A RECUZA AU BA?!

Discutii privind procedura civila
croc

Post by croc » 11 May 2005, 12:59

unde este reglementata acceptarea facturilor?
sau. mai bine zis, este reglementata undeva?
cand se considera o facura acceptata? 8O

aho

Post by aho » 11 May 2005, 13:04

dinubocos scuze, am inversat calitatea procesuala si in plus nici nu am reusit sa-mi modific mesajul .

dinubocos

Post by dinubocos » 12 May 2005, 16:55

Problema acceptarii facturilor este destul de spinoasa. Exista instante care considera ca daca nu ai raspuns la acele adrese de sfarsit de an prin care creditorii cer sa confirmi sumele restante inseamna ca ai acceptat facturile. Practic se da valoare juridica de tacerii sau pasivitatii.

croc

Post by croc » 12 May 2005, 17:03

inseamna ca am incurcat-o;
am o mare factura pe care nu intentionez sa o recunosc dar pe care nu am refuzat-o in mod expres in ideea ca oricum tacerea nu are valoare juridica;
este veche de un an;
as putea sa-i fac acum refuz?
mai are sens?

kko

Post by kko » 12 May 2005, 17:17

dinubocos wrote:Problema acceptarii facturilor este destul de spinoasa. Exista instante care considera ca daca nu ai raspuns la acele adrese de sfarsit de an prin care creditorii cer sa confirmi sumele restante inseamna ca ai acceptat facturile. Practic se da valoare juridica de tacerii sau pasivitatii.
Unde este reglementata aceasta procedura " a adreselor de sfarsit de an privind confirmarea sumelor restante" ....Cred ca am o carenta in domeniu....
croc wrote:as putea sa-i fac acum refuz?
mai are sens?.
Daca factura nu a fost semnata de beneficiar.....DE CE NU ???? Cu scrisoare cu confirmare si NOTA DE INVENTAR neaparat ....

croc

Post by croc » 12 May 2005, 17:46

ce e aia nota de inventar? :oops:

kko

Post by kko » 12 May 2005, 18:03

Este un formular al postei in care consemnezi ce trimiti in continutul plicului ( de ex. adresa nr......, OP original nr..... din data de....reprezentand taxa jud. de timbru, intimpinare inregistrata sub nr.... etc) si pe care lucratorul postal pune o stampila si semneaza dupa ce (teoretic) ar trebui sa verifice. Poate constitui o dovada in instanta ca ceea ce ai trimis cu scrisoare recomandata este exact ceea ce era in continutul plicului.... Sa-i zicem o dovada mai concludenta

Daca de exemplu X iti trimite recomandat o felicitare de Paste in plic si el zice , in instanta, ca ti-ar fi trimis o invitatie la conciliere de ex, facand dovada cu confirmarea de primire ( a plicului cu felicitarea de Paste).... :grin: ....Nu ca as fi experimentat astfel de "oportunitati".... :grin: Personal, cand trimit cu posta ceva ce s-ar putea sa dovedesc ulterior ca am trimis, Nota de inventar este sfanta.

Hmmm, am dezvaluit un mic secret al corespondentei....

norocel

Post by norocel » 12 May 2005, 18:04

Va spun ce stiu si eu in legatura cu "confirmarea anuala" a facturilor, dar nu pot indica acum actul normativ pentru ca nu am la indemana un program legislativ.
Exista un ordin al MF privind inventarierea si acolo (cred ca) scrie despre obligativitatea inventarierii anuale a facturilor existente in sold.
Pentru toate aceste facturi se intocmesc extrase de cont care se comunica debitorilor pentru a fi confirmate.
Extrasul de cont confirmat de debitor este cea mai solida proba care se poate depune pentru obtinerea unei somatii pe OG nr. 5/2001.
Daca debitorul nu confirma factura, creanta poate fi considerata incerta sau litigioasa si se merge pe dreptul comun.

In privinta acceptarii la plata a facturilor, de regula, pentru a evita prelungirea unor situatii neclare, in contracte se insereaza o clauza prin care se arata termenul in care o factura poate fi refuzata.

Nu stiu daca exista si un act normativ care sa reglementeze termenul in care poate fi refuzata la plata o factura dar stiu ca facturile se inregistreaza la emitent in ordinea emiterii si la cel care le primeste in ordinea acceptarii si ca in HG nr. 44/2004 sunt niste reglementari referitoare la TVA si la acceptarea sau refuzul facturilor.

kko

Post by kko » 12 May 2005, 18:14

Norocel wrote:Va spun ce stiu si eu in legatura cu "confirmarea anuala" a facturilor, dar nu pot indica acum actul normativ pentru ca nu am la indemana un program legislativ.
Exista un ordin al MF privind inventarierea si acolo (cred ca) scrie despre obligativitatea inventarierii anuale a facturilor existente in sold.
Pentru toate aceste facturi se intocmesc extrase de cont care se comunica debitorilor pentru a fi confirmate.
.
Am vazut si eu astfel de "extrase de cont" pe care nu am inteles de ce ar trebui sa le accept. As dori sa stiu si eu actul normativ care le reglementeaza...

norocel

Post by norocel » 12 May 2005, 18:16

Este un ordin al MF, cred ca din 2004, daca nu-l gasiti, maine va spun eu numarul.

norocel

Post by norocel » 12 May 2005, 18:22

Ordinul nr. 1753/2004-M.Of. nr. 1174 din 13/12/2004.

dinubocos

Post by dinubocos » 14 May 2005, 19:47

Este interesant faptul ca tacerea sau pasivitatea mea primeste astfel valoare juridica. Deschide si poarta pentru abuzuri.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests