Buna seara.In primul rand am sa am rugamintea sa aveti rabdarea necesara sa cititi mesajul meu care cu siguranta va fi unul destul de "bogat"in detalii.Asadar,acum 4 luni de zile am fost angajata intr-o clinica privata,pe perioada nedeterminata pe post de asistent medical.Incepand sa-mi desfasor activitatea am realizat ca de fapt mi se cerea sa efectuez munca de receptie(uleterior am primit si un ecuson pe care era trecut "receptie"),de contabila(intocmeam borderoruri,centralizatoare,raportari ale cativitatilor medicilor),si tot ce insemna medicina muncii(intocmire fise aptitudine,testare psihologica a angajatilor,raportare electronica, lunara, a activitatii medicului de medicina muncii).Toate acestea erau ca "bonus"deoarece trebuia sa mai prestez si ceea ce era stipulat in contract de fapt,tot ceea ce face un asistent medical.Dupa care s-a intamplat sa mi se spuna ca trebuie sa vin si sambata la serviciu,sa introduc niste date in calculator,desi programul meu de lucru era de luni pana vineri.
Am trecut (din pacate) toate acestea cu vederea in ideea ca sunt noua si trebuie sa fac o impresie buna.Mare greseala,deoarece calvarul abia incepea.De parca nu era de ajuns ca volumul de munca era mai mult decat putea sa duca un om,s-au gandit ca daca tot sunt noua ar trebui sa ma obisnuiesc si cu munca pe "teren"si mi s-a spus clar si raspicat ca voi merge la domiciliul unui pacient pentru recoltare si efectuare de EKG plus ca va trebui sa merg cu medicul de medicina muncii la sediul angajatilor pentru evaluare periodica(in zone precum Bacau,Vatra-Dornei,Suceava si alte sate rasfirate).Atunci mi-am zis STOP!Merg la domiciliu,o fac si pe asta dar nu doresc sa-mi desfasor activitatea decat la sediul clinicii asa cum prevede contractul de munca.Si daca ar fi sa mai "condimentez"tot ceea ce am spus aici ar trebui sa mai adaug si faptul ca managerul tipa si urla la noi ca la cei nebuni,sa nu mai vorbesc de injuriile ce ni se adresau.Inainte cu o zi sa ma decid sa imi depun demisia i s-a cerut unei colege sa demisioneze sub pretextul ca nu este competenta,fapt care s-a si produs stiind ca nu se poate ajunge la o conciliere cu un asemenea om.Asadar,am mers in dimineata cu pricina in biroul managerului si i-am adus la cunoastinta ca doresc incetarea contractului de munca.Mi s-a zis"foarte bine,gasesc eu pe altcineva,dar vreau sa respecti termenul de preaviz pentru a putea invata o alta colega tot ceea ce aveai de facut la receptie".Am acceptat si am parasit biroul.Peste doua ore aud ca sistemul informatic al clinicii nu mai functiona si nu se stia motivul.Am fost intrebata daca am introdus in priza un amarat de laptop in dimineata in care am venit la serviciu pentru ca cica din aceasta cauza s-a defectat totul,din vina mea.Si i s-a cerut colegei mele sa mi se transmita "cuvant cu cuvant"faptul ca "sunt o vaca".Nu mi-a venit sa cred ce aud stiind ca in dimineata respectiva totul a functionat normal,aveam si martor si totusi el m-a invinuit si mai ales m-a jignit in felul acesta.Mi-am continuat treaba iar a doua zi m-am prezentat la serviciu,i-am lasat demisia pe birou si am asteptat sa ajunga sa discut cu el.Cand a intrat in birou am mers dupa el si il intreb daca intr-adevar mi-a adus acea jignire si de ce...pai zice,da,asa este pt ca nu ai bagat in priza laptopul si din cauza ta nu a mers serverul.Nu am reusit sa scot decat cateva vorbe deoarece urla ca un nebun ca ce,m-am saturat de munca?in loc sa plec capul in fata lui,ma cred zana din povesti si astept ca el sa stea in genunchi in fata mea?sa-mi bag mintile in cap ca daca ma pun cu el nu o sa am decat de pierdut.Iar daca vreau sa imi dau demisia sa stau in preaviz ca altfel nu mai vad nici un ban.Ori raman 20 zile conform contractului ori plec cu demisia la zi si nu mai am dreptul la nimic!I-am spus ca raman in preaviz dar in conditii normale de lucru,nu cu tipete,nu cu amenintari,nu cu intimidari si doar daca respecta fisa postului.Va imaginati cat de tare s-a enervat si mi-a zis ca nu pot demonstra ca m-a jignit pt ca nu o aiba curaj colega mea sa recunoasca.Nu-mi venea sa cred ce aud.Mi-a zis sa ies sa merg sa-mi vad de treaba jos la receptie si sa plec din fata lui."Ïesi afara nesimtito!"Am iesit din birou,m-a bufnit plansul,am lasat cheile si halatul si mi-am luat la revedere de la colege spunadu-le ca nu pot ramane sa ma trateze ca pe un animal .Tot personalul stia de "ïzbucnirile" lui insa toata lumea tacea si inghitea.Avand in vedere ca aceasta clinica avea contract cu o firma de resurse umane am decis sa merg astazi sa intreb daca au luat la cunostinta de demisa mea si de cele petrecute.Bineinteles ca m-am lovit de o angajata a carui sot este apropiat managerului si care mi-a spus clar si raspicat ca nu aveam voie sa plec asa de pe o zi pe alta si trebuia sa stau sa recpect preavizul indiferent de ce s-a intamplat acolo si ca am intocmit gresit demisia.(uitasem sa va precizez ca am scris-o astfel:subsemnata x .....avand functia de x in clinica pe care o administrati va rog sa imi aprobati demisia conform articolului 55 lit b din Codul muncii),la fel de bine mi s-a zis ca pot fi chemata de catre o comisie de disciplina pentru ca nu m-am prezentat la serviciu si ca e mai bine sa cad la o intelegere cu managerul pentru a nu fi sanctionata.Intr-un final mi s-a propus sa merg o saptamana in preaviz sa invat o alta colega ceea ce desfasuram eu la receptie si sa imi scriu alta demisie cu data de 7 oct de cand ar trebui sa ma prezint in clinica.Din punct de vedere legal cum anume pot fi eu sanctionata si cum poate fi el sanctionat?Pot sesiza ITM-ul pentru toate celelelate nereguli privind fisa postului?(demnitatea in munca?activitatea din afara sediului,munca de receptionera,contabila...etc?).Sfatuiti-ma va rog deoarece nu stiu cum sa procedez.El nu mi-a acceptat demisia deci eu voi fi trasa la raspundere deoarece a fost scrisa gresit?Daca trimit alta demisie prin curierat ori posta ar fi mai bine?mai are vreo valoare?Va multumesc anticipat pentru rabdare si pentru ajutor.Astept un raspuns cat mai repede.O seara frumoasa.
Rugaminte!!!Demisie nesemnata de angajator!
Re: Rugaminte!!!Demisie nesemnata de angajator!
Lunga poveste. Doamna, sfatul meu sincer e sa va faceti preavizul. In baza demisiei dvs. Nu stiu de ce nu ati facut bine demisia, ca mie imi suna corect. Dar ideea este ca daca ar urma sa aveti un litigiu "de munca" cu dumnealor cel mai probabil ati pierde. Pentru ca nu ati putea face dovada celor sustinute de dumneavoastra, adica exact ce va spune si actualul sef. Ati rabdat atata, mai aveti rabdare un "preaviz" ...