au dreptul avocatii sa autentifice acte?

Discutii privind profesia de Avocat. Organizare. Fiscalitate.
Post Reply
anamariaav

au dreptul avocatii sa autentifice acte?

Post by anamariaav » 08 Jul 2004, 07:58

vreau sa stiu ce atributii ale notarilor au fost preluate de avocati dupa modificarea legii avocaturii. avem dreptul de a autentifica acte? spre exemplu, in ceea ce priveste vanzarea- cumpararea de imobile, cum stau lucrurile?

Diia

Post by Diia » 08 Jul 2004, 10:17

Inca nu am intalnit situatie sa fie recunoscut ca incheiat in forma legala un act de transfer de proprietate in cazul unui imobil autentificat de un avocat.Totusi a autentifica inseamna a face ca un act sa fie legalizat..iar a legaliza inseamna...A ATESTA AUTENTICITATEA.Textul legii 51/1995 modificata spune :avocatul ATESTA identitatii partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare; deci avocatul atesta autenticitatea celor cuprinse in act, asa ca ar trebuie sa aiba posibilitatea sa autentifice si actele mai sus amintite.
In judetul in care locuiesc s-au facut cam multe mismasuri de catre avocati in actele cu terenuri, incat si notarii erau mai precauti cand era vorba de interventia unui avocat in vederea incheierii unui asemenea act.
Intrebarea initiala ramane!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 08 Jul 2004, 15:36

cata vreme legea nu prevede, fireste ca nu au dreptul sa autentifice acte.
pot insa atesta continutul data si identitatea partilor pe actele prezentate spre autentificare.
Prevederea e cam incalcita insa cred ca s-ar putea interpreta in sensul ca partea nu mai este obligata sa se prezinte personal la notar ci poate semna in fata avocatului urmand ca acesta sa se prezinte la notar cu actul pe care a atestat cele de mai sus si cu imputernicire spre a obtine incheierea de autentificare.
pentru buna regula cred insa ca trebuie asteptat sa aprobe statutul (in 90 zile de la intrarea in vigoare a legii) ca poate ne lamuresc acolo.
de altfel nici chestia cu "activitatile fiduciare" mie nu mi-e prea lamurita.

b_42_jim

Re: au dreptul avocatii sa autentifice acte?

Post by b_42_jim » 24 Mar 2005, 23:20

anamariaav wrote:vreau sa stiu ce atributii ale notarilor au fost preluate de avocati dupa modificarea legii avocaturii. avem dreptul de a autentifica acte? spre exemplu, in ceea ce priveste vanzarea- cumpararea de imobile, cum stau lucrurile?
Nicaieri in L. 51/1995 nu vei intalni cuvantul "autentificare". Ar insemna un adevarat razboi inter-profesional. De altfel, autentificarea si succesiunile vor ramane niste redute aparate crancen de notari.

Exista si o confuzie de inteles intre sintagmele "autentificare" si "atestare".

In vreme ce avocatul "atesta" identitatea partilor, continutul si data actului, notarul face toate aceste lucruri si, in plus, constata existenta consimtamantului la incheierea actului. Deci deosebirea de continut intre autentificare si atestare este tocmai cu privire la consimtamantul partilor.

In timp ce notarul este neutru, impartial, are un rol public, avocatul nu poate reprezenta decat o singura parte fara a intra in contrarietate de interese, deci nu poate atesta consimtamantul tuturor partilor.

Concluzia: luati-va adio de la autentificari, daca vreti asa ceva, Uniunea Notarilor va asteapta cu bratele deschise! Sa va stranga de gat :-D

Adi S.

Post Reply