In urma decesului tatalui(febr 2011), am fost la notar(iunie 2011) am obtinut un certificat de mostenitor prin care s-au stabilit urmatoarele bunuri si urmatorii mostenitori:
"a: cota de 1/2 din bunul mobil X dobandit in timpul casatoriei.Restul de 1/2 este proprietatea sotiei supravietuitoare.
b:bunuri imobile:mostenitorii au solicitat dezbaterea succesiunii partiale.Pentru a-si valorifica orice drept patrimonial, succesorii in cauza trebuie sa obtina un certificat de mostenitor suplimentar, la eliberarea caruia se vor plati taxele legale aferente.
Natura succesiunii:legala.
Mostenitori legali
1.sotia care a acceptat succesiunea la data iunie 2011 mosteneste 2/8 parti din masa succesorala.
2.fiu care a acceptat succesiunea la data iunie 2011 mosteneste 3/8 parti din masa succesorala.
3.fiica care a acceptat succesiunea la data iunie 2011 mosteneste 3/8 parti din masa succesorala.
Sunt straini de succesiune prin renuntare:nu sunt."
Practic am solicitat dezbaterea succesiunii partial pentru bunul mobil X.(bun vandut ulterior).In continuare dorim, ca mostenitori, sa partajam cotele aferente bunurilor mostenite printr-un certificat de mostenitor suplimentar astfel:
1/4 (1/2 din 1/2 din partea mostenita)bunul imobil Y catre fiu
1/4 (1/2 din 1/2 din partea mostenita)din bunul imobil Z catre fiica
0 (0 din 1/2 din partea mostenita)
Intrebarea mea ar fi daca se poate acest lucru si in ce termen sa facem acest lucru pentru a evita cheltuieli mai mari decat in mod normal(1% din valoarea impozabila..etc).Mentionez ca dorim sa evitam orice schimb intre parti prin vanzare..donatie..etc si de asemenea mentionez ca bunurile imobile nu au fost mentionate explicit in cadrul certificatului.
Va multumesc!
certificat de mostenitor suplimentar partajare de comun acor