Proces divort - reclamantul plecat in strainatate

Familiei
Post Reply
trodicaro

Post by trodicaro » 18 Mar 2005, 21:21

Avocata reclamanului i-a cerut acestuia sa obtina din Italia (unde se afla plecat) si o procura externa pentru a o depune la dosar, cu toate ca are deja procura facuta din perioada in care reclamantul inca se afla in tara. Avocata sustine ca acesta noua solicitare de procura survine ca urmare a modificarii legii divortului prin februarie-martie. A auzit cineva de asa ceva si, daca da, cand mai exact a aparut aceasta noua reglementare?

Multumesc mult.

PS: poate fi schimbat avocatul in acest proces? Si cum?

cumintzica

Post by cumintzica » 19 Mar 2005, 08:34

"Legea divortului", adica codul de procedura civila, nu s-a modificat anul acesta. ultima modificare este din 2000. procura care exista este data special in vederea divortului, sau este o procura generala? daca este doar generala, sau este pentru reprezentare, dar in alt proces decit cel de divort, este necesara una speciala.
sigur ca poate fi schimbat avocatul, nu stiu exact procedura, dar primul pas este sa il anunti ca nu vrei sa te mai reprezinte.

constable

Post by constable » 19 Mar 2005, 09:16

Nu s-a modificat nimic.
Procura, ca si regula, se emite pentru litigii civile, comerciale si de orice fel. Numai in penal se intinde pana la depunerea plangerii. Dar divortul este un litigiu civil.
Sigur ca exista mandate speciale - nu cred ca este cazul tau, fiindca atunci avocatul are dreptate.
Cu procura din strainatate este mai greu. De regula se apeleaza la calea usoara a unei imputerniciri prin consulat. Dar are acte de rezidenta ?
Ce sa mai ? Pentru divort oricum cel putin odata trebuie sa fie cei doi soti in fata judecatorului. Vezi rezolvrea ?

dodolut

Post by dodolut » 19 Mar 2005, 09:17

pentru a introduce actiune de divort si reprezentare in conditiile date trebuie ca avocatul sa detina o procura speciala.fara acesta procura nu poate introduce actiunea de divort care este una persoanala si nici nu poate reprezenta pe reclamant.Riscul este respingerea actiunii ca nesustinuta.
avocatul poate fi schimbat simplu, prin angajarea unui alt avocat, cu notificarea prealabila a acestuia si rezilierea contractului deasistenta juridica.

constable

Post by constable » 19 Mar 2005, 09:20

Da - si era sa uit.
Poti schimba nu un avocat. Chiar mai multi. Cum ??? Simplu : "Consider ca interesele mele nu pot fi reprezentate de pozitia Domniei Voastre. Poate altadata. Tinem Legatura. Blabla, bla bla...." Numai banii sa te tina. Eu personal cred ca plata unui onorariu mic avocatului si apoi plata pentru fiecare deplasare, eventual un plus la finalul procesului poate fi o solutie ideala in orice fel de litigiu. Eu asa am procedat cand am avut nevoie de avocat. Fiindca si eu am nevoie de avocat.

krisstina

Post by krisstina » 19 Mar 2005, 09:35

Avocatul nu trebuie schimbat, caci are dreptate.

Pentru divort exista reguli speciale de procedura, printre care, conform art. 614 Cod procedura civila, "in fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti (...) are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar"

Vezi si raspunsul de la "problema cu un proces - judecatorii la noi".

trodicaro

Post by trodicaro » 19 Mar 2005, 17:26

Din cate stiu eu procura este special facuta pentru divort.

La ultima infatisare care a fost pe 16.03 termenul de judecata s-a amanat o luna tocmai pt depunerea actului astuia despre care vorbim. Avocata spune ca ii trebuie o procura de la reclamant facuta de un notar de acolo. Din raspunsurile voastre eu inteleg ca de fapt judecatorul are nevoie de un act care sa dovedeasca ca el nu se poate prezenta personal, nu de inca o imputernicire a avocatei. Si daca asta ar fi adevarat, nu stiu cum poate sa dovedeasca, pt ca nu cred ca viza de munca e suficienta. Dovada a resedintei ce presupune? Ce fel de act?

trodicaro

Post by trodicaro » 19 Mar 2005, 17:31

Am uitat sa intreb: vroiam sa stiu in ce conditii este posibila schimbarea avocatului cand reclamantul este in Italia si nu vrea sa vina in Romania mai devreme de 3 luni?

Post Reply