dreeacovaci2008@yahoo
Buna ziua,
Intentionez sa dau divort de sotul meu dupa o casnicie de 14 ani cu un copil minor, dar am niste nelamuriri. In timpul casatoriei au fost achizitionate mai multe bunuri de uz comun pentru casa, dar sotul meu a facut si unele achizitii de diverse mijloace de transport(motocicleta, doua masini mici, o duba de transport marfa, scuter) pentru care a facut credit la banca si CAR neintrebandu-ma daca sunt de acord cu aceste investitii. Acum cand am ajuns in aceasta situatie de a se necesita intentarea unui divort eu i-am spus ca nu doresc niciun fel de partaj, insa el a venit cu aceasta idee de a imparti datoriile pe care le are el la banca pe motivul ca ar fi facute tot in timpul casatoriei si deci se considera datorii comune.Intrebarea mea este daca si datoriile facute de sotul meu la banci pentru bunuri achizitionate pentru uzul personal fara acordul meu, in cazul unui divort ma poate obliga si pe mine la achitarea lor? Iar a doua intrebare ar fi legata de pensia alimentara pt copil. El, pe motivul ca are datorii mari la banci nu are sa-mi dea decat o suma mica de bani si s-ar angaja verbal sa ma ajute ori de cate ori are ceva nevoie copilul, ocazional, in functie de ce bani dispune. Intrebarea este daca exista o forma legala prin care sa se specifice obligabilitatea tatalui de a contribui si cu o anumita suma de bani dar si cu adaos la aceasta suma ocazional in functie de necesitatile minorului si daca pot sa am o baza legala scrisa, adica pe langa suma stabilita ca pensie alimentara sa poata sa-si ia angajamentul si in scris legal de contribuire suplimentara la nevoile minorului in caz de necesitate.
Multumesc.
divort
Re: divort
In cazul in care dvs. nu sunteti parte in contract, nu se genereaza nici un raport juridic obligational intre dvs. si banca, doar daca sotul in cadrul procesului de partaj, demonstreaza ca banii au fost folositi in folosul amandurora, in virtutea dreptului familial, poate sa obtina de la instanta o hotarare prin care acesta sa va oblige la suportul platii ratelor.
Pensia de intretinere pentru copil se stabileste in functie de veniturile lui de la momentul stabilirii pensiei, nu exista cadru legal pentru "intelegerea verbala". Daca vrea sa contribuie suplimentar peste ceea ce-l va obliga instanta, nimic nu-l poate impiedica sa o faca.
Pensia de intretinere pentru copil se stabileste in functie de veniturile lui de la momentul stabilirii pensiei, nu exista cadru legal pentru "intelegerea verbala". Daca vrea sa contribuie suplimentar peste ceea ce-l va obliga instanta, nimic nu-l poate impiedica sa o faca.
Re: divort
Doamna Covaci, oricum, la procesul de partaj sotul dv. va solicita cota parte din contravaloarea bunurilor achizionate in timpul casatoriei care bunuri se considera a fi bunuri apartinatoare ambilor soti chiar daca numai unul a contractat un credit la banca. Dar dv. sprijinita de o consultatie juridica puteti sa scapati foarte usor din aceasta speta. Cat priveste a doua intrebare ridicata de dv. va pot spune doar ca legea stipuleaza faptul ca, sotul, in urma divortului (in care minorul va va fi incredintat dv.), este obligat sa-i acorde lunar pensia de intretinere. In caz de refuz, acesta intra sub incidenta legii penale. Cuantumul sumei nu il stabileste sotul ci numai instanta care va judeca speta, pe baza veniturilor pe care le realizeaza acesta. Daca va pot fi de folos cu o consultatie de specialitate referitoare la problema dv. puteti apela nr. 0724619081 in intervalul orar 9.00-19.00 sau adresa de email mirceapelea@yahoo.com
Mircea PELEA
avocat
Mircea PELEA
avocat