refuz si contestare delegare; concediere disciplinara
refuz si contestare delegare; concediere disciplinara
Angajatorul delega printr-o decizie, in temeiul art.41 si urmatoarele Codul muncii, o grupa (aprox 10 persoane operator confectioner) de la un punct de lucru din alta localitate la sediul societatii. Motivul pentru care angajatorul a luat decizia delegarii este ca desi punctul de lucru s-a creat special pentru femeile din comuna aceea, dupa un an jumate nu dau randament, toate produsele facute de ele pt clientul extern s-au intors cu refuzuri si, desi s-a trimis repetat om calificat aceasta nu a avut rezultat. Angajatorul a considerat ca se pot perfectiona daca le deleaga in limitele legii, la sediul societatii, mai cu seama ca angajatorul facea angajari deoarece comenzile erau mai mari, iar grupa respectiva nu dadea randamentul scontat. Angajatele contesta decizia de delegare si, ca urmare, refuza sa se prezinte la lucru atat la sediu unde au fost delegate cat si la punctul de lucru de la care au fost delegate, cerand sa fie puse in situatia anterioara sau sa li se desfaca cim cf art.65 codul muncii (desfiintarea posturilor)
Este prevazut in RI ca lipsa nemotivata de la lucru timp de 3 zile consecutiv este abatere disciplinara grava si se sanctioneaza cu desfacerea cim.
Cauzele de suspendare cim sunt prevazute de codul muncii.
Cauzele de interdictie la concediere sunt de asemenea prevazute de codul muncii.
Ar putea instanta sa dispuna anularea deciziei de delegare? Care este limita legalitatii masurii unilaterale de delegare?
Angajatorul are dreptul sa le desfaca disciplinar contractul de munca pentru lipsa nemotivata de la locul de munca?
Ar putea instanta sa aprecieze ca existenta pe rol a solutionarii contestatiei la delegare reprezinta suspendarea cim?
Este prevazut in RI ca lipsa nemotivata de la lucru timp de 3 zile consecutiv este abatere disciplinara grava si se sanctioneaza cu desfacerea cim.
Cauzele de suspendare cim sunt prevazute de codul muncii.
Cauzele de interdictie la concediere sunt de asemenea prevazute de codul muncii.
Ar putea instanta sa dispuna anularea deciziei de delegare? Care este limita legalitatii masurii unilaterale de delegare?
Angajatorul are dreptul sa le desfaca disciplinar contractul de munca pentru lipsa nemotivata de la locul de munca?
Ar putea instanta sa aprecieze ca existenta pe rol a solutionarii contestatiei la delegare reprezinta suspendarea cim?
Delegarea reprezinta modificarea unilaterala a locului muncii, modificare solicitata de catre angajator.
Acesta nu se poate refuza decat in situatii cu tot speciale: probleme medicale serioase, probleme familiale etc.
Angajatorul poate sa desfaca CIM pt refuz de delegare. Ar un plus pt angajator daca refuzul delegarii ar figura ca fiind o abatere grava in CCM si/sau RI.
In caz de litigiu, instanta va da castig de cauza angajatorului intrucat angajatul prin semnarea contractului de munca ii da acordul de a da curs deciziei de delegare.

Acesta nu se poate refuza decat in situatii cu tot speciale: probleme medicale serioase, probleme familiale etc.
Angajatorul poate sa desfaca CIM pt refuz de delegare. Ar un plus pt angajator daca refuzul delegarii ar figura ca fiind o abatere grava in CCM si/sau RI.
In caz de litigiu, instanta va da castig de cauza angajatorului intrucat angajatul prin semnarea contractului de munca ii da acordul de a da curs deciziei de delegare.

