Buna seara,
As dori sa va intreb cum pot schimba numele de familie al fiicei mele in varsta de 9 ani si jumatate , avand in vedere ca ea poarta numele de familie al tatalui natural.Mentionez ca eu, ca mama naturala a ei ,nu am fost niciodata casatorita cu tatal natural al fiicei mele, si nici nu am stiut ca a inregistrat-o la starea civila (la nastere)cu numele lui decat dupa ce a depus actele(eram in maternitate).Pentru ca au trecut aproximativ 10 ani de cand ii poarta numele si atat, as dori ca ea sa-mi poarte numele mie in continuare.Va rog sa-mi spuneti care este procedura si cui trebuie sa ma adresez.
VA MULTUMESC !
schimbare de nume MINOR
Re: schimbare de nume MINOR
Pe cale administrativa, la primarie. Potrivit art. 7 din OG nr. 41/2003, pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara. Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica (la notar).
Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată şi să fie însotită de:
– copie legalizata de pe certificatul de stare civila al persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– consimtamântul, dat în forma autentica, al celuilalt sot, în cazul schimbarii numelui de familie comun;
– copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, în situatia în care parintii nu se înteleg cu privire la schimbarea numelui copilului lor minor;
– certificatul de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată şi să fie însotită de:
– copie legalizata de pe certificatul de stare civila al persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– consimtamântul, dat în forma autentica, al celuilalt sot, în cazul schimbarii numelui de familie comun;
– copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, în situatia în care parintii nu se înteleg cu privire la schimbarea numelui copilului lor minor;
– certificatul de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.