in caz de

Familiei
Post Reply
lorena2404

in caz de

Post by lorena2404 » 21 Mar 2005, 10:18

sunt casatorita de doi ani. dintr-o anterioara casnicie au rezultat doi copii. problema este urmatoarea: casa sotului meu este mostenire de la parintii decedati si vrem sa ne asiguram ca in cazul decesului lui casa poate sa fie mostenita direct de mine. se poate face legal un act de vanzare cumparare pe numele meu sau exista alta solutie ca in cazul decesului sotului meu, copii sa nu mosteneasca nimik? rog a nu se interpreta gresit ca sunt la o eventuala vanatoare de averii, dar in aceasta casa am investit foarte mult si am discutat cu sotul meu cum pot sa fac ca sa nu fiu data afara din casa de mostenitorii. multumesc anticipat.

cumintzica

Post by cumintzica » 21 Mar 2005, 12:20

Nu prea exista nici o posibiliate in acest sens.
casa sotului dobindita prin mostenire este bun propriu al acestuia, prin urmare va intra in totalitate in masa succesorala la care ai dreptul tu, ca sotie supravietuitoare dar si copii din casatoria anterioara. sotul poate face un testament in favoarea ta, dar acesta poate fi atacat de copii, pentru nerespectarea rezervei succesorale la care au dreptul, ca mostenitori legali. iar in acest caz, pentru ca este vorba de copii din casatorie anterioara, limita in care sotul iti poate lasa ceva prin testament este chiar mai stricta, si anume doar de 1/4 din mostenire.
tu ai insa anumite drepturi, pe linga dreptul de mostenire. ai dreptul exclusiv sa iei toate bunurile care au apartinut gospodariei casnice si au fost folosite efectiv la traiul in comun : mobila, covoare, etc.
de asemenea, ai un drept de a sta in casa (drept de abitatie), si fara a plati vreo chirie, daca nu ai alta locuinta proprie. acest drept subzista pina la iesirea din indiviziune, dar cel putin 1 an.
prin urmare, o cale legala nu exista. poti doar spera ca copii sa nu faca act de acceptare a succesiunii in 6 luni, caz in care acestia devin straini de mostenire, si pierd orice drepturi.

lorena2404

Post by lorena2404 » 22 Mar 2005, 10:54

dar se poate face un act de vanzare cumparare intre soti?

cril

Post by cril » 22 Mar 2005, 11:14

vanzarea intre soti este interzisa conform art. 1307/C.Civ., un asemenea contract fiind lovit de nulitate relativa

elis

Post by elis » 22 Mar 2005, 11:18

Art. 1307 Cod civil interzice incheierea contractelor de vanzare cumparare intre soti.
Este permisa donatia dar donatia, in acest caz, este revocabila iar la data decesului trebuie raportata si intra in masa succesorala.

lorena2404

Post by lorena2404 » 22 Mar 2005, 11:23

atunci in cazul uni copil rezultat din casatoria noastra daca ii facem lui contract de vanzare cumparare cu clauza?

cumintzica

Post by cumintzica » 22 Mar 2005, 11:44

Da, in aceasta situatie ar fi o solutie un contract de v-c cu clauza de intretinere.

elis

Post by elis » 22 Mar 2005, 11:49

Daca se dovedeste ca in realitate este vorba despre o donatie, atunci va fi redusa pentru intregirea rezervei succesorale.

cumintzica

Post by cumintzica » 22 Mar 2005, 11:59

Da, nu este definitiv batuta in cuie, pentru ca desi nu este prevazuta ca atare de lege, totusi practica este in sensul de a asimila contractul de intretinere cu instrainarea facuta sub sarcina unei rente viagere, si deci s-ar aplica prezumtia de donatie.

elis

Post by elis » 22 Mar 2005, 12:10

In 90% din cazuri chiar este o donatie simulata.

lorena2404

Post by lorena2404 » 22 Mar 2005, 12:14

ufffffff. complicat este. dar in caz ca vin la mostenire care este partea lor? si daca pot sa o cumpar si sa numai aiba nici un fel de pretentii?

elis

Post by elis » 22 Mar 2005, 12:51

Rezerva succesorala a descendentilor este in functie de numarul acestora (daca sunt doi copii atunci rezerva este de 2/3).
Eu insa am inteles ca si voi aveti copii asa ca rezerva se calculeaza raportat la numarul tuturor copiilor (deci daca sunt doi din alta casatorie si voi mai aveti un copil, rezerva este de 3/4 din mostenire).
Nu poti cumpara partea lor decat dupa deschiderea succesiunii, adica dupa moartea sotulu, pentru ca legea interzice conventiile asupra unei succesiuni nedeschise.

Post Reply