am si eu o intrebare referitoare la art. 954 din Codul Civil – deschiderea mostenirii.
Aliniatul 1 este clar. Aliniatul 2 spune unde se deschide mostenirea – pare clar, dar urmeaza aliniatul 3. Aici se afirma ca “Dacă ultimul domiciliu al defunctului nu este cunoscut sau nu se află pe teritoriul României, moştenirea se deschide la locul din ţară aflat în circumscripţia notarului public celui dintâi sesizat, …”. Adica cum – pentru toti defunctii de pe acest glob trebuie deschisa mostenirea in Romania? As zice: asta da afacere pentru notarii din Romania!

In cazul meu sotia mea a decedat in Germania, deschiderea mostenirii (care cuprinde si un teren in Romania) s-a facut la unicul loc unde se putea face in Germania – la judecatoria competenta, sectia succesiuni si s-a emis un certificate de mostenitor, eu fiind unicul mostenitor (legat universal). De peste 18 luni ma zbat sa inscriu acest teren in Romania pe numele meu si nu reusesc.

Mai exista si legea 7/1996 – Capitolul II, legea 105/1992 sectiunea II, Codul Civil capitolele IV si V, dar nimic nu ajuta.

OCPI (cartea funciara) vrea un certificat de mostenitor emis de un notar din Romania.

Numai informativ: In Germania bunurile sotiei mele mi-au fost trecute din oficiu pe nume, deindata ce judecatoria- sectia succesiuni - a hotarat ca eu sunt unic mostenitor (legat universal).

Va multumesc.