Buna!
Am cumparat un apartament in constructie anul trecut. Am dat doar o parte din bani si restul urmeaza sa ii dam cu credit ipotecar in momentul in care iese CF-ul. Asa a fost intelegerea prin antecontractul de vanzare-cumparare.
In contractul pe care l-am semnat cu ei era trecut termen de predare 1 mai 2008. Am fost in 5 mai sa se faca receptia lucrarii insa am avut o surpriza neplacuta si anume ne-au spus ca vom primi apartamentul doar cand il vom plati integral. Dar aceasta nu se poate face decat in momentul in care avem CF-ul. Din februarie constructorii ne tot spun ca o sa iasa CF-ul saptamana viitoare....
Poate ca nu este vina lor ca nu au inca CF-ul ...dar nici noi nu putem sa asteptam inca cateva luni bune sau poate si mai mult pana o sa iasa CF-ul. Am dat si noi niste bani si acum suntem cu ochii in soare...ei ne spun cu zambatul pe buze ca nu primim cheile pana nu dam toti banii. Chiar daca am avea toti banii mi se pare riscant sa ii dam fara sa putem intabula imobilul. Pe de alta parte in contract sunt prevazute penalizari pentru constructor daca nu ne preda apartametul pana la 1 mai 2008. Cand am pomenit de acestea au inceput sa ne spuna ca nu poate fi vorba de asa ceva ...deoarece apartametul este gata insa nu are inca toate actele si asta nu din vina lor. Antecontractul a fost semnat la un notar cu care lucrau ei.
Poate sa ne sfatuiasca cineva ce putem face in cazul acesta? Sa ne adresam notarului la care am semnat antecontractul sau sa cautam un altul?
intrarea in folosinta a unui apartament nou construit
In primul rand, contractul de vanzare-cumparare ce are ca obiect bunuri imobile trebuie sa fie efectuat in forma autentica in fata unui notar public.
La momentul perfectarii vanzarii-cumpararii, notarul public solicita, actele de proprietate in original (in cazul tau, contractul de vanzare-cumparare, schimb, etc. al terenului pe care este construit imobilul, procesul-verbal de receptie finala a lucrarii/constructiei, etc.), extrasul de carte funciara in forma autentitica (solicitat de notarul public unde se efectueaza vanzarea, conform obligatiilor prevazute de Legea 36/1995), certificatul fiscal ce va atesta plata impozitului aferent constructiei si terenului.
Practic, intabularea dreptului de proprietate asupra constructiei se efectueza pe baza documentelor de proprietate si a procesului verbal de receptie finala a constructiei.
Notarul public nu poate sa faca nimic in acest sens. Daca nu exista intabularea constructiei respective nu se poate perfecta vanzarea-cumpararea.
In aceasta situatie ai mai multe posibilitati, pe care le prezint in continuarea:
a. solicitarea rezilierii antecontractului de vanzare-cumpare. In acest sens te adresezi instantei de judecata competente pentru rezilierea contractului, restituirea avansului platit, si in cazul in care doresti solicitarea de daune pentru faptul ca nu a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare.
b. obligarea vanzatorului in a perfecta contractul de vanzare cumparare. Pentru acest lucru, vei introduce o cerere de chemare in judecata avand ca obiect "obligatia de a face" la instanta competente. Acesta actiune are foate putine sanse de reusita deoarece constructia nu a fost intabulata inca.
c. astepti pana se va intabula constructia in cartea funciara si apoi vei perfecta contractractul de vanzare-cumparare.
Mentionez ca, in cazul in care vei achizitiona apartamentul prin credit imobiliar/ipotecat, banca iti va solicita toate documentele de proprietate alte imobilului, inclusiv intabularea apartamentului.
Pentru mai multe informatii, consulta un avocat.
La momentul perfectarii vanzarii-cumpararii, notarul public solicita, actele de proprietate in original (in cazul tau, contractul de vanzare-cumparare, schimb, etc. al terenului pe care este construit imobilul, procesul-verbal de receptie finala a lucrarii/constructiei, etc.), extrasul de carte funciara in forma autentitica (solicitat de notarul public unde se efectueaza vanzarea, conform obligatiilor prevazute de Legea 36/1995), certificatul fiscal ce va atesta plata impozitului aferent constructiei si terenului.
Practic, intabularea dreptului de proprietate asupra constructiei se efectueza pe baza documentelor de proprietate si a procesului verbal de receptie finala a constructiei.
Notarul public nu poate sa faca nimic in acest sens. Daca nu exista intabularea constructiei respective nu se poate perfecta vanzarea-cumpararea.
In aceasta situatie ai mai multe posibilitati, pe care le prezint in continuarea:
a. solicitarea rezilierii antecontractului de vanzare-cumpare. In acest sens te adresezi instantei de judecata competente pentru rezilierea contractului, restituirea avansului platit, si in cazul in care doresti solicitarea de daune pentru faptul ca nu a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare.
b. obligarea vanzatorului in a perfecta contractul de vanzare cumparare. Pentru acest lucru, vei introduce o cerere de chemare in judecata avand ca obiect "obligatia de a face" la instanta competente. Acesta actiune are foate putine sanse de reusita deoarece constructia nu a fost intabulata inca.
c. astepti pana se va intabula constructia in cartea funciara si apoi vei perfecta contractractul de vanzare-cumparare.
Mentionez ca, in cazul in care vei achizitiona apartamentul prin credit imobiliar/ipotecat, banca iti va solicita toate documentele de proprietate alte imobilului, inclusiv intabularea apartamentului.
Pentru mai multe informatii, consulta un avocat.
exact. Cere-le si daune interese moratorii pe zi de intarziere, fiindca le-ai prevazut in contract. Arde-i, mama lor de tzepari. Ei sunt la mana ta, legal. NU te pot obliga sa platesti reztul, daca s-au angajat sa predea apartamentul inainte de contractul autentic de vanzare-cumparare.Oricum creditul il vei putea obtine doar in momentul in care a iesit CF-ul
Succes
Succes
Re: intrarea in folosinta a unui apartament nou construit
Buna ziua. As vrea sa cumpar(cu avans 50% si rate la dezvoltator 10 ani) un ap in bloc care abia au inceput sa se construiasca.
Actele nu sunt gata si dezvoltatorul mi-a spus ca pana la sfarsitul anului vom face si contract de vanzare-cumparare cu privilegiu pentru suma care i-o datorez. In prezent ar trebui sa inchei antecontract de vanzare-cumparare la notarii lui...
Ce fel de comisie ati adus dvs pentru a face receptia va rog? Si ce ati rezolvat cu constructorul va rog?
Actele nu sunt gata si dezvoltatorul mi-a spus ca pana la sfarsitul anului vom face si contract de vanzare-cumparare cu privilegiu pentru suma care i-o datorez. In prezent ar trebui sa inchei antecontract de vanzare-cumparare la notarii lui...
Ce fel de comisie ati adus dvs pentru a face receptia va rog? Si ce ati rezolvat cu constructorul va rog?