situatia activelor unui S.R.L. in cazul unui partaj

Familiei
Post Reply
AXI

situatia activelor unui S.R.L. in cazul unui partaj

Post by AXI » 18 Mar 2005, 12:18

in timpul casatoriei, unul dintre soti infiinteaza un S.R.L., el fiind asociat unic. Dupa pronuntarea unui divort se ajunge la partaj. Ma intereseaza daca celalat sot are vreun drept asupra activelor, sau vreo obligatie in ceea ce priveste pasivul acestei societati?

wittmann

Post by wittmann » 20 Mar 2005, 19:25

Eu as zice ca are exact aceleasi drepturi ca si asupra celorlate bunuri. De ce n-ar avea?

AXI

Post by AXI » 21 Mar 2005, 14:21

parerea mea este ca nefiind asociat, nu poate cere introducerea vreunui bun apartinand s.c. in masa bunurilor comune. Doar daca, destul de improbabil, reuseste sa faca dovada ca achizitionarea vreunui bun de catre s.c s-a facut din fondurile comune ale celor 2 soti (ca p.f.) atunci cred ca ar putea fi obligat sotul care este asociat sa aduca la masa bunurilor de partajat doar c/val cotei de 1/2 din acel bun. repet, doar sotul ca p.f. nu si s.c..
Astept si alte opinii!!!

pavel

Post by pavel » 21 Mar 2005, 14:56

Codul familiei precizeaza clar care sunt categoriile de bunuri proprii in art.31. In problema de fata, cred ca are relevanta caracterul bunurilor care au fost folosite de catre sot la infiintarea societatii. Vezi art.31 lit.f C.fam.

Lmihai

Post by Lmihai » 21 Mar 2005, 15:43

Intrucat societatea a fost infiintata in timpul casatoriei, prezumtia comunitatii de bunuri opereaza in sensul ca toate sumele investite de sotul asociat in S.R.L. sunt considerate bunuri comune ale ambilor soti.
Cu toate acestea, partajul bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei nu are ca efect dobandirea de catre sotul neasociat a calitatii de asociat (in caz contrar, hotararea judecatoreasca de partaj ar inlocui afecttio societatis, ceea ce este de neconceput), dupa cum nu poate conduce la lichidarea societatii si la impartirea activelor acesteia.
Prin urmare, sotul neasociat are doar un drept de creanta asupra sumelor de bani investite, proportional cu contributia avuta de acesta la dobandirea lor.

wittmann

Post by wittmann » 21 Mar 2005, 19:16

parerea mea este ca nefiind asociat, nu poate cere introducerea vreunui bun apartinand s.c. in masa bunurilor comune.
In primul rand era vorba de partile sociale, nu de bunurile societatii. Nici nu ar fi putut fi vorba, intrucat societatea este o persoana distincta fata de asociat, chiar si cel unic.
Stiu ca exista un curent in practica judiciara potrivit caruia sotului asociatului i se cuvine cota parte corespunzatoare din valoarea partilor sociale.

Lmihai

Post by Lmihai » 22 Mar 2005, 07:19

Da. In practica se acorda o suma de bani reprezentand contravaloarea actualizata a jumatate din partile sociale, dupa reevaluarea patrimoniului societatii.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests