am nevoie de un sfat pt vizitare minora

Familiei
Post Reply
laurentiu_bog

am nevoie de un sfat pt vizitare minora

Post by laurentiu_bog » 12 Apr 2005, 22:15

Poate cineva sa ma lamureasca si pe mine cu un sfat ?
Situatia este cam asa :
-anul trecut in septembrie sotia a intentat divort
-in luna decembrie instanta de fond a judecatoriei IASI adat o sentinta pt divort in care lucrul care ma interesa pe mine se acorada tatalui (adica mie) drept de vizita odata la 2 saptamani 3 ore si jumatate din vacantele scolare Lucru care mie mi s-a parut multumitor.

Fosta sotie nu este deacord cu aceasta hotarare si introduce apel la hotararea de divort. Nu este deacord cu jumatate din vacantele scolare iar in orele de vizita vrea sa insoteasca minora.Am 9 luni in care nu am vazut fetita mai mult de 8 ore puse cap la cap.
Deci rugamintea mea ar fi care ar fi pasul pe care ar trbui sa-l fac dupa apelul introdus de fosta sotie pentru a ajunge in final la o hotarare definitiva si irevocabila ?
Aceasta hotarare este ceruta de ea pentru a putea vedea fata?
Toata lumea(institutiile) pe unde am fost mi-au raspuns sa astept pana se termina procesul pentru a putea vizita minora.
Vreau sa stiu daca la hotararea care urmeaza sa se pronunte se mai poate introduce din nou apel de catre fosta sotie?

constable

Post by constable » 13 Apr 2005, 12:01

Parintii au dreptul la a avea legaturi personale cu copiii lor minori. Nu este conditionat de existenta unei sentinte. Pana la judecarea apelului exista si procedura ordonantei pres. dar nu sfatuiesc. Cel putin nu am vazut o practica in asa ceva. Dar cred ca se poate.

Incearca printr-o plangere penala. O sa mi se impute iarasi ca vorbesc din ce-mi aduc aminte. Nu stiu prea bine. Vezi 307 C.p ???? sau pe undeva pe acolo. Depune plangerea la parchet sau la politia de sector. Si in cazul in care obtii sentinta judecatoreasca, in caz de refuz tot prin agentii fortei publice trebuie adusa la indeplinire. Si ca mijloc eficient in caz de refuz ai tot aceasta plangere penala sau sa incerci sa obtii tu custodia minorului.

b_42_jim

Post by b_42_jim » 13 Apr 2005, 12:30

Draga Laurentiu, se vede ca te-ai dus la un avocat doar ca sa-ti faca cererea scrisa de divort si ca, ulterior, lucrurile s-au complicat scapandu-ti din mana.

Te sfatuiesc sa angajezi cat mai repede un avocat specializat pe dreptul familiei care sa te asiste PANA LA CAPAT. Nu fii scartar cu banii, ca scumpul mai mult pagubeste. Probabil acum deja regreti ca n-ai facut gestul asta cand trebuia.

De ce? Pentru ca, pana la ramanerea irevocabila a hotararii de divort, tu inca esti casatorit cu femeia de care divortezi. Deci, daca ea iti opune ca hotararea prin care s-a stabilit ca poti avea relatii cu copilul nu este executorie fiindca s-a facut apel, pe baza aceluiasi principiu si tu ii poti opune faptul ca inca sunteti casatoriti deci inca ai drepturi depline asupra copilului, in mod egal cu ea.

Pe deasupra, fapta sotiei de a-ti interzice contactul cu copilul minor constituie infractiune si se incadreaza in disp. art. 307 Cod penal pe care te invit sa-l lecturezi singur sau sa-l afli de la un avocat.

Acum vezi de ce sustin ca trebuie sa apelezi la un avocat?

Adi S.

constable

Post by constable » 13 Apr 2005, 13:49

Si pentru ca am spus mai sus din ce mi-am amintit, iata si ce am gasit in programul legislativ LEGE 4 de la Indaco:


(art. 307) Cod penal
1. Notiune.
Constituie infractiunea de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului, potrivit alin. 1 din art. 307 Cod penal, "retinerea de c&tre un parinte a copilului sau minor, fara consimt&mantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii". Potrivit alin. 2 al textului, infractiunea consta si in "fapta persoanei c&reia i s-a incredintat minorul prin hotarare judec&toreasca, spre crestere si educare, de a impiedica in mod repetat pe oricare dintre parinti s& aiba legaturi personale cu minorul, in conditii stabilite de parti sau de organul competent".
2. Obiectul juridic special.
Infractiunea de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului are ca obiect juridic special relatiile de convietuire sociala, din cadrul familiei care privesc cresterea si educarea copiilor.
3. Subiectul.
In cazul alin. 1 din art. 307 Cod penal, subiect al infractiunii este persoana care are fata de minor calitatea de parinte.
In al doilea caz, infractiunea este savarsita de catre persoana careia i s-a incredintat minorul, prin hotarare judecatoreasca, spre crestere si educare.
Participatia penala este posibila in forma complicitatii si a instigarii.
4. Latura obiectiva.
Sub aspectul elementului material, infractiunea de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului se realizeaza, in cazul alin. 1 din art. 307 Cod penal, prin actiunea de retinere a minorului de catre un parinte, iar in cazul alin. 2 din text, prin actiunea de impiedicare a oricaruia dintre p&rinti de a avea leg&turi cu minorul.
In cazul retinerii, este vorba de un minor care a fost incredintat spre crestere si educare unuia dintre p&rinti sau unei alte persoane. Acest minor, aflandu-se temporar la celalalt parinte sau la unul dintre parinti, ca urmare a dreptului fiecarui parinte de a avea legaturi cu copilul sau, nu este lasat sa se intoarca la parintele sau persoana careia i-a fost incredintat potrivit legii. Pentru existenta infractiunii este necesar ca retinerea minorului sa se faca fara consimt&mantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul.
In cazul impiedicarii oricaruia dintre parinti de a avea legaturi cu minorul, este vorba de un minor care a fost incredintat altei persoane, prin hotarare judecatoreasca, iar aceasta persoana il pune in situatia de a nu avea contacte personale cu parintii sai.
Pentru existenta infractiunii, legea cere ca actiunea de impiedicare a oricaruia dintre parinti de a avea legaturi cu minorul sa fie savarsita in mod repetat, in asa fel incat sa rezulte ca este vorba nu de ceva intamplator, izolat, ci de o tendinta sistematica de a indeparta pe minor de parintii sai.
5. Latura subiectiva.
Infractiunea de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului, in oricare din modalit&tile sale se s&varseste cu intentie directa sau indirecta.
6. Consumarea.
Tentativa este posibila, insa legea nu o sanctioneaza. Consumarea infractiunii are loc, in cazul retinerii, in momentul in care retinerea este efectiva si se epuizeaza in momentul cand inceteaza actiunea de retinere, iar in cazul impiedicarii oricaruia dintre parinti de a avea legaturi cu minorul, infractiunea se consuma in momentul in care actiunea s-a s&varsit in mod repetat.
7. Sanctiunea.
Infractiunea de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

constable

Post by constable » 13 Apr 2005, 13:49

Ma contrazic. Sa inteleg ca nu am dreptate. Fara hotarare judecatoreasca definitiva de incredintare nu exista 307 c.p.

Oricum incearca...

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 13 Apr 2005, 15:10

eu inteleg ca sotia ta a atacat solutia pronuntata in fond de instanta care a pronuntat si sentinta de divort.
In aceasta situatie e bine sa te lupti pentru programul de vizitare obtinut (respectiv sa-ti angajezi un avocat in calea de atac).
Asdta nu are nici o legatura insa cu dreptul tau de a vedea copilul conform programului stabilit de instanta. Adica, mai pe intelesul tau, poti vedea copilul si inainte de a deveni irevocabila hotararea de divort prin care se stabileste si programul de vizitare, atata doar ca daca sotia se opune nu poti apela la ajutorul reprezentantilor statului pentru a iti putea vedea copilul (respectiv politie, executor judecatoresc, etc.)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 41 guests