in baza Legii 18/91 in timpul casatoriei am dobandit si eu si sotul meu cate 0.5 ha teren fiecare, pentru care in 1995 s-a emis titlu de proprietate de 1.00 ha pe familie pe numele sotului. Am divortat in 1999, aveam un copil minor care a ramas sub tutela mea, nu am facut partaj sau iesire din indiviziune. In 2002 fostul sot a facut o promisiune bilaterala de vz-cump. autentica pentru intreaga suprafata de 1.00 ha, fara sa ma instiinteze sau sa-mi ceara acordul. incasand suma de 6 mil. lei vechi. Promitentul comparator a inscris in cartea funciara pe numele sau suprafata de 1.00 ha. In actul autentic se specifica urmatoarele:
- promisiunea de vanzare a dreptului de proprietate extratabular a suprafetei de 10.000 mp (1.00 ha)
- numarul titlului de proprietate nr 25618-82894/16.06.1995
- pretul vanzarii 6.000.000 lei vechi platit integral la data autentificarii promisiunii, 22.01.2002
- clauza" Actul de vanzare in forma autentica se va perfecta cand legea va permite" (promisiunea ambelor parti)
- clauza de restituire a sumei in cazul neperfectarii contractului de vz-cump din culpa uneia dintre parti
- clauza de garantare de catre promitentul vanzator ca imobilul (terenul ) este liber de sarcini si servituti si garantia impotriva oricaror evictiuni.
Mentionez ca nu s-a specificat starea civila a promitentului vanzator (divortat) si promitentul comparator a acceptat tacit stiind de fapt ca terenul este dobandit in timpul casatoriei, sotia acestuia fiind vecina noastra 9 ani.
Legea 247/2005 a legiferat ca vanzarea terenurilor (transferul dreptului de proprietate prin contract de v-c) dobandite in baza L19/1991 se poate face dupa 10 ani de la data dobandirii. Conform clauzei din promisiune, vanzarea trebuia perfectata cu act autentic dupa 24.07.2005
in termen de prescriptive de 3 ani- respective pana in 2008. Promitentul vanzator nu a facut demersurile pentru definitivarea transferului de proprietate in termen de 3 ani si nici promitentul comparator nu a solicitat in instant o hotarare in acest sens.
La 18.03.2014 promitentul vanzator (fostul sot) a decedat.
INTREBARE:
Promisiunea susmentionata poate fi atacata in instanta spre anulare, de catre mine (fosta sotie) sau de catre fiica noastra, tinand cont de termenul de prescriere, de faptul ca s-a redactat evaziv, ca promitentii cumparatori cunosteau ca nu-I apartine intreaga suprafata promitentului vanzator, fapt pentru care nu s-au perfectat actele in termenul legal expres stabilit "cand legea va permite" ?
Terenul in cauza este de drept in proprietatea mea si a fiicei noastre ca mostenitoare, atat timp cat nu s-a autentificat un contract de vz-cump. de transfer al proprietatii prin acordul de vointa al partilor si nici nu suntem de accord cu aceasta vanzare, nici eu nici fiica noastra care nu a primit niciodata pensie alimentara de la varsta de 12 ani (data divortului 1999) si pana la terminarea liceului.
prescriere promisiune vanz.-cumparare bun comun dupa divort