Buna ziua, as dori sa aflu daca mai poate fi aparat dreptul deproprietate privata in urmatorul caz:
Tatal meu a cumparat un teren iar vanzatorul i-a luat inapoi o bucata din acel teren. Dupa o judecata de 4 ani tot vanzatorul a ramas cu bucata de teren, desi semnase ca vanzator, iar decizia definitiva s-a bazat numai pe o expertiza facuta conform cu actul de vanzare cumparare pentru care a fost data o decizie prin care vanzatorul facuse conform art. 289 fals intelectual dar se prescrisese. Nu s-a tinut cont de asta .
Dupa 3 ani de la decizia definitiva, vanzatorul a vandut un teren doar pe baza unui certificat de posesie, fara schite sau amplasament, terenul fiind corp comun cu terenul insusit fraudulos. Timp de 10 ani, cel care l-a cumparat nu l-a declarat la primarie.
Tatal meu a respectat decizia definitiva dar a platit impozitele aferente in tot acest timp pe intregul teren cumparat asteptand sa apara date noi pentru redeschiderea procesului. Dar, la 5 ani de la decizia definitiva si deci la 2 ani dupa ce fusese vandut terenul a doua oara de catre vanzator, tatal meu a vandut terenul unui nepot.
Tata a aflat dupa mai bine de 10 ani ca terenul luat fraudulos, fusese vandut a doua oara, desi nu a stiut.
Timp de inca 2 ani de la data vanzarii bucatii de teren, tatal meu era inca proprietarul terenului dar nu a avut cum sa isi apere proprietatea privata deoarece cumparatorul acelui teren nu a declarat la Primarie terenul pentru a fi luat in evidentele fiscale.
. Acum, cand nu mai este proprietarul acelui teren, dar locuieste in casa nepotului, avand grija de casa, mai poate face ceva impotriva celui care a vandut terenul de 2 ori? Mai poate recupera terenul sau s-a prescris? Va multumesc.
aparare drept de proprietate privata dupa vanzare
Re: aparare drept de proprietate privata dupa vanzare
Teoretic nu mai poate face nimic. Potrivit principiului de drept bis de eadem re ne sit actio, desi dreptul de proprietate este imprescriptibil, el nu mai poate redeschide procesul deoarece dosarul are autoritate de lucru judecat.
Re: aparare drept de proprietate privata dupa vanzare
Dar daca decizia s-a bazat pe o expertiza intocmita eronat, facuta pe baza unui act de vanzare cumparare in care parchetul a stabilit ca s-a facut acel fals intelectual?
Nu este acum uz de fals, din moment ce s-a folosit de decizia definitiva pentru a vinde a doua oara terenul? Si nici nu a platit impozit timp de 10 ani, nedeclarand actul la primarie.
Se poate cere primariei sa se faca o verificare de catre Comisia locala de fond funciar daca vanzarea s-a facut conform certificatului de posesie dat de primarie?
Nu este acum uz de fals, din moment ce s-a folosit de decizia definitiva pentru a vinde a doua oara terenul? Si nici nu a platit impozit timp de 10 ani, nedeclarand actul la primarie.
Se poate cere primariei sa se faca o verificare de catre Comisia locala de fond funciar daca vanzarea s-a facut conform certificatului de posesie dat de primarie?