Pot fi obligat sa ma constitui parte vatamata?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
mazilu

Pot fi obligat sa ma constitui parte vatamata?

Post by mazilu » 25 Jul 2015, 17:02

Consultand un dosar penal, am facut sesizare la Parchet, ca lipsesc documente depuse drept probe.
Primesc o instiintare de la Parchet, ca s-a deschis un dosar penal, pt. neglijenta in serviciu, iar eu sunt parte vatamata.
Revin si explic (de 3 ori), ca nu am facut plangere, ci doar am sesizat, oferindu-ma ca, la cerere, sa redepun probele si nu ma constitui parte vatamata.
Primesc citatie sa ma prezint la Politie, sub amenintare de amenda, totusi ca fiind parte vatamata, urmand sa aduc si probe! (desi lipsa documentelor o poate constata procurorul).
Iar eu nu am acces la dosar, decat cu aprobare de la procuror.
Art. 292 CPP, prevede sesizarea din oficiu, dar si incheierea unui PV, pe care eu nu l-am semnat.

Intrebare: poti fi considerat parte vatamata, fara acceptul tau, ba mai mult, dupa ce ai exprimat ca nu doresti?
Ma poate amenda Politia, daca nu ma duc, dupa ce am comunicat ca citatia este eronata, eu ne fiind parte vatamata?

AvCatalinaMatei

Re: Pot fi obligat sa ma constitui parte vatamata?

Post by AvCatalinaMatei » 25 Sep 2015, 23:43

Nu exista parte vatamata ci persoana vatamata. Aceasta calitate ati dobandit-o cand ati depus plangerea. Exista insa si posibilitatea de a renunta la calitatea de parte vatamata insa organele au dreptul de a va audia, in calitate doar de martor (daca vor mai considera aceasta necesar dupa ce renuntati la aceasta calitate.
Daca ati facut un simplu denunt, adica doar ati semnalat o infractiune si nu ari fost dvs prejudiciat cu nimic, sunteti doar un denuntator.
In ambele situatii se pot face cereri pentru clarificarea situatiei pentru ca legea penala va permite acest lucru.

Post Reply