furt sau talharie?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
mna

furt sau talharie?

Post by mna » 13 Mar 2012, 10:44

daca o persoana inmaneaza alteia un bun,respectiv un telefon iar aceasta fuge cu acel bun.se considera furt sau talharie?

cyclop

Re: furt sau talharie?

Post by cyclop » 13 Mar 2012, 21:05

Depinde de împrejurările în care îl înmânează. Dacă n-ai violentă sau amenintare ori prin punerea victimei în stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, n-ai tâlhărie.

av_dvasilescu

Post by av_dvasilescu » 22 Mar 2012, 12:12

Daca i l-a dat de buna voie iar celalalt a fugit cu el nu este talharie, ci furt.
In schimb, daca i l-a smuls din mana, in acest caz ne confruntam cu un caz de talharie, unde pedeapsa este mult mai aspra decat la furt.
Talharia reprezinta funrtul prin violenta.

Cu respect,

inxs_2099

Post by inxs_2099 » 30 Mar 2012, 22:35

Furt. Fara dubii. Talharia are alte elemente.

alexandra_54

talharie

Post by alexandra_54 » 21 Jun 2012, 13:33

Eu am fost victima unei talharii.Autorul mi-a tras poseta din mana dupa care m-a impins si am cazut.Am dat declaratii la politie unde am specificat ca sunt camere de filmat in zona,le-am dat si codul IMEI al iphone-ului,am si certificat medico-legal.Politistii mi-au spus acum ca au trimis dosarul la parchet,dar sa nu ma astept ca acesta sa ajunga repede la ei pentru ca ar putea dura si o luna de zile.Este adevarat?Ce trebuie sa fac in cazul asta?

angel

Post by angel » 21 Jun 2012, 15:26

nu aveti ce face decat sa asteptati.
termenul de o luna este un termen rezonabil.
sunt situatii in care dureaza cu mult mai mult.

infaptuirea justitiei nu se face de pe o zi pe alta.

tfg1973

Post by tfg1973 » 24 Jun 2012, 12:44

Ati sarit prea repede cu furtul. Trebuie circumstantiate imprejurarile cum i-a dat telefonul. Daca i l-a dat de buna voie si fara violenta nu e nici macar furt. E abuz de incredere.

johei

Post by johei » 01 Jul 2012, 08:47

Corecta opinia cu abuzul de incredere. Daca s-a renuntat la posesie prin inmanarea bunului, nu mai e furt ci abuz de incredere! Daca bunul a fost inmanat fara a se renunta la posesie (sa se uite la el, etc) atunci e furt.
Talharia e practic exclusa.

tfg1973

Post by tfg1973 » 01 Jul 2012, 13:52

Multam fain....asta e!

gavril

Post by gavril » 20 Jul 2012, 02:19

e furt. si in practica se retine constant furt.

amitza

Post by amitza » 23 Jul 2012, 21:48

johei wrote:Corecta opinia cu abuzul de incredere. Daca s-a renuntat la posesie prin inmanarea bunului, nu mai e furt ci abuz de incredere! Daca bunul a fost inmanat fara a se renunta la posesie (sa se uite la el, etc) atunci e furt.
Talharia e practic exclusa.
adevarat. depinde de circumstante. de titlul cu care i-a fost remis telefonul. nice to see you again, Johei! :)

johei

Post by johei » 23 Jul 2012, 21:57

Hei amitza.... ce mai faci? Intre timp ai terminat cu scolile.. presupun!
:-)

gavril

Post by gavril » 23 Jul 2012, 22:42

nu/mi imaginez, in momentul asta, o ipoteza veridica in care cineva sa inmaneze un bun si celalalt sa o rupa la fuga cu bunul si sa existe abuz de incredere. (sau poate daca l/a apucat pe hot o necesitate fiziologica :D ).
eventual, putem sa ne imaginam o inselaciune.

johei

Post by johei » 24 Jul 2012, 07:22

Ei.. probabil ca eu am o imaginatie mai bogata, pentru ca eu imi pot imagina si asta. Mai ales ca din intrebarea initiala nu reies imprejurarile deloc concrete...

"daca o persoana inmaneaza alteia un bun,respectiv un telefon iar aceasta fuge cu acel bun.se considera furt sau talharie?"

E adevarat ca ipoteza in care din momentul inmanarii si pana in momentul fugii nu s-ar fi consumat decat cateva secunde e prima ipoteza la care se gandeste mai tot muritorul obisnuit, insa... nu reiese de acolo deloc ca n-ar putea fi altfel...

gavril

Post by gavril » 24 Jul 2012, 07:59

curat avocatesc. scoti n ipoteze si le folosesti ... cum trebuie. :D

Post Reply