ce drepturi are sotul?

Post Reply
roxana gheonea

ce drepturi are sotul?

Post by roxana gheonea » 26 Jun 2012, 14:12

Buna ziua! va deranjez cu o problema care se pare ca apare sistematic in casa noastra in ultima perioada. Pe scurt sotul meu este unicul copil supravietuitor al soacrei mele (cumnata mea, sora sotului decedand acum 5 ani) si locuim in casa cu dansa ( ca deh doar pe noi ne are). Noi platim tot ceea ce este de platit , apartament renovat acum 2 ani integral, dar de o vreme soacra are tot felul de crize de nervi in care ne reaminteste ca stam in casa ei si poate ne da afara, asta pentru ca nu ne stapanim copilul de 1 an si 5 luni care o deranjeaza!!!
Ideea este ca apartamentul a avut 2 proprietari, soacra + socrul. In urma decesului socrului si a cumnatei mele nu s-a facut nici o succesiune.
Intrebarea este , sotul meu are ceva drepturi la aceeasta casa, si cum putem face sa terminam cu amenintarile acestea avand in vedere ca dansa din pensia mizera nu poate achita o factura de utiltati macar.

P4tr4tzel

Re: ce drepturi are sotul?

Post by P4tr4tzel » 27 Jun 2012, 10:41

Soacra dumneavoastra are un drept de abitatie conferit de lege de maxim 1 an dupa moartea lui decujus asa ca nu va faceti probleme pentru ca nu are nici un drept cu privire la imobilul in care locuiti mai ales daca a trecut anul de care v-am vorbit mai sus si nu mai sunt alti mostenitori in afara de dumneavoastra.

P4tr4tzel

Post by P4tr4tzel » 27 Jun 2012, 10:48

Prin intermediul instantei puteti chiar sa ii restrangeti dreptul de abitatie la o anumita parte de imboil sau puteti chiar sa ii procurati un al imobil in care sa isi exercite dreptul mentionat pe durata de 1 an. :cafea:

roxana gheonea

Post by roxana gheonea » 27 Jun 2012, 12:57

In primul rand va multumesc din suflet pentru timpul acordat problemei mele, dar inca nu pot sa cred ca e asa simplu cand stiu ce cosmar traim cu ea de cand il avem pe bebe deci recapitulez datele problemei:
Apartament 3 camere, proprietari soacra + socrul. Socrul decedat acum 7 ani, cumnata acum 5 ani. Singurul mostenitor supravietuitor al cuplului, sotul meu.
Succesiune nu s-a facut niciodata pentru ca doar nu lasam femeia singura si cu griji la batranete. Renovam de la 0 apartamentul cu economiile si banii nostrii, plus platit lunar tot ce tine de utilitati, mancare, absolut tot, si acum nu auzim decat va dau afara cand am chef, e casa mea......Casa ei acum fiind doar peretii goi ca altceva nu prea are. O ruda ne spunea ca detine 5/8 din casa si ca da, ne poate da pe usa afara, eventual cu mobila la pachet.

Stefania

Post by Stefania » 27 Jun 2012, 21:29

roxana gheonea wrote:In primul rand va multumesc din suflet pentru timpul acordat problemei mele, dar inca nu pot sa cred ca e asa simplu cand stiu ce cosmar traim cu ea de cand il avem pe bebe deci recapitulez datele problemei:
Apartament 3 camere, proprietari soacra + socrul. Socrul decedat acum 7 ani, cumnata acum 5 ani. Singurul mostenitor supravietuitor al cuplului, sotul meu.
Succesiune nu s-a facut niciodata pentru ca doar nu lasam femeia singura si cu griji la batranete. Renovam de la 0 apartamentul cu economiile si banii nostrii, plus platit lunar tot ce tine de utilitati, mancare, absolut tot, si acum nu auzim decat va dau afara cand am chef, e casa mea......Casa ei acum fiind doar peretii goi ca altceva nu prea are. O ruda ne spunea ca detine 5/8 din casa si ca da, ne poate da pe usa afara, eventual cu mobila la pachet.
Apartamentul, daca a fost bun comun (dobandit in timpul casatoriei), in urma dezbaterii mostenirii dupa sotul doamnei (soacra) cotele vor arata cam asa: 1/2 din apartament ii va reveni dumneaei, urmand ca dezbaterea sa se faca pe cealalta jumatate, din care din nou, sotia supravietuitoare ia 1/4, iar 3/4 va reveni celor doi copii (sotul si cumnata dvs., cate jumatate din aceasta cota de 3/4 pentru fiecare). Acum, daca sora sotului a decedat, verificati sa nu fi ramas mostenitori care sa ii culeaga partea ei de mostenire. In caz contrar intreaga cota de 3/4 revine sotului dvs.
In concluzie, soacra detine 1/2 + inca 1/4 din 1/2 a sotului decedat, iar sotul dvs 3/4 din cota tatalui.
Faptul ca platiti utilitatile sau ca efectuati activitati de renovare a imobilului nu va transforma in proprietari. Pot fi considerate totusi ca un spor de valoare adus imobilului.

Post Reply