedere ca in la dosar exista toate aceste mentiuni. Asadar, in practica, nulitatea intr-un astfel de caz intervine foarte rar.