NU MAI ªTIU CUM SÃ PROCEDEZ!!!!!
NU MAI ªTIU CUM SÃ PROCEDEZ!!!!!
Detin un titlu executor pentru recuperarea unor sume de bani de la o institutie publica - ordonator tertiar de credite. Singura modalitate de recuperare este poprirea contului de la Trezorerie, insa raspunsul acestora este de incercare de obligare a debitorului sa faca demersuri pe langa ordonatorul secundar pentru a le da bani (OG 22/2002 ).
Va rog sa imi dati un sfat, fiindca nu mai stiu cum sa procedez...
Va rog sa imi dati un sfat, fiindca nu mai stiu cum sa procedez...
Ai putea in cel mai rau caz sa schimbi forma de executare silita si sa le scoti patrimoniul - calculatoare, masini, mobilier- la mezat cu titlul de executare silita mobiliara. Te cam impiedica OG 22/2002 dar ai putea face o incercare
OG 22/2002 reprezinta intr-adevar o piedica in calea executarii silite a institutiilor publice Considera ca vorbim de norme speciale in ceea ce priveste executarea silita. Din pacate Curtea constitutionala s-a pronuntat constant in favoarea caracterului constitutional al ordonantei cu pricina. Iti recomand lecturarea deciziilor 202/2002, 161/2003, 444/2003, etc.
Motivarile sunt puerile din punctul meu de vedere, dar, momentan cam asta e.
Pe de alta parte- si aici chiar as dori pareri de la toti colegii interesati- articolul 3 din ordonanta se refera exclusiv la sumele derulate prin Trezorerie. Nu spune nimic despre posibilitatea existentei unor alti terti - in afara de trezorerie- la care sa poata fi poprite anumite sume ce reprezinta alte venituri ale institutiei cu pricina- eventual venituri extrabugetare ale institutiei. Pentru ca - in tacerea legii- eu le-as considera urmaribile si pe acelea.
Tristele experiente din sectorul public m-au invatat ca nici o posibilitate nu trebuie sa ramana neexplorata, asa ca imi doresc si iti doresc ca aceste randuri sa te ajute.
succes:mrgreen:

OG 22/2002 reprezinta intr-adevar o piedica in calea executarii silite a institutiilor publice Considera ca vorbim de norme speciale in ceea ce priveste executarea silita. Din pacate Curtea constitutionala s-a pronuntat constant in favoarea caracterului constitutional al ordonantei cu pricina. Iti recomand lecturarea deciziilor 202/2002, 161/2003, 444/2003, etc.
Motivarile sunt puerile din punctul meu de vedere, dar, momentan cam asta e.

