Inscriere in CF, deschiderea mostenirii

Post Reply
leonardo

Inscriere in CF, deschiderea mostenirii

Post by leonardo » 22 Oct 2014, 12:02

Stimati membrii ai forumului,
am si eu o intrebare referitoare la art. 954 din Codul Civil – deschiderea mostenirii.

Aliniatul 1 este clar. Aliniatul 2 spune unde se deschide mostenirea – pare clar, dar urmeaza aliniatul 3. Aici se afirma ca “Dacă ultimul domiciliu al defunctului nu este cunoscut sau nu se află pe teritoriul României, moştenirea se deschide la locul din ţară aflat în circumscripţia notarului public celui dintâi sesizat, …”. Adica cum – pentru toti defunctii de pe acest glob trebuie deschisa mostenirea in Romania? As zice: asta da afacere pentru notarii din Romania! :vin:

In cazul meu sotia mea a decedat in Germania, deschiderea mostenirii (care cuprinde si un teren in Romania) s-a facut la unicul loc unde se putea face in Germania – la judecatoria competenta, sectia succesiuni si s-a emis un certificate de mostenitor, eu fiind unicul mostenitor (legat universal). De peste 18 luni ma zbat sa inscriu acest teren in Romania pe numele meu si nu reusesc. :cry:
Mai exista si legea 7/1996 – Capitolul II, legea 105/1992 sectiunea II, Codul Civil capitolele IV si V, dar nimic nu ajuta. :wall:
OCPI (cartea funciara) vrea un certificat de mostenitor emis de un notar din Romania. :roll: Eu nu pot face asa ceva, caci mostenirea este deja dezbatuta, un certificate este deja emis. :regulament: Este ca si cand mi s-ar cere sa insarcinez o femeie care este deja insarcinata. :crizaderas: Pe da alta parte mi se pare ca aceasta cerere a OCPI contravine legilor din Romania (chiar daca or fi avand ei niste indicatii interne cum sa lucreze - cine stie cine le sponzorizeaza :bere: ). Se poate spune ca, a cere cuiva sa incalce legile Romaniei, este un act penal? :fluierat:
Numai informativ: In Germania bunurile sotiei mele mi-au fost trecute din oficiu pe nume, deindata ce judecatoria- sectia succesiuni - a hotarat ca eu sunt unic mostenitor (legat universal). :aplauze: Nu am facut cerere, nu am platit nici un cent, am indicat doar de la inceput care sunt bunurile ei imobile din Germania si din alte parti ale lumii.

Va multumesc.

Silviu

Re: Inscriere in CF, deschiderea mostenirii

Post by Silviu » 22 Oct 2014, 16:26

Desi noi am mai purtat discutii si am promis ca nu mai intervin, totusi ...

Intrebare: Instanta germana a emis o hotarare si a avut ca anexa certificatul de mostenitor? Sau hotararea emisa de instanta germana este direct certificatul de mostenitor?

Oricum, in ambele cazuri, cred ca ar trebui mai intai sa urmati procedura de recunoastere a unor hotarari straine, reglementata in noul Cod de procedura civila:

CAPITOLUL I: Recunoaşterea hotărârilor străine
Art. 1094: Recunoaşterea de plin drept
Hotărârile străine sunt recunoscute de plin drept în România, dacă se referă la statutul personal al cetăţenilor statului unde au fost pronunţate sau dacă, fiind pronunţate într-un stat terţ, au fost recunoscute mai întâi în statul de cetăţenie al fiecărei părţi ori, în lipsă de recunoaştere, au fost pronunţate în baza legii determinate ca aplicabilă conform dreptului internaţional privat român, nu sunt contrarii ordinii publice de drept internaţional privat român şi a fost respectat dreptul la apărare.

Pentru mai multe lamuriri:

http://europa.eu/legislation_summaries/ ... 070_ro.htm

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 32012R0650

Totusi, de ce nu va angajati un avocat pentru a se ocupa de aceste aspecte?

Guest

Post by Guest » 22 Oct 2014, 18:41

Vă mulţumesc, chiar dacă nu am găsit răspuns la întrebarea mea.
Intrebare: Instanta germana a emis o hotarare si a avut ca anexa certificatul de mostenitor? Sau hotararea emisa de instanta germana este direct certificatul de mostenitor?

