Prea multi juristi?!
Din punctul meu de vedere nu poti sa devii un bun profesionist , doar daca retii cate ceva , Juristule ......, iar corelatii in drept exista . Spetele pot fi privite ca niste probleme , deoarece pui in practica ceea ce ai invatat , ....ma rog daca ai invatat , nu si daca .....ai retinut .....Nu stiu ce ai de impartit cu moldovenii, dar mai bine las-o balta . Diferenta s-a facut din timpul facultatii, dar tu nu ai observat aspectul asta , .....erai prea preocupat cu restantele ...
Pt. Juristu:
Am apreciat mesajele tale de pana acum, dar, in acest caz, cred ca prea le pui la inima.
Normal ar fi ca notele obtinute sa spuna ceva despre un student, dar am constatat ca in ziua de azi acest lucru se intampla tot mai rar ...deci cred ca in practica, un fost student cu note sub 7 poate fi mai bun decat unul cu note peste 7. Desigur, nu este o regula.
Problema cu moldovenii, oltenii, etc nu cred ca este reala pentru persoanele de la un anumit nivel in sus.
In ceea ce priveste faptul ca mai dai de lucru si la altii, este un lucru f. bun.
Am apreciat mesajele tale de pana acum, dar, in acest caz, cred ca prea le pui la inima.
Normal ar fi ca notele obtinute sa spuna ceva despre un student, dar am constatat ca in ziua de azi acest lucru se intampla tot mai rar ...deci cred ca in practica, un fost student cu note sub 7 poate fi mai bun decat unul cu note peste 7. Desigur, nu este o regula.
Problema cu moldovenii, oltenii, etc nu cred ca este reala pentru persoanele de la un anumit nivel in sus.
In ceea ce priveste faptul ca mai dai de lucru si la altii, este un lucru f. bun.

Ptr adi_avo - daca ai asa o idee despre cum am reusit eu sa ma "afirm", de ce nu ne-o impartasesti... desi departe de mine gandul ca m-am afirmat - se poate spune asta despre Musat, Sova, Stefanica, Bogasiu, Trandafir, etc.
Nu cred ca are importanta nici de unde esti si nici notele pe care le-ai obtinut in timpul facultatii. De unde esti nici nu se pune problema ca ar conta atat timp cat nu poti baga toti oamenii in aceeasi oala. Urasc ce a facut Hitler dar nu urasc nemtii. Iar notele din facultate ... Cum gandeati cand aveati 19 ani si cum gandeati la 23 si cum ganditi acum? Oamenii se schimba in timp si conteaza doar cum sunt acum, cat de buni sunt ca juristi si nu daca sunt sub sau peste 7.
Pentru cei ce se intreaba si sunt gata sa dea vreo replica "inteligenta" sunt mult peste 7 :)
Dar sa revenim la subiectul principal: sunt foarte multi juristi, dar as putea spune ca poate in jur de 80% nu profeseaza in domeniu. Unii din nesansa, altii din necunoastere altii din lene sau comoditate etc.
In Bucuresti, chiar am avut o discutie zilele trecute cu cineva care lucreaza la o facultate de drept, numarul studentilor la drept a scazut dramatic. In schimb a crescut numarul studentilor la sociologie, psihologie.
Si cand te gandesti ca vroiam sa fac si psihologia :?
Pentru cei ce se intreaba si sunt gata sa dea vreo replica "inteligenta" sunt mult peste 7 :)
Dar sa revenim la subiectul principal: sunt foarte multi juristi, dar as putea spune ca poate in jur de 80% nu profeseaza in domeniu. Unii din nesansa, altii din necunoastere altii din lene sau comoditate etc.
In Bucuresti, chiar am avut o discutie zilele trecute cu cineva care lucreaza la o facultate de drept, numarul studentilor la drept a scazut dramatic. In schimb a crescut numarul studentilor la sociologie, psihologie.
Si cand te gandesti ca vroiam sa fac si psihologia :?
Bei "juristule" eu zic sa nu ne mai plictisesti aici cu filosofiile tale de viata si ce bun esti tu, ca ai nu stiu cati angajati (care-ti fac treaba , ca de unu cu bani isi permite sa fie bun pe spinarea celorlalti, deci nu vad care e ideea ca ai angajati ca si eu pot sa am daca imi da tata , bunicu sau taicatu bani) si ce student eminent de 5 erai tu in facultate si te-ai desteptat asa peste ani , ca pe mine nu ma intereseaza de viata ta cum nici pe tine nu tre sa te intereseze viata mea sau a altora, Vezi-ti de afacerea ta si nu mai baga mesaje inutile aici pe forum. 

In dictionarul limbii romane jurist inseamna "persoana care desfasoara o activitate in domeniul dreptului,pe baza unei pregatiri de specialitate-student la drept".
Asa ca daca se tine cont de aceasta definitie,juristi suntem toti si cei care practica (avocati,judecatori ,procurori,juristiconsulti),dar si studentii la drept,asa ca nu suntem asa de multi cum spun unii dintre voi.
In alta ordine de idei,facultatea de drept nu e grea pentru cine merge cat de cat la cursuri,la seminarii,si mai si invata cand trebuie.Mai grea e licenta,dar trece si ea.Dupa ce termini nota conteaza doar pentru a intra la institut,unde se intra cum se intra,dar in rest nu conteaza.Si chiar cei cu INM,fara practica nu stiu nimic.
Cea care te omoara e practica.Toti cei de 7 sunt egali cu cei de 10 in fata instantelor.Aici conteaza cum prinzi din zbor de la unul si de la altul,pt. ca nimeni nu-ti spune nimic.Mai sunt unii mai vechi,mai amabili care daca ii intrebi iti spun cat de cat ce sa faci.
Pentru cei care nu practica,va spun eu,ca daca intrati intr-o arhiva (simplu spuneti voi),nu stiti ce sa faceti.Va spun niste termeni,si sa-mi spuneti daca stiti despre ce e vorba:CONDICA DE TERMENE,INFORMATIV,REGISTRU,OPIS,CONDICI DE FONDURI,APELURI,RECURSURI.Daca nu ai pe cineva care sa-ti spuna ce sa cauti si unde sa cauti,poti pierde o intreaga zi intr-o arhiva.
Si e nevoie de avocati.Clienti sunt,slava domnului.Problema este ca unii avocati au prea multi,altii prea putin,air altii deloc.Este vorba de mentalitatea omului,care crede ca un avocat tanar nu l-ar putea ajuta.Plus mai sunt avocatii pensionari,care inca practica,si mai retin 10-15%din clientela.
Asa ca lasati discutiile acestea inutile despre numarul juristilor,pentru ca la urma urmelor toti suntem juristi,practicanti sau nepracticanti,si mai bine vorbiti de ceva util,nu despre lucruri inutile.
Si pentru cei care tot se sicaneaza:ce faceti voi sunt copilarii,nu dati dovada de maturitate in gandire.

De acord insa trebuie sa fiu ca facultatea de drept nu e grea. E chiar usoara ca sa zic asa (si am termen de comparatie ca am facut si Politehnica). Si (pentru unii carcotasi) la drept am fost si mult peste 7 si inca in mod constant si fara sa ma stresez prea mult.
Dan nu conteaza deloc ce ai fost in stare sa faci in facultate, conteaza numai ce esti in stare sa faci dupa.
Adica ngeaba esti tocilar si termini cu medie mare scoala ca daca in practica nu faci doi bani si te matai pe la instante tot la nimic nu ti-a folosit.
Asa ca eu nu m-as mai da atata rotund cu notele de prin scoala ca sunt plina tara de dobitoci care au terminat mai stiu eu ce facultate cu nota mare.
sunt inca student si nici nu am facut inca practica cu adevarat insa cunosc toti acesti termeni "ascunsi" dinainte sa fiu in fac.bia wrote:CONDICA DE TERMENE,INFORMATIV,REGISTRU,OPIS,CONDICI DE FONDURI,APELURI,RECURSURI.
oricum referitor la problema de fond pe care ai ridicat-o consider ca ai dreptate . foarte pertinenta si observatia referitoare la sensul notiunii de jurist, caci observ ca a capatat un sens derivat inlocuind-o pe cea de "consilier juridic" , brevitatis causa probabil ori ca sa aiba o rezonanta mai "intelectuala" .
Prea multi juristi?
In opinia mea numarul mare de juristi, care ies pe banda rulanta nu este o problema. Problema mare exista atunci cand o parte dintre noi nu-si pot exercita profesia din varii motive. Fiecare da din cote cum poate , cei meritosi ( si nu prea ....) reusesc in magistratura , altii intra in avocatura si traiesc de pe urma ei sau mor de foame, dupa imprejurari :))) , un procent mic si foarte norocos devin notari si executori judecatoresti . am uitat pe cineva ? cred ca da pe cei ca mine care devin consilieri juridici. Aici iar este o problema , daca nu ai pile s-a zis cu tine poti fi tu oricat de destept, institutiile publice nu prea mai promoveaza valori ci non valori iar la firme serioase este cam greu sa ajugi daca esti din provinicie. In ceea ce priveste nota cu care termini o facultate , fie ea si de drept nu prea conteaza , oare am uitat ca nu nota reflecta cunostintele ( la propriu) si " cunostintele " ( la figurat) studentului?