Pe de alta parte- si aici chiar as dori pareri de la toti colegii interesati- articolul 3 din ordonanta se refera exclusiv la sumele derulate prin Trezorerie. Nu spune nimic despre posibilitatea existentei unor alti terti - in afara de trezorerie- la care sa poata fi poprite anumite sume ce reprezinta alte venituri ale institutiei cu pricina- eventual venituri extrabugetare ale institutiei. Pentru ca - in tacerea legii- eu le-as considera urmaribile si pe acelea.
Tristele experiente din sectorul public m-au invatat ca nici o posibilitate nu trebuie sa ramana neexplorata, asa ca imi doresc si iti doresc ca aceste randuri sa te ajute.
succes:mrgreen:
mulþumesc
Multumesc pentru ajutor! Am studiat si eu aceste decicii ale Curtii Constitutionale si sunt de aceeasi parere cu tine. Problema in speta este ca institutia publica respetiva nu are in proprietate bunuri imobile. Iar bunurile mobile nu pot fi supuse executarii silite ( este o biblioteca cu fonduri de carte in patrimoniu ). Fondurile extrabugetare (donatii, sponsorizari) sunt utilizate, potrivit legii speciale, colectionarii bunurilor necesare desfasurarii activitatii.
Eu nu vad cale de recuperare nici prin poprire. Singura mea sansa cred ca ar fi o alta actiune - obligatie de a face, respectiv de a cere institutiei ordonator tertiar de credite sa solicite ordonatorului secundar alocarea de fonduri in acest sens. Si asa mai departe, mai mult ca sigur fara nici un rezultat. Sau, probabil, o sesizare a Garzii Financiare pentru verificarea conducerii institutiei publice care refuza sa puna in executare un titlu executor.
Tu ce zici?
Eu nu vad cale de recuperare nici prin poprire. Singura mea sansa cred ca ar fi o alta actiune - obligatie de a face, respectiv de a cere institutiei ordonator tertiar de credite sa solicite ordonatorului secundar alocarea de fonduri in acest sens. Si asa mai departe, mai mult ca sigur fara nici un rezultat. Sau, probabil, o sesizare a Garzii Financiare pentru verificarea conducerii institutiei publice care refuza sa puna in executare un titlu executor.
Tu ce zici?
Pana la actiunea de a face impotriva ordonatorului secundar eu zic ca prima masura ar fi sa-l "sensibilizezi" aducandu-i la cunostinta existenta titlului executoriu. Poate s-o dovedi receptiv. Sugereaza-i de asemenea ca nu esti dispusa sa astepti decat maximum pana la rectificarea bugetara si ca vei solicita si actualizarea creantei.
Daca mai imi vin idei o sa te tin la curent.

Daca mai imi vin idei o sa te tin la curent.

Poate am omis eu sa precizez: Hotararea este pusa in executare de 1 an de zile. Am fost nevoita sa tot depun adrese la executorul judecatoresc pentru a nu mi se perima executarea silita. Pozitia Trezoreriei este de a nu imi vira sumele de bani, fiindca nu exista asemenea sume cu specificatia: virat pentru X in temeiul titlului executor.
Poti sa-mi spui ce scrie in hotararea definitiva? Ai incercat si o validare a popririi? Anunta-ma te rog daca ti se pare interesant punctul asta de vedere. DC? Pentru ca m-am lovit de aceeasi problema. Mai exact tertul poprit spunea ca nu are legaturi cu debitorul, debitor care era de fapt o subunitate a tertului poprit. Pt mine a fost vceva mai simplu. Am infiintat poprirea si dupa 15 zile creditorul a cerut validarea popririi. Cum am reusit? .... Am facut dovada ca au o legatura comerciala (platile intre ei facandu-se prin ordine de compensare) fapt pt care instanta ne-a dat castig de cauza. Ce zici? Practic este cam acelasi lucru. Astept noutati.
La ora actuala am pe rol o actiune pentru validarea popririi la tertul poprit - trezoreria. S-a ajuns la aceasta situatie ca urmare a faptului ca tertul a refuzat sa puna in executare titlul executor, motivat de prevederile OG 22/2002. In motivarea cererii am aratat ca debitorul are cont deschis la tertul poprit, iar acesta din urma a gresit restituind executorului judecatoresc titlul. Poprirea trebuia infiintata si mentinuta, deoarece exista un raport juridic intre debitor si tert, si aceasta indiferent de sumele de bani cu destinatie speciala care exista sau nu in contul debitorului deschis la Trezorerie. Sunt curioasa de solutia instantei!
Rog sprijin si in urmatoarea problema
: Daca tertul poprit a refuzat sa puna in executare titlul, este posibila cererea de validare a popririi? Prevederile art. 460 Cprc sunt in sensul ca cererea se face daca tertul poprit nu-si indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi si anume ca acesta sa consemneze sau sa plateasca suma. Aceasta implica existenta unei popriri infiintate. In cazul meu s-a expediat de catre executor adresa de infiintare a popririi, urmata insa de refuzul tertului. Este posibil, oare, ca instanta sa respinga cererea pe motiv ca nu am, practic, o poprire infiintata? Cam aceasta am dedus din atitudinea judecatorului.