imprumut catre salariat

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
kempex

imprumut catre salariat

Post by kempex » 29 Jul 2005, 08:22

Este posibil ca o societate SA, sa imprumute cu bani un salariat (fara a fi vorba de plata anticipata a salariului), daca nu este institutie bancara?

norocel

Post by norocel » 29 Jul 2005, 08:53

As fi tentat sa raspund ca nu poate pentru ca societatile comerciale, sub sanctiunea nulitatii absolute, nu pot face acte care nu corespund obiectului lor de activitate.
Societatea insa poate face sponsorizari sau acorda anumite facilitati salariatilor daca s-a obligat prin CCM., mai este si fondul pentru activitati sociale pe care il poate constitui...

lauraC

Post by lauraC » 29 Jul 2005, 12:04

La noi se poate. E o mana de ajutor care li se acorda salariatilor stabili. O cerere aprobata de persoana imputernicita e suficienta.

kinga

Post by kinga » 29 Jul 2005, 12:35

DE acord cu Laura.Se poate. Imprumut pj catre pf. Este perfect legal.

meri

Post by meri » 29 Jul 2005, 13:02

:-D Se poate acorda un imprumut sub forma (legala) unui avans spre decontare, pe dispozitie de plata, care urmeaza a fi apoi restituit unitatii.
Asta din cate stiu eu.

norocel

Post by norocel » 31 Jul 2005, 06:27

kinga wrote:DE acord cu Laura.Se poate. Imprumut pj catre pf. Este perfect legal.
Si principiul specialitatii capacitatii de folosinta?
Ce text ne permite sa derogam?

august

Post by august » 29 Aug 2005, 11:42

societatea nu poate exercita decat actiunile prevazute in statut la cap .Obiect de activitate

meri

Post by meri » 29 Aug 2005, 14:11

Prin Lg 31/1990 mi se pare, in orice caz-legea societatilor comerciale-reactualizata se interzice acordarea de catre societate a unor imprumuturi banesti catre salariati, sau catre alte societati.

excalibur

Re: imprumut catre salariat

Post by excalibur » 29 Aug 2005, 14:24

kempex wrote:Este posibil ca o societate SA, sa imprumute cu bani un salariat (fara a fi vorba de plata anticipata a salariului), daca nu este institutie bancara?
Poate acorda ajutoare impozabile daca a prevazut acest lucru in CCM.

meri

Post by meri » 29 Aug 2005, 15:57

Excalibur, zi-mi te rog o Lege care sa prevada acest lucru. Eu stiam ca prin Lg 31/1990 se interzice acordarea de imprumuturi "banesti" catre salariati.

croc

Post by croc » 29 Aug 2005, 16:05

care articol din lg. 31/1990 interzice acordarea de imprumuturi banesti catre salariati?

gemeni72

Post by gemeni72 » 29 Aug 2005, 18:39

Am avut o situatie asemanatoare si am luat legatura cu firma de contabilitate si plata catre salariat se poate face prin dispozitie de plata/incasare de la casieria societatii. In paralel se da o declaratie/proces verbal, atit de la salariat cat si de la director, administrator si i se aduce la cunostinta termenele de plata dar si sumele pe care trebuie sa le restituie lunar catre societate. Daca suma de bani e mai mare se poate incheia actul prin notariat sau contract de imprumut. Totul este sa fie vorba de un salariat al societatii cu un cim pe perioada nedeterminata. :floare:

Guest

Re: imprumut catre salariat

Post by Guest » 31 Aug 2012, 14:13

Aloo!!! In ce tara traiti oameni buni ?
Cititi cu atentie !
Singurul organism care poate aproba acordarea de imprumuturi banesti catre persoane fizice/ salariati este Banca Nationala. Banca Nationala aproba companiilor , adica bancilor care au obiectul de activitate specific.
Acordand imprumuturi di casieria societatii nu faci alceva decat sa incalci cateva legi serioase printre care: legea bancara, codul fiscal, legea privind combaterea evaziunii fiscale etc .
Luand din casieria societatii , cum justifici acel imprumut ? Cum se platesc taxele la stat ? Orice venit in tara asta , cu exceptia celor expluse clar de codul fiscal, este impozabil.
Asa ca ... mai meditati , sau cititi si documentati-va inainte sa faceti o prostie pe care sa o regretati. :!:

Post Reply