ore suplimentare

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
Ada

ore suplimentare

Post by Ada » 09 Mar 2015, 21:26

Buna ziua. Lucrez ca farmacist in cadrul unui lant de farmacii. Luna aceasta am avut neplacuta surpriza ca orele suplimentare efectuate in weekend sa nu fie platite desi fusesera aprobate de superiorul meu iar colegele care au au lucrat la fel au fost platite. Mi s-au oferit in schimb zile libere si am acceptat in cele din urma desi mai am toate zilele de concediu din 2014. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa muncesc si in weekend sau pot veni 8 ore pe zi asa cum este trecut in contractul individual de munca? In plus cand am spus ca nu doresc sa mai lucrez weekenduri si sa fac ore suplimentare am fost amenintata ca voi fi mutata in alta locatia ceea ce nu imi convine. Va rog sa imi spuneti si daca au puterea sa faca asa ceva? Va multumesc.

lina

Re: ore suplimentare

Post by lina » 27 Apr 2015, 23:13

Documentul care sta la baza este contractul de munca.Fara vointa dumneavoastra,fara un act aditional la contract prin care se mentioneaza modificarea programului de lucru,act semnat de ambele parti,nu are dreptul sa va oblige sa lucrati ore suplimentare.Puteti lucra ore suplimentare daca angajatorul v-a cerut in scris si dumneavoastra ati acceptat.In codul muncii este articolul care se refera la orele suplimentare si plata lor.
Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Post Reply