Hotarare care sa tina loc de act autentic

Post Reply
Guest

Hotarare care sa tina loc de act autentic

Post by Guest » 05 Jan 2013, 15:51

In 2012 am cumparat un teren extravilan cu antecontract de vanzare cumparare,pt suma de 20000 lei .Pentru a obtine hotararea care sa tina loc de act autentic,m-am adresat instantei de judecata.Datorita faptului ca in Titlul de Proprietate exista o eroare materiala , in sensul ca suprafata de teren in cauza a fost gresit individualizata pe plan parcelar, ca nu exista o corespondenta corecta a terenurilor stapanite in fapt cu individualizarea cadastrala, dupa punerea in posesie ,am solicitat rectificarea acestuia.Datorita faptului ca proprietarul este batran si bolnav m-a imputernicit prin procura notariala sa solicit rectificarea Titlului.In consecinta, am solicitat disjungerea cauzei, astfel incat pentru capatul de cerere privind modificarea titlului , in calitate de reprezentant al proprietarului de drept, am chemat in judecata Consiliul judetean si Consiliul local.Pentru a-l doilea capat de cerere, in care am solicitat emiterea unei hotararii care sa tina loc de act autentic, am chemat in instanta proprietarul. A aparut o cerere de interventie in nume propriu din partea fiului care solicita respingerea cererii, in calitate de succesibil dupa mama ..PrecizeZ ca Titlu de proprietate era pe numele celui de la care am cumparat terenul, iar sotia acestuia era in coma la data semnarii antecontractului. In antecontract exista o clauza in care imi asum responsabilitatea intretinerii fostului proprietar , lucu pe care pot dovedi ca l-am respectat.Intrebare; fiul are vreun drept in cauza de fata?poate obtine respingera cererii? In calitate de intervenient in nume propriu nu ar trebui sa plateasca o taxa de timbru la val.?Precizez ca batranul are certificat medical , care atesta faptul ca are discernamant.Va multumesc.

decalex

Re: Hotarare care sa tina loc de act autentic

Post by decalex » 08 Jan 2013, 11:26

inainte pe titlurile de proprietate era trecut doar unul dintre soti chiar daca bunul fusese dobandit in timpul casatoriei. Asa ca daca ei erau casatoriti cand au cumparat proprietatea si doar el era trecut in titlul de proprietate, este irelevant intrucat fiul are dreptul la o parte dupa mama. Legea mai arata ca ,,nici unul dintre soţi nu poate înstrăina şi nici nu poate greva un teren sau oconstrucţie ce face parte din bunurile comune, dacă nu are şi consimţământul expres al celuilalt soţ”.
În cazul dispariţiei sau punerii sub interdicţie a unui soţ, dacă s-a instituit curatela sau tutela,
curatorul sau tutorele sunt în drept să încheie acte de administrare în temeiul mandatului prezumat,
după cum sunt în drept să se opună la încheierea actelor pe care celălalt soţ intenţionează să le
facă13.
În ceea ce priveşte actele de dispoziţie, curatorul soţului dispărut ori tutorele celui pus sub
interdicţie nu le poate face decât cu încuviinţarea prealabilă şi specială a autorităţii tutelare (în baza
art. 129 şi 147 Cod civil), precum şi cu consimţământul expres al celuilalt soţ, deoarece atribuţiile
tutorelui sau curatorului sunt mărginite doar la sfera actelor de administrare. Încuviinţarea
prealabilă a autorităţii tutelare nu va fi necesară atunci când asemenea acte sunt făcute de soţul celui
dispărut sau pus sub interdicţie, fiind nevoie doar de consimţământul tacit al curatorului sau
tutorelui14.
Dacă nu s-a instituit curatela sau tutela, atunci soţul prezent îl va reprezenta pe cel dispărut
sau pus sub interdicţie.

Popa Nicoleta

Post by Popa Nicoleta » 09 Jan 2013, 14:44

Multumesc pentru raspuns.Nu am precizat faptul ca am calitatea de legatar universal dupa batran.In privinta terenului cumparat am Procura autentificata la notar pt reprezentarea batranului in instanta.Speta de fata are legatura cu cea privind ordinul de protectie,unde tot dvs mi-ati raspuns.Noile precizari aduc modificari in cauza? Multumesc

decalex

Post by decalex » 17 Jan 2013, 15:06

Nu aduc modificari

Post Reply