mod calcul onorariu expert

Discutii privind procedura civila
jojo

Post by jojo » 08 Nov 2006, 18:22

Norocel wrote:
Yran wrote:Ce se intampla insa cand instanta dispune din oficiu efectuarea unei expertize sau atunci cand inst. de recurs caseaza cu trimitere, specificand necesitatea efectuarii unei expertize. Iar dupa desemnarea expertului, nici una din parti nu achita avansul desi a fost obligata prin incheiere ...?
De ce nu va place suspendarea pe 155n1?

norocel

Post by norocel » 08 Nov 2006, 18:36

1. Pentru ca nu se poate dispune suspendarea decat in cazul reclamantului.
2. Pentru ca orice sanctiune presupune culpa iar in cazul persoanelor lipsite de mijloace financiare pentru plata expertizei (pentru ca pana la urma astea sunt cazurile in care nu se face plata onorariului) nu putem vorbi despre culpa;
3. Pentru ca "poate" nu se transforma automat in "trebuie";
4. Pentri ca este preferabil sa se judece un dosar in loc sa stea ani de zile prin arhive si sa ajungem cu el la ....CEDO :mrgreen: ....pentru inlcalcarea dreptului la judecarea procesului intr-un termen rezonabil

etc

jojo

Post by jojo » 08 Nov 2006, 18:51

Da.

Cu precizarea ca pe la noi instanta dispune suspendarea fara sa clipeasca.(vedeti cat sunt de rele? :lol: )
Apoi, cam reclamantul sau reclamantul reconventional are nevoie de expertiza si nu putem avea pretentia ca expertul sa munceasca gratis.
Nici ca saracul reclamant sa beneficieze de gratuitati din partea statului nu sunt de acord.
Si atunci ce ramane de facut?
Solutia cea mai la indemana este suspendarea.

Yran

Post by Yran » 09 Nov 2006, 10:15

Norocel wrote:
Yran wrote:Ce se intampla insa cand instanta dispune din oficiu efectuarea unei expertize sau atunci cand inst. de recurs caseaza cu trimitere, specificand necesitatea efectuarii unei expertize. Iar dupa desemnarea expertului, nici una din parti nu achita avansul desi a fost obligata prin incheiere ...?
Tare as vrea sa pot gasi ei eu niste raspunsuri clare la intrebarile astea.
Teoretic, judecatorul dispune expertiza si pune in vedere partii in folosul caruia o dispune sa faca plata.
Ei, dar daca partea nu plateste...nu stiu ce se poate face.

In conditiile in care nici una dintre parti nu solicita efectuarea unei expertize,instanta de fond admite cererea reclamantului iar instanta de recurs caseaza, cu trimitere facand mentiunea ca se impunea efectuarea unei expertize (desi recurentul parat nu a pomenit in cererea de recurs despre o astfel de necesitate)
La rejudecare, judele , avand in vedere decizia din recurs, dispune din oficiu efectuarea expertizei ,numeste expertul, stabileste obiectivele si &...il obliga pe parat la plata avansului stabilit. Paratul nu plateste iar judele,constatand reaua credinta a paratului, revine asupra probei si dispune inlaturarea ei. In final, admite cererea reclamantului, aproximativ pe baza acelorasi considerente ca in prima hotarare casata.
Eu intreb , in cazul asta, de ce paratul trebuia sa plateasca avansul pentru expertiza ? (El a fost simplu parat fara sa fi formulat o reconventionala)Conf.art.1169 C.civ "Cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca "Reclamantul a formulat niste pretentii care se impuneau a fi dovedite prin diverse mijloace de proba&... Oare cum e ? :roll:

radu

Post by radu » 09 Nov 2006, 10:57

:floare:

Floare pentru Jojo Maestrun .

jojo

Post by jojo » 10 Nov 2006, 14:24

Yran wrote:In conditiile in care nici una dintre parti nu solicita efectuarea unei expertize,instanta de fond admite cererea reclamantului iar instanta de recurs caseaza, cu trimitere facand mentiunea ca se impunea efectuarea unei expertize (desi recurentul parat nu a pomenit in cererea de recurs despre o astfel de necesitate)
La rejudecare, judele , avand in vedere decizia din recurs, dispune din oficiu efectuarea expertizei ,numeste expertul, stabileste obiectivele si &...il obliga pe parat la plata avansului stabilit. Paratul nu plateste iar judele,constatand reaua credinta a paratului, revine asupra probei si dispune inlaturarea ei. In final, admite cererea reclamantului, aproximativ pe baza acelorasi considerente ca in prima hotarare casata.
Eu intreb , in cazul asta, de ce paratul trebuia sa plateasca avansul pentru expertiza ? (El a fost simplu parat fara sa fi formulat o reconventionala)Conf.art.1169 C.civ "Cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca "Reclamantul a formulat niste pretentii care se impuneau a fi dovedite prin diverse mijloace de proba&... Oare cum e ? :roll:
Cum sa fie Yran?
In conditiile in care expertiza se impune, prima instanta in mod gresit a admis cererea reclamantului. Clar.
Iar daca paratul este nemultumit de solutia data (cum a motivat recursul?), n-are decat sa suporte jumatate din costurile expertizei, care profita si lui.

Nu inteleg cum se poate repeta aceeasi greseala?
Judele trebuia fie sa respinga cererea reclamantului, fie sa suspende judecarea cauzei.

norocel

Post by norocel » 10 Nov 2006, 17:18

Pana la urma am aflat ca expertii isi calculeaza onorariile in functie de salariul mediu pe economie.
In privinta orelor, le apreciaza de la caz la caz.

Stie cineva sa-mi spuna unde as putea gasi normele de munca pentru activitatile de cadastru si topografie?

jojo

Post by jojo » 10 Nov 2006, 20:49

Oare hot. 1210/29.07.2004 nu iti e de folos?
Vezi pe www.ancpi.ro la legislatie, ca eu nu stiu sa fac din alea grele ce zice Wittman. :lol:

norocel

Post by norocel » 12 Nov 2006, 19:44

Este un punct de plecare.
Multumesc! :cafea:
Voua nu vi se pare ciudat ca expertii nu negociaza cu nimeni onorariile?

kinga

Post by kinga » 12 Nov 2006, 21:26

Norocel wrote:Voua nu vi se pare ciudat ca expertii nu negociaza cu nimeni onorariile?
Crezi tu... :lol: :lol: :lol: :lol:

expert tgc

Re: mod calcul onorariu expert

Post by expert tgc » 30 Sep 2013, 10:34

Dar din ce vad pe aici, nu scrie nimic si ca expertii nu au voie sa refuze dosare. Nu vi se pare normal ca fiind o activitate independent sa pot analiza un dosar si daca nu se incadreaza in costurile estimate de tine sa-l refuzi in momentul in care faci munca gratis? Ei acest lucru nu este posibil, asa ca singura cale este cerere de marire onorariu si depunerea dosarului. Eu procedez astfel: fac mai intai cererea de marire cu amanare de termen, timp in care fac cereri la OCPI si convocari la proprietari. Daca nu se aproba marirea, ... asta e. Sa faca altul.

Post Reply