din pacate, instanta a admis contestatia actului privind delegarea. astept motivarea hotararii sa va arat argumentele instantei. sa speram ca este o motivare buna.ioos wrote:Delegarea reprezinta modificarea unilaterala a locului muncii, modificare solicitata de catre angajator.
da, angajatul a cerut anularea deciziei privind delegarea pe motiv ca modificarea cim se face prin act aditional si ca decizia nu privea o delegare, avocatul acestuia a spus ca punctul de lucru s-a inchis dinainte de decizie desi nu a facut nici o dovada, ci s-a folosit de analiza productiei la punctul de lucru facuta de angajator pentru a lua decizia delegarii; salariatele de acolo erau "varza" - scuze de expresie - in ceea ce priveste confectiile pe care le produceau ....toate erau numai cu defecte, toate erau comenzi pt un partener strain, si toate de la punctul de lucru se intorceau cu obiectiuni de la partenerul nostru si, desi am tot trimis persoane calificate sa le ajute sa isi ridice randamentul si calitatea produselor, in zadar...totul in zadar.... mentionez ca aveau si sef de grupa, persoana calificata dar....traim intr-o tara care inca o data demonstreaza, ca suntem niste ignoranti, si comunisti : sa avem toti de lucru si sa nu faca nimeni nimic (!) Da, din pacate.......croc wrote:cum adik contestatia actului privind delegarea?
angajatul a cerut nulitatea deciziei prin care s-a dispus delegarea?
sau a cerut nulitatea deciziei de desfacere a cim pt motivul refuzului delegarii?
Poate era mai bine sa nu fi emis o decizie si sa le fi dat ordine de deplasare. Cred ca ar fi fost mai de la sine inteles pentru mintea si puterea de intelegere a angajatilor si chiar a judecatorilor.
Aparatorul acestor salariate a invocat faptul ca decizia este de modificare a contractului individual de munca si ca pentru schimbarea locului de munca trebuia sa se incheie act aditional, ca nu reiese din decizie daca este delegare sau detasare si ca angajatorul a inchis punctul de lucru deoarece asta era intentia sa. Instanta ne-a cerut sa depunem documente din care sa reiese starea punctului de lucru. Astfel, am depus certificat constatator d ela orc prin care se observa ca punctul de lucru nu este desfiintat, precum si copii de pe actele prin care am incetat colaborarea cu proprietarul spatiului, si cele privind utilitatile (electrica si romtelecom) Aceste acte sunt semnate si emise la 1 decembrie 2008, la doua luni dupa data la care dispusesem prin decizie delegarea. Deciziile au fost comunicate salariatelor la data de 12 septembrie 2008 si urma ca acestea sa inceapa delegatia la 1 octombrie 2008. Nici nu stiu la acest moment daca trebuia sa emit decizie pentru delegare sau era suficient sa le dau un ordin de deplasare... Cu toate acestea in decizie am invocat art.41 si urmatoarele din Codul muncii, precum si art.40 al.1 privind dreptul angajatorului de organizare si functionare a unitatii.
Nu stiu ce ar mai trebui spus. Sunt curioasa ce motivare are instanta. Oricum se poate observa ca instantele au o doza uriasa de subiectivism si sunt superficiale; cu toate ca se considera specializate pe dreptul muncii, sunt demne de tot plansul.
Nu stiu ce ar mai trebui spus. Sunt curioasa ce motivare are instanta. Oricum se poate observa ca instantele au o doza uriasa de subiectivism si sunt superficiale; cu toate ca se considera specializate pe dreptul muncii, sunt demne de tot plansul.
Delegarea este o măsură obligatorie pentru salariat, a cărei nerespectare poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de muncă. Corespunzător obligaţiei salariatului, măsura delegării trebuie să fie legală şi să aibă ca temei un interes de serviciu
"Delegarea este legală numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: existenţa unui interes al serviciului ca temei al delegării, respectarea felului muncii salariatului, durata limitată potrivit legii, salariatul să beneficieze de drepturile rezultând din contractul individual de muncă, precum şi de drepturile speciale pentru persoanele delegate." (Nicolae Voiculescu, Dreptul muncii. Reglementări interne şi comunitare, Editura Rosetti, Bucureşti, 2003, p. 50)
In consecinta, instanta ar fi putut constata ca delegarea este nelegala daca nu a fost indeplinita vreuna din aceste conditii. Oricum iti ramane calea recursului, pe care daca il motivezi beton ....ai sanse sa il castigi
"Delegarea nu este supusă cenzurii instanţelor judecătoreşti, decât sub aspectul legalităţii, aprecierea oportunităţii fiind o prerogativă exclusivă a angajatorului. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 463) Asa ca Bafta multa in recurs. Asta daca asa cum sustii delegarea a fost legala. Ma gandesc la faptul ca s-ar putea sa-ti fi interpretat decizia drept o schimbare a locului muncii si nu o delegare (perioada determinata-nu mai mult de 60 de zile, drepturile de diurna etc au fost specificate in decizie?)
"Delegarea este legală numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: existenţa unui interes al serviciului ca temei al delegării, respectarea felului muncii salariatului, durata limitată potrivit legii, salariatul să beneficieze de drepturile rezultând din contractul individual de muncă, precum şi de drepturile speciale pentru persoanele delegate." (Nicolae Voiculescu, Dreptul muncii. Reglementări interne şi comunitare, Editura Rosetti, Bucureşti, 2003, p. 50)
In consecinta, instanta ar fi putut constata ca delegarea este nelegala daca nu a fost indeplinita vreuna din aceste conditii. Oricum iti ramane calea recursului, pe care daca il motivezi beton ....ai sanse sa il castigi
"Delegarea nu este supusă cenzurii instanţelor judecătoreşti, decât sub aspectul legalităţii, aprecierea oportunităţii fiind o prerogativă exclusivă a angajatorului. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 463) Asa ca Bafta multa in recurs. Asta daca asa cum sustii delegarea a fost legala. Ma gandesc la faptul ca s-ar putea sa-ti fi interpretat decizia drept o schimbare a locului muncii si nu o delegare (perioada determinata-nu mai mult de 60 de zile, drepturile de diurna etc au fost specificate in decizie?)
Ma gandesc la faptul ca s-ar putea sa-ti fi interpretat decizia drept o schimbare a locului muncii si nu o delegare (perioada determinata-nu mai mult de 60 de zile, drepturile de diurna etc au fost specificate in decizie?)[/quote]
Multumesc pentru raspuns. Nu am specificat exact perioada, este adevarat, dar delegarea este limitata de codul muncii la 60 de zile iar eu nu le-am depasit; consider ca as fi fost sanctionata cu nelegalitatea in masura in care acest termen imperativ prevazut de lege era depasit. In ce priveste diurna, aceasta se acorda daca ai minim 12 ore deplasare. Or, salariatele delegate plecau mai devreme decat celelalte, astfel ca ele faceau 8 ore cu tot cu transport. Li se deconta insa transportul. In rest beneficiau de toate celelate drepturi pe care le aveau - acelasi salariu, aceeasi functie....nimic schimbat in afara locului de munca de la punctul de lucru la sediul societatii.
Multumesc pentru raspuns. Nu am specificat exact perioada, este adevarat, dar delegarea este limitata de codul muncii la 60 de zile iar eu nu le-am depasit; consider ca as fi fost sanctionata cu nelegalitatea in masura in care acest termen imperativ prevazut de lege era depasit. In ce priveste diurna, aceasta se acorda daca ai minim 12 ore deplasare. Or, salariatele delegate plecau mai devreme decat celelalte, astfel ca ele faceau 8 ore cu tot cu transport. Li se deconta insa transportul. In rest beneficiau de toate celelate drepturi pe care le aveau - acelasi salariu, aceeasi functie....nimic schimbat in afara locului de munca de la punctul de lucru la sediul societatii.
Re: refuz si contestare delegare; concediere disciplinara
Puteţi să îmi spuneţi care este metoda de refuz a unei prelungiri de delegare.
Dacă sunt delegat pe un alt continent şi delegarea se prelungeşte, cum aş putea eu să o refuz, având în vedere că nu am bani de avion să mă întorc acasă?
Este obligatoriu ca angajatorul să aibă semnătura mea, sau e suficient să spună că dacă nu am obiectat, reiese că sunt de acord?
Dacă sunt delegat pe un alt continent şi delegarea se prelungeşte, cum aş putea eu să o refuz, având în vedere că nu am bani de avion să mă întorc acasă?
Este obligatoriu ca angajatorul să aibă semnătura mea, sau e suficient să spună că dacă nu am obiectat, reiese că sunt de acord?