Injumatatire salariu la revenirea din CIC

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
Cineva nou

Injumatatire salariu la revenirea din CIC

Post by Cineva nou » 11 Apr 2012, 12:34

Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat onest- este foarte important:
As avea sanse de castig in cazul in care as actiona compania angajatoare in judecata pentru discriminare pe motiv de maternitate? Pe langa asta sunt pusa in situatia de a nu-mi putea intretine familia cu banii respