In anul 2004 am concesionat de la Primaria orasului un teren in vederea construirii unei locuinte.
In cartea funciara figureaza ca proprietar al terenului Statul Roman intabulat cu drept de proprietate conf. D 218/1960 si D 712/1966 dobandit prin expropiere (fara a se specifica daca acest teren este proprietate publica sau privata). Casa construita pe teren (si intabulata in CF) este proprietatea mea si se specifica in CF. intabulare drept de concesiune pe durata existentei constructiei.
In anul 2011 am solicitat in scris cumpararea terenului concesionat obtinand o Hot. CL prin care se aproba intocmirea documentatiei tehnico-ecomonice in vederea vanzarii terenului si trecera terenului in proprietatea orasului. Aceasta hot. nu a fost dusa la indeplinire motivandu-se verbal ca acel teren intra sub incidenta art 36 alin 1 si art 26 din legea 18/1991 modificata prin Legea 158/2010, trecand in proprietatea publica a orasului.
Art. 36
(1) Terenurile aflate în proprietatea statului, situate în intravilanul localităţilor şi care sunt în administrarea primăriilor, la data prezentei legi, trec în proprietatea comunelor, oraşelor sau a municipiilor, urmând regimul juridic al terenurilor prevăzute la art. 26.
Art. 26
(1) Terenurile situate în intravilanul localităţilor, rămase la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale, de la persoanele care au decedat şi/sau nu au moştenitori, trec în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale respective, în baza certificatului de vacanţă succesorală eliberat de notarul public. În acest sens, secretarul unităţii administrativ-teritoriale are obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la înregistrarea fiecărui deces al persoanelor respective, să comunice camerei notarilor publici competente datele prevăzute la art. 68 din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea dezbaterii procedurii succesorale. Neîndeplinirea de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale a obligaţiei prevăzute în prezentul alineat se sancţionează administrativ, potrivit legii.
(2) Schimbarea regimului juridic al terenurilor prevăzute la alin. (1), din proprietatea publică a unităţilor administrativteritoriale respective în proprietatea privată a acestora, este interzisă şi se sancţionează cu nulitatea absolută.
Citind tot art. 36 constat ca alin 2 prevede si cazul meu: (2) Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.
Intrebare: Ce pot face pentru a cumpara acest teren ? Pot sa invoc art. 36 alin.2 ?
Este inadmisibil sa am casa de locuit pe un teren concesionat aflat in proprietate publica a orasului.
Legea fondului funciar art 36 si art.26
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 36 guests