eroare in acte!!!

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
paulaoli

eroare in acte!!!

Post by paulaoli » 30 Mar 2005, 16:12

Dragi forumisti, va solicit asistenta intr-o problema foarte importanta pentru mama mea: va rog sa ma indrumati ce trebuie facut pentru a schimba un certificat de nastere, cu date gresite, eliberat acum 54 de ani (1948).
Nu am nici un fel de cunostinte juridice, asa ca va rog sa aveti intelegere!
Carei institutii trebuie sa se adreseze mama mea: primariei din satul in care s-a nascut ( in jud. Ialomita), unor arhive din resedinta de judet.... sau ????????
Chiar nu ma pricep de loc.! Ea nici atat! Eroarea de care va vorbesc se afla la prenumele mamei, adica al bunicii mele.
In caz ca va intrebati, bunica mea este inca in viata, daca asta inlesneste toate frecusurile... Dupa moartea bunicului, mama a avut probleme la succesiune din cauza erorii din certificatul de nastere (care a fost perpetuata si.... are acelasi nume gresit si pe buletinul de identitate).
Acum bunica e destul de batrana. Probabil ca la moartea ei, va avea probleme si mai mari....in legatura cu actele legate de mostenire, succesiune etc.
Probabil ca greseala asta ar fi trebuit remediata de foarte multa vreme, insa, asta este!

Va rog frumos sa ma indrumati!
Multumesc

gemeni72

Post by gemeni72 » 30 Mar 2005, 19:28

Incearca la oficiul de stare civila (apartine de primaria din raza judetului sau localitatii unde domiciliaza mama ta), acolo unde se elibereaza si certificare de naste, poate te lamuresc mai bine!
:floare: :floare: :floare:

dinubocos

Post by dinubocos » 30 Mar 2005, 20:20

Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea
actelor de stare civila si a mentiunilor

Art. 57. - (1) Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea se pot face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
(2) Sesizarea instantei judecatoresti se face de catre persoana interesata, de catre serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor, de catre consiliul judetean sau de catre Parchet. Cererea se solutioneaza de judecatoria in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul acestora, pe baza cercetarilor efectuate de politie si a concluziilor procurorului.
(3) Solutionarea cererii de anulare, modificare, rectificare sau completare a actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea, facuta de un cetatean strain sau cetatean roman cu domiciliul in strainatate, este de competenta Judecatoriei sectorului 1 al municipiului Bucuresti.
(4) Actele de stare civila reconstituite nu pot fi rectificate ori completate.
Art. 58. - Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea unui act de stare civila sau a unei mentiuni inscrise pe acesta, dispuse prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se inscriu numai prin mentiune pe actul de stare civila corespunzator.

Extras din Lege nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila.

In concluzie: angajeaza un avocat.

paulaoli

eroare in acte!!!

Post by paulaoli » 01 Apr 2005, 14:13

multumesc de raspuns, dinubocos!

Si tie, gemeni72!

probabil ca o sa angajez si un avocat..., nu stiu, dar voiam sa stiu mai multe pe tema asta.
Am inteles ca o astfel de modificare se poate face doar printr-o hotarare judecatoreasca, iar pentru a solicita asta unei instante am nevoie de un avocat. Da?!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 01 Apr 2005, 14:57

trebuie facuta o cerere la instanta prin care soliciti (mama ta de fapt)_, in temeiul textului de lege indicat de dinubocos, rectificarea actului de stare civila (certificat de nastere) in sensul ca in loc de....... la numele mamei sa apara..... asa cum este corect.
In sprijinul cererii aduci acte (eventual buletinul bunicii, certificatul de casatorie al bunicilor tai, etc, orice alt act din care sa rezulte ca mama ta este fiica bunicii tale).
Instanta va face oricum si o adresa la politia in raza careia domiciliati pentru a se comunica acte la dosar din care sa rezulte cum stau lucrurile.
succes

Post Reply