In Germania un deces este constatat de un medic. Acesta completează un act, una din copii ajungând la Judecătoria competentă – secţia succesiuni. Aceasta se adresează persoanei despre care crede că i-a fost mai apropiată defunctei, de exemplu soţului. Acesta trebuie să completeze o listă de întrebări referitoare la masa succesorală şi să se exprime dacă are un testament şi dacă acceptă moştenirea. După un timp, de exemplu dacă din testament se deduce cine sunt moştenitorii (legat universal) aceştia (sau acesta) sunt chemaţi la un interviu. Dacă nu este nimic neclar, după un timp i se comunică moştenitorului această hotărâre (fără a se emite un certificat de moştenitor, acesta nefiind necesar). Băncile transferă conturile în baza testamentului şi Oficiul de Carte Funciară, înştiinţat de Judecătorie, execută înscrierile în Cartea Funciară şi trimite o copia a acesteia moştenitorului (fără cerere, fără vre-o plată).
Dacă moştenitorul crede că are nevoie de un certificat de moştenitor (de exemplu pentru străinătate – ca mine) cere un astfel de certificate– cu apostilă – pe care-l primeşte (contra cost). Deci, hotărârea se emite în orice caz, certificatul de moştenitor la cerere.

Oricum, in ambele cazuri, cred ca ar trebui mai intai sa urmati procedura de recunoastere a unor hotarari straine, reglementata in noul Cod de procedura civila:

CAPITOLUL I: Recunoaşterea hotărârilor străine
Art. 1094: Recunoaşterea de plin drept
Hotărârile străine sunt recunoscute de plin drept în România, dacă se referă la statutul personal al cetăţenilor statului unde au fost pronunţate sau dacă, fiind pronunţate într-un stat terţ, au fost recunoscute mai întâi în statul de cetăţenie al fiecărei părţi ori, în lipsă de recunoaştere, au fost pronunţate în baza legii determinate ca aplicabilă conform dreptului internaţional privat român, nu sunt contrarii ordinii publice de drept internaţional privat român şi a fost respectat dreptul la apărare.

Aveţi dreptate dacă Vă referiţi la „străine“, dar mai există şi
ART. 1.093
Notiune
În sensul prezentului titlu, termenul de hotarari straine se refera la actele de jurisdictie contencioasa sau necontencioasa ale instantelor judecatoresti, cele notariale sau ale oricaror autoritati competente dintr-un stat nemembru al Uniunii Europene.

Totusi, de ce nu va angajati un avocat pentru a se ocupa de aceste aspecte?

Mai ales pentru că românii tot afirmă că vor să trăiască ca germanii. Deci să se şi comporte ca atare. Eu aici nu merg niciodată la un avocat. Îmi rezolv problemele foarte uşor şi singur, dacă nu cumva se rezolvă din oficiu (ca înscrierea mea în Cartea Funciară de aici).
Totuşi, cam cât m-ar costa (timp şi bani) “procedura de recunoastere a unor hotarari straine” (eu nu cred că certificatul de moştenitor este o “hotărâre străină”), în instanţă şi la avocat (să zicem, chiar dacă nu-i corect, că terenul moştenit ar avea valoarea de 500.000,- €)?

Mulumesc din nou.

Silviu

Post by Silviu » 22 Oct 2014, 18:57

... Nu conteaza valoarea terenului. In principiu chiar dvs. puteti inainta aceasta actiune instantei de judecata, dar necesita prezenta dvs. in Romania. Actiunea este simpla, intemeiata pe art. indicat de mine in mesajul anterior (dar si cele ce urmeaza dupa acesta, in Codul de procedura civila). Depuneti la judecatoria in raza careia se afla terenul mostenit.

Cu hotararea judecatoriei, definitiva si legalizata, mergeti la OCPI si nu ar trebui sa mai fie probleme.

Timp? Un termen de judecata. In functie de zona in care se afla terenul, intre 1 si 6 luni. De exemplu: Judecatoria Strehaia, probabil cam 1 luna. Judecatoria Sector 1, probabil cam 6 luni.
Bani? Nu stiu cu cat se timbreaza, dar puteti verifica in O.U.G. 80/2013 cu privire la acest aspect. Onorariul de avocat? Depinde de la avocat la avocat si nu in ultimul rand de la regiune la regiune.

leonardo

Post by leonardo » 22 Oct 2014, 19:19

Multumesc.
Mä voi gandi in continuare - graba n-am.

Post Reply