Divort - sotul se afla in SUA si nu poate veni

Familiei
Post Reply
Mara1

Divort - sotul se afla in SUA si nu poate veni

Post by Mara1 » 18 May 2004, 19:56

Incerc sa aflu cateva informatii pentru o prietena care se afla in USA si care doreste sa divorteze. E casatorita de trei ani cu un roman. Ea doreste sa se intoarca definitiv in Romania. Actualul ei sot doreste sa ramana in USA. Ambii sunt de acord cu divortul si nu au nimic de impartit. Prietena mea a terminat studiile in USA iar sotul ei este inca intr-un program de PhD. si nu poate sa se intoarca in tara pentru divort. Am inteles din ceea ce e postat pe site ca el poate sa ii dea o procura semnata de un notar in care desemneaza pe cineva sa il reprezinte la divort in tara.
Va rog sa imi dati mai multe informatii daca stiti despre situatii asemanatoare. De exemplu as vrea sa stiu daca el poate sa isi desemneze unul dintre parinti sa il reprezinte la divort si cat dureaza procesul. In USA dureaza minim trei luni si banuiesc ca oricum divortul de aici nu e suficient si ca ei ar trebui sa divorteze si in Romania.
Multumesc.
Mara

jolie

Post by jolie » 18 May 2004, 20:11

raspunsul este: DA, poate fi reprezentat prin mandatar daca isi are resedinta in strainatate. daca nu au copii impreuna pot divorta prin acord. in ceea ce priveste durata procesului....cam greu de spus...dar avand in vedere ca este prin acord, cred ca destul de repede..in cateva luni.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 19 May 2004, 12:44

daca divorteaza in SUA nu mai trebuie sa divorteze si in Romania. Trebuie numai sa obtina recunoasterea hotararii pronuntate in strainatate. Procedura de recunoastere este reglementata de L105 si dureaza destul de putin (1 termen).

Francesca

Post by Francesca » 23 May 2004, 09:30

Pentru a divorta prietenii tai, ar trebui sa divorteze in Romania pentru ca sunt casatoriti dupa legea romana. Cel care nu poate veni in Romania trebuie sa trimita o procura speciala, adica sa numeasca in clar pentru divort pe o persoana romana pentru a-l reprezenta pentru divort si cu toate cele ce tin de divort. Daca au mai mult de un an de la casatorie si nu au copii se poate divorta prin acordul comun, dar acest acord va fi dat de mandatarul special in fata instantei. La primul termen de judecata se termina si daca sunt inteligenti sau isi ia un avocat bun ii va invata sa scrie in procura ca mandatarul poate si sa renunte la orice cale de atac, astfel imediat ce se redacteaza hotararea se va timbra cu mentiunea definitiva si irevocabila si intra in toate puterile sale.

juristu

Post by juristu » 24 May 2004, 09:24

Din discutiile de aici se scapa din vedere dispozitiile art. 607 Cod Procedura Civila privind competenta teritoariala a instantei de judecata privind divortul.

Eu v-as sfatui urmatoarele :

- In primul rand daca aceasta casatorie a fost incheiata pe teritoriul SUA, trebuie obtinut Certificatul de Casatorie in Romania.

- Apoi sotul da o procura cuiva din Romania, iar el va avea calitatea de reclamant (pentru a se incadra in dispozitia potrivit careia : "judecatoria competenta este aceea in care isi are domiciliul paratul").

attorneyatlaw

pantru juristu`

Post by attorneyatlaw » 24 May 2004, 11:56

Maestre, in primul rand ca instanta competenta in caz de divort este instanta "ULTIMULUI DOMICILIU COMUN AL SOTILOR" dupa legea romana asa ca la cererea de divort se va specifica "cu ultimul domiciliu comun in Romania.........(etc, etc)" :wink: :wink:

annelein

Post by annelein » 31 May 2004, 16:31

Buna ziua tuturor!

Am si eu o intrebare.
Unde , cum si in ce conditii se poate intenta divortul daca pe parcursul casatoriei s-a dobindit o alta cetatenie , prima fiind cea romana, iar casatoria a fost incheiata in Romania.
Multumiri!

Francesca

Post by Francesca » 01 Jun 2004, 07:45

In principiu in romania ar trebui pentru ca sa inceteze casatoria incheiata dupa legea romana, dar in practica am vazut ca se poate face acest lucru si in tara ai carei cetateni sunt. dEpinde foarte mult de interesele pe care le au, daca au aparut si copii intre timp, de bunurile dobandite. Sa consulte un avocat de la locul unde domiciliaza acum.

juristu

Post by juristu » 01 Jun 2004, 09:25

ptr attorneyatlaw
- cred ca am fost destul de clar ptr cunoscatori atunci cand am mentionat art.din cpc. daca l-ai citi IN INTREGIME si CU ATENTIE ti-ai da seama ce am vrut sa spun - am pretentia ca ne aflam intre colegi care stiu sa citeasca si printre randuri!

- te inseli daca ai impresia ca este suficient sa mentionezi in cererea de divort domiciliul comun - ce te faci daca instanta solicita dovezi in acest sens si audierea unui martor pe acest aspect ??? - nu vb prostii mi s-a intamplat!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests