Infractiuni Legea 10/1995

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
Ioan O

Infractiuni Legea 10/1995

Post by Ioan O » 19 May 2014, 09:55

Buna ziua,
Va rog, daca puteti, sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea mea situatie:
Am cumparat o casa, constructie noua, si dupa 2 ani am descoperit niste probleme grave la ea.
Am incercat o rezolvare amiabila cu constructorul dar, nu nue-am inteles deloc. Am facut o expertiza tehnica din care a reiesit ca imobilul are deficiente grave la fundatie si structura de rezistenta, in consecinta am sesizat ISC. Spre stupoarea mea acesta mi-a transmis ca nu are nici o competenta in cazul meu deoarece Legea 10/1995 nu se aplica si in cazul imobilelor din mediul rural (cazul meu) conform art.2.
Totusi, aceasta lege prevede niste sanctiuni (infractiuni) pentru aceasta situatie si in ciuda acestui articol
Art. 2
Prevederile prezentei legi se aplica constructiilor de orice categorie si instalatiilor aferente acestora - indiferent de forma de proprietate sau destinatie - denumite in continuare constructii, precum si lucrarilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare si de reparatii ale acestora.
Sunt exceptate cladirile pentru locuinte cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti situate in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, precum si constructiile provizorii.
Noul Cod Penal la art.8 mi se pare sau nu ca prevede altceva ?
Art. 8
Teritorialitatea legii penale
(1) Legea penală română se aplică infracţiunilor săvârşite pe teritoriul României.
(2) Prin teritoriul României se înţelege întinderea de pământ, marea teritorială şi apele cu solul, subsolul şi spaţiul aerian, cuprinse între frontierele de stat.
(3) Prin infracţiune săvârşită pe teritoriul României se înţelege orice infracţiune comisă pe teritoriul arătat în alin. (2)
As avea dreptate sau nu ?
Va rog dati-mi un raspuns!

Leon Carmen

Re: Infractiuni Legea 10/1995

Post by Leon Carmen » 19 May 2014, 20:51

Puteti formula o actiune in raspundere pentru vicii ascunse, in instanta civila. Nu are nici o legatura teritorialitatea legii penale cu necompetenta ISC, ati interpretat intr-o maniera personala textele de lege in functie de interesul dvs. :)

Ioan O

Re: Infractiuni Legea 10/1995

Post by Ioan O » 19 May 2014, 21:19

Buna seara,
si va multumesc ca mi-ati raspuns.In principiu, aveti dreptate dar, cred ca nu m-am facut bine inteles.Pe mine nu ma interseseaza, in mod special, competenta ISC pe care, si asa,oricum o consider neconstitutionala ptr ca,
nu-i asa?, toti cetatenii suntem egali in fata legii (cu toate drepturile si obligatiile ce decurg de aici), ci ma intereseaza urmatorul aspect: daca fac plangere penala si invoc art.31 din legea 10/1995 sunt sanse sa nu mi se ia in considerare ptr ca nu sunt de la oras?
Totusi este o infractiune si este prevazuta de o lege.

Post Reply