Intrebare - Plangere penala pentru fals

Discutii privind procedura penala
Post Reply
ghidut

Intrebare - Plangere penala pentru fals

Post by ghidut » 27 Jan 2014, 22:25

Buna ziua,
Am lucrat la o societate comerciala ca si agent de vanzari si pentru ca presiunea de a vinde era extraordinar de mare, intru-un final am cedat psihic si am facut o greseala pe care o voi regreta mereu. Am falsificat cateva facturi de minus pe care le-am dat unui client pentru a sustine pretul. Nimeni nu a stiut de asta decat eu. O greseala enorma. Nu mi-am insusit niciun fel de venit in nume propriu, lucru recunoscut de catre societatea la care am fost angajat. Prin aceasta am adus un prejudiciu companiei de aprox 50000 lei. Am avut un termen de 2 luni sa restitui aceasta suma, dar nu am reusit acest lucru. Pe parte civila s-a demarat procedura de executare silita, proprindu-mi-se salariul. Pe parte penala compania a facut plangere penala pentru fals. Am fost contactat si trebuie sa merg la politie pentru audieri. Cei la la companie au zis ca ei isi vor retrage aceasta plangere pentru ca am reusit sa restitui pana acum 10000 lei. Mi-au comunicat ca dupa ce merg la politie ei vor da o declaratie in acest sens. Ce risc in acest caz? Care este pedeapsa maxima si daca este vreo posibilitate sa scap nu NUP.
Astept nerabdator raspunsul dvs.
Cu Stima

Silviu

Re: Intrebare - Plangere penala pentru fals

Post by Silviu » 27 Jan 2014, 23:11

Conform art. 290 Cod Penal, falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288 (falsul material in inscrisuri oficiale), daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Daca reusiti sa achitati prejudiciul, probabil puteti scapa cu o amenda penala. Tinand cont ca valoarea este destul de mare.

Noul cod sanctioneaza cam in aceeasi maniera aceasta infractiune.

Va sfatuiesc sa consultati un avocat, din zona in care locuiti, pentru a va putea ajuta cu privire la urmarirea penala si declaratiile pe care le veti da.

ghidut

Post by ghidut » 27 Jan 2014, 23:22

pot fi arestat preventiv? decizia este aceiasi chiar daca firma isi retrage plangerea?

Silviu

Post by Silviu » 28 Jan 2014, 10:08

Infractiunile de fals nu au prevazuta posibilitatea retragerii plangerii. Odata facuta plangerea organele de cercetare vor merge mai departe cu ancheta. Despre arestare nu va pot spune prea multe. Asta o decide procurorul de caz.

Post Reply