Custodie si partaj in urma divortului
Custodie si partaj in urma divortului
Buna ziua. Sunt casatorit din 2006 si am impreuna cu sotia un copil minor de 7 ani. In urma neintelegerilor dintre noi, am ajuns amandoi la concluzia ca divortul este singura solutie. In 2005, inainte de casatorie, eu singur am cumparat un apartament cu 3 camere, cu ajutorul bancii si platesc rate si in prezent. In 2005 am fost in Afganistan in misiune, serviciul meu fiind de militar, si cu banii de pe misiune am platit avansul la banca si am cumparat apartamentul. Actul de proprietate este numai pe numele meu. In 2006 m-am casatorit si am continuat plata ratelor la apartament. In 2008 si 2012 am fost plecat iar in Afganistan iar banii castigati in urma celor doua misiuni i-am bagat pe toti tot la banca, pentru plata ratelor. In 2007 s-a nascut copilul. In tot acest timp, in afara perioadei de concediu postnatal, sotia a lucrat la diferite firme, salariul ei fiind mult mai mic decat al meu. Nu vreau sa fiu inteles gresit, ca ea ar avea mai putine drepturi din cauza asta, dar vreau sa stiu daca eu am un avantaj din faptul ca mi-am riscat viata in 3 misiuni si toti banii i-am bagat in ratele de la apartament. As vrea sa stiu daca in urma divortului apartamentul va trebui impartit in jumatate, pentru ca majoritatea ratelor s-au platit in timpul casniciei. De doi sau trei ani am facut o refinantare la creditul ipotecar de la banca si ne-am transferat la alta banca si tot noul dosarul de imprumut este facut in baza la ambele salarii, al meu si al sotiei. Problema mai importanta este custodia copilului. Eu as vrea sa avem custodie comuna, sa avem program egal de stat cu copilul. In urma divortului sotia ar fi nevoita sa stea la parinti, amandoi pensionari. Eu as sta in chirie in caz ca in urma partajului as pierde apartamentul. Daca fata ar sta in urma divortului cu sotia, imi fac mari griji pentru educatia ei. Sotia lucreaza ca si coafeza si serviciul este pe primul plan in viata ei, din cauza asta aparand multe discutii in familie. Nu sunt genul care considera ca femeia trebuie sa stea la cratita, dar cand ai copilul bolnav sau alte probleme cu el, cred ca poti sa te rupi putin de servici si sa ai grija de el.Eu sunt din Braila si fac naveta la Galati la locul meu de munca si imi este mai greu sa intervin la urgente in privinta copilului, dar cand stiam ca a doua zi trebuie sa ma duc la doctor cu fata, ma invoiam la munca, lasam totul la o parte. Cand suntem amandoi plecati la munca, copilul sta cu parintii sotiei. Nu pot sa le reprosez ca nu au grija de fata, dar certurile din familia lor si slaba lor pregatire educationala imi da de gandit la viitorul copilului. Fata este clasa 1 si multe probleme nu le pot rezolva impreuna pana vin eu de la servici iar sotia nu are timp sa se ocupe de fata, din cauza serviciului. Va rog foarte mult sa ma sfatuiti cum sa procedez si daca puteti sa imi dati raspuns la cele doua probleme in legatura cu partajul si custodia. Mentionez ca nu am fost niciodata violent cu sotia, nu am probleme cu bautura, nu joc la tot felul de aparate, nici macar la loto nu pun bilet. Nu ma duc la pescuit cu baietii, cum fac multi colegi de ai mei, nu ma uit la meciuri de fotbal, acasa si la munca, atata stiu si tot nu e bine. Toate certurile noastre sunt din cauza banilor, toti banii sa stea la ea. Cum nu fac ceva ca ea, ma ameninta cu divortul, stiind ca tin foarte mult la fata si nu pot sta fara ea. Va rog foarte mult sa ma sfatuiti ce sa fac. Va multumesc anticipat. O zi buna.
Re: Custodie si partaj in urma divortului
Apartamentul va revine in totalitate.
Nu puteti avea "program egal de stat cu copilul". Instanta stabileste la care din parinti va avea minorul "domiciliul" prin asta intelegandu-se faptul ca va locui acolo, deci va fi in casa acelui parinte. Puteti stabili un program de "vizita" cu celalalt parinte, program care sa convina amandorura. Acest program va cuprinde zilele cand minorul va sta cu celalalt parinte, intre ce ore, ce perioade, ce vacante etc.
Daca nu va puteti pune de acord in privinta domiciliului minorului, in cadrul procedurii de divort, instanta va solicita efectuarea unor anchete "psiho-sociale" la domiciliile partilor. In cazul de fata la domiciliul dvs. proprietate personala si la domiciliul socrilor, considerand ca acolo ar locui sotia. In urma acestor anchete psiho-sociale si a celorlalte probe administrate in aceasta procedura, se va stabili unde sa fie determinat domiciliul minorului.
Va sfatuiesc sa contactati un avocat din zona in care aveti domiciliul comun (Braila) pentru a vi se explica mai pe larg ce inseamna tot acest proces.
Nu puteti avea "program egal de stat cu copilul". Instanta stabileste la care din parinti va avea minorul "domiciliul" prin asta intelegandu-se faptul ca va locui acolo, deci va fi in casa acelui parinte. Puteti stabili un program de "vizita" cu celalalt parinte, program care sa convina amandorura. Acest program va cuprinde zilele cand minorul va sta cu celalalt parinte, intre ce ore, ce perioade, ce vacante etc.
Daca nu va puteti pune de acord in privinta domiciliului minorului, in cadrul procedurii de divort, instanta va solicita efectuarea unor anchete "psiho-sociale" la domiciliile partilor. In cazul de fata la domiciliul dvs. proprietate personala si la domiciliul socrilor, considerand ca acolo ar locui sotia. In urma acestor anchete psiho-sociale si a celorlalte probe administrate in aceasta procedura, se va stabili unde sa fie determinat domiciliul minorului.
Va sfatuiesc sa contactati un avocat din zona in care aveti domiciliul comun (Braila) pentru a vi se explica mai pe larg ce inseamna tot acest proces.