as dori sa ma indrumati in urmatoarea problema : am obtinut prin mostenire 3/8 dintr un apartament in care locuieste celalat mostenitor (5/8) de atunci au trecut 16 luni si eu nu pot beneficia de acest drept.as vrea sa mi spuneti calea cea mai scurta prin care m as alege cu ceva.mentionez ca eu am suma prin care sa l pot despagubi pe el iar el nu are si profita de faptul ca un proces e lung si locueste acolo.in caz ca peste ceva ani obtin o hotarare judecatoreasca pot primi un fel de chirie ca s a folosit de tot apartamentul?
va multumesc
iesirea din indiviziune
Poti rezolva cu actiune in partaj totul in instanta. Daca nu vrea sa primeasca suma ta de bani in schimbul intregului apartament, e obligat sa il cumpere el. Iar daca nu are fonduri tu in baza dreptului de preemtiune poti sa cumperi totul cu prioritate fata de alte persoane. Tot ce trebuie sa ceri este sistarea indiviziunii, actiune care este imprescriptibila.
Cat priveste intrebarea, nu cred ca poate fi obligat la daune pentru ca a folosit tot apartamentul, deoarece la fel de bine te puteai instala si tu in el. Oricum, s-ar putea sa ma insel in aceasta ultima privinta. Nu sunt sigur de corectitudinea raspunsului dat.
Cat priveste intrebarea, nu cred ca poate fi obligat la daune pentru ca a folosit tot apartamentul, deoarece la fel de bine te puteai instala si tu in el. Oricum, s-ar putea sa ma insel in aceasta ultima privinta. Nu sunt sigur de corectitudinea raspunsului dat.
Poti cere si contra-valoarea lipsei de folosinta a apartamentului, proportional cu cota ta de 3/8 din acesta.
In privinta duratei procesului, in nici un caz nu va dura doar o luna, iar in cel mai fericit caz 6 luni.
Va fi nevoie de o expertiza tehnica imobiliara, expertiza ce va stabili atat valoarea apartamentului cat si contra-valoarea lipsei de folosinta.
In privinta duratei procesului, in nici un caz nu va dura doar o luna, iar in cel mai fericit caz 6 luni.
Va fi nevoie de o expertiza tehnica imobiliara, expertiza ce va stabili atat valoarea apartamentului cat si contra-valoarea lipsei de folosinta.
Re: iesirea din indiviziune
BUNA ZIUA,SUNT IN SITUATIA IN CARE AM DOBINDIT UN APARTAMENT CU BANI MOSTENITI DIN VINZAREA UNUI BUN AL PARINTILOR ,TATA A DECEDAT IAR MAMA A VINDUT UN BUN SI A CUMPARAT ALTU DOAR PE NUMELE NOSTRU,PROBLEMA ESTE CA EU DE 16 ANI LOCUIESC IN IMOBIL,CU ACORDUL CELORLALTI COPROPIETARI AM CONTORIZAT APARTAMENTUL ,AM ACHITAT TOATE DATORIILE ,PRECIZEZ CA A FOST CUMPARAT CU DATORII,AM INTRETINUT SI IMBUNATATIT LOCUINTA FARA CA NICI UN COPROPIETAR SA MA AJUTE NICIODATA CU NICI UN BAN,AM FACTURI,ANGAJAMENTE PLATITE PE NUMELE MEU,AS DORI SA IES DIN INDIVIZIUNE CE DREPTURI IM REVIN ,AS DORI SA RAMIN IN IMOBIL PT CA CEILALTI COPROPIETARI NU SUNT IN TARA SI NU DORESC SA LOCUIASCA AICI VOR DOAR BANII CE LE REVIN DIN BUN,CUM SE CALCULEAZA SUMA CARE RAMINE DE DAT?VA MULTUMESC!