abuz de incredere

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
evva

abuz de incredere

Post by evva » 17 Nov 2011, 16:28

lamutiti-ma va rog, daca cineva a abuzat de increderea ta si i-ai dat niste bunuri sa le foloseasca un timp, imprumut, apoi dispare ,,ca magaru in ceata'' iar dupa un timp cand dai de el iti spune franc in fata ca nu ti le mai da, cand este data la care ai aflat de fapta pentru a putea sa faci plangerea penala pentru abuz de incredere?

Cuculis

Re: abuz de incredere

Post by Cuculis » 18 Nov 2011, 11:29

Infractiunea de abuz de incredere este prevazuta si pedepsita de art. 256. Cod Penal si este definita ca fiind , insusirea unui bun mobil al altuia , detinut cu orice titlu , sau dispune de acest bun pe nedrept , ori refuzul de a-l restitui.
Bunul mobil sa fie detinut de faptuitor cu orice titlu juridic , legal si valabil . In sensul cerut de lege , titlurile in baza carora se detine bunul pot fi doar titluri rezultate din raporturi patrimoniale netranslative de proprietate , cum ar fi contractele de depozit , de mandat, de imprumut , de transport , de locatie .

Deci prima conditie este sa aveti acte doveditoare ca bunul va apartine

evva

Post by evva » 23 Nov 2011, 09:43

Cuculis wrote:Infractiunea de abuz de incredere este prevazuta si pedepsita de art. 256. Cod Penal si este definita ca fiind , insusirea unui bun mobil al altuia , detinut cu orice titlu , sau dispune de acest bun pe nedrept , ori refuzul de a-l restitui.
Bunul mobil sa fie detinut de faptuitor cu orice titlu juridic , legal si valabil . In sensul cerut de lege , titlurile in baza carora se detine bunul pot fi doar titluri rezultate din raporturi patrimoniale netranslative de proprietate , cum ar fi contractele de depozit , de mandat, de imprumut , de transport , de locatie .

Deci prima conditie este sa aveti acte doveditoare ca bunul va apartine
tipul a recunoscut la politie ca lucrurile imi apartin ,dar afirma ca le-a lasat in doua locuinte pe unde a stat, nu stiu daca este adevarat iar politia nu a verificat daca afirmatiile lui sunt adevarate. politia spune ca eu trebuia sa-l reclam cand a disparut nu cand l-am gasit si a refuzat restituirea. am martori ce stiu ca-mi apartin bunurile.

Cuculis

Post by Cuculis » 28 Nov 2011, 16:15

Daca a recunoscut si aveti si martori puteti face o plangere penala pt abuz de incredere, iar daca organele de cercetare nu au verificat toate pistele cu privire la caz, puteti face o plangere impotriva actelor organleor d ecercetare penala

evva

Post by evva » 29 Nov 2011, 15:39

multumesc, asta voi face. practic politia s-a scapat de cercetare pe motivul ca eu trebuia sa depun plangerea mai devreme nu cand l-am gasit si a refuzat sa-mi restitue bunurile. deh!
eu cred ca fapta de abuz de incredere este clar penala numai cand inculpatul refuza clar sa-ti restitue bunurile, ori el a refuzat asta si eu la cateva zile apoi am facut plangerea.vom vedea ce spune prim procurorul si apoi judecatoria.

legally

Post by legally » 02 Dec 2011, 06:42

Plangerea trebuia depusa in termen de 2 luni.Daca v-ati incadrat in acest termen, este in regula.Constituiti-va parte civila in procesul penal pentru a va putea recupera prejudiciul , fie si prin echivalent banesc.

evva

Post by evva » 04 Dec 2011, 00:47

pai asta este problema, doua luni de cand a refuzat clar sa-mi restitue bunurile ori doua luni de cand nu l-am mai gasit? politia a dat propunere de NUP pe ideea ca eu trebuia sa reclam de cand nu l-am mai gasit, nu de cand l-am gasit si a refuzat restituirea.

johei

Post by johei » 04 Dec 2011, 14:01

Abuzul de incredere are mia multe modalitati, de ex. prin refuzul de restituire. Insa, este posibil ca in cazul de fata fapta sa fi fost comisa inca mai devreme, de ex in modalitatea "insusire, folosire, dispunere pe nedrept". Lasarea bunurilor in locuinta, poate fi o "dispunere" astfel incat fapta sa fi fost comisa mult mai devreme... Ce a facut concret politia?

evva

Post by evva » 04 Dec 2011, 23:25

politia l-a chemat pe el si a spus ca a lasat lucrurile prin doua locuinte si pe amica lui ( care de fapt m-a si asigurat ca tipul este ok si sa nu-mi fac probleme cu restituirea) ce a declarat ca eu si asa vroiam sa renunt la bunuri si vezi doamne m-a ajutat ea sa ma acap de ele .au recunoscut amandoi ca le-am dat si ca nu am primit nici o contravaloare pentru ele. atat a facut politia si a dat NUP pe ideea ca eu trebuia sa reclam cand el a disparut nu cand a refuzat sa mi le dea si am aflat ca mi-a abandonat bunurile. deci si fapta ca a ,,dispus '' cum a vrut de lucrurile mele am aflat-o cand l-am gasit. eu am depus plangerea la procuratura la cateva zile dupa ce am aflat ca refuza sa mi le returneze si unde-mi sunt lucrurile. cu toate ca am spus politiei unde sunt lucrurile mele nu s-a facut nimic pentru identificarea lor. poate le-a vandut nu le-a abandonat. stiu asta din povestea politistului ce s-a ocupat de caz , nu mi-a aratat declaratiile lor. eu m-am dus la procuratura si am cerut solutia procurorului, trebuie sa o iau saptamana asta
precizez ca el este cetatean strain(algerian) ce sta in Romania cu viza si prin chirie.

ignite

Post by ignite » 25 Dec 2011, 17:22

BAI CUCULIS MARE AVOCAT...TU NU VEZI BAI CE RASPUNS AI DAT?

BAI TU CREZI CA AIA INSEAMNA SA DAI BA SFATURI?

DU TE IN POTOP BAI!

...PLANGERE IN DOUA LUNI DE LA DATA CAND AI CUNOSCUT FAPTUITORUL...EVIDENT TREBUIE SA TII CONT SI DE DATA REFUZULUI DE RESTITUIRE. VZ 284 CPP

evva

Post by evva » 03 Jan 2012, 19:05

ignite wrote:BAI CUCULIS MARE AVOCAT...TU NU VEZI BAI CE RASPUNS AI DAT?

BAI TU CREZI CA AIA INSEAMNA SA DAI BA SFATURI?

DU TE IN POTOP BAI!

...PLANGERE IN DOUA LUNI DE LA DATA CAND AI CUNOSCUT FAPTUITORUL...EVIDENT TREBUIE SA TII CONT SI DE DATA REFUZULUI DE RESTITUIRE. VZ 284 CPP
asta este problema, eu practic am aflat ca tipu' a dispus de bunurile mele cand l-am gasit si mi-a spus-o, atunci am aflat fapta si faptuitorul. bunurile nu au fost date pe un termen anume, au fost date pana tipul va avea bani sa-si mobileze locuinta. la intrebarile mele cand imi aduce bunurile amana pe motivul ca trebuie sa primeasca bani si asa sa-si cumpere el ce-i trebuia si sa-mi dea mie bunurile. apoi a disparut si cand l-am regasit mi-a spus clar in fata ca ,,salut'' bunuri ori contravaloarea lor. la doua zile dupa aceasta discutie am depus plangerea la procuratura care a dat solutie dupa 4 luni iar eu am afalat de solutie dupa 6 luni, caci nu mi-a venit prin posta nimic. politia spune ca trebuia sa depun plangere cand a disparut, am intrebat politistul ce trebuia sa reclam? ca a disparut? tipu nu refuzase niciodata restituirea, amana cu promisiuni. de fapt a recunoascut la politie ca sunt bunurile mele si chiar ca de unele a dispus dupa data cand l-am gasit si le-am cerut iar el a refuzat. oare procurorul ala nu a vazut ca este rea-credinta clar? a dispus inaite de a sti eu fapta, a dispus dupa ce am stiut eu si am facut plangerea! Oare de ce nu au intrebat proprietarii apartamentului, in care statea cu chirie,daca este adevarat ca aceste bunuri au fost abandonate la ei in casa? poate le-a vandut!
in sfarsit, am depus plangere contra actelor procurorului si a solutiei de NUP. astept sa treaca 20 de zile sa vedem ce zice prim-procurorul

raluca12

Post by raluca12 » 22 Apr 2013, 16:53

Ce se intampla daca am dat cuiva, laptopul unei prietene sa-mi instaleze ceva si acum nu-mi mai raspunde la telefon? Ii pot face ceva aluia? Nu stiu ce sa fac :(,daca era laptopul meu nu ma mai panicam,dar eu trebuie sa dau laptopul inapoi prietenei mele,nu stiu nici ce sa-i spun :(

johei

Post by johei » 22 Apr 2013, 17:25

Ce poti dovedi din ce ai spus?
Ca ai dat laptopul sa-ti instaleze prigramul? Ca trebuie sa ti-l dea inapoi intr-un anumit termen?

Post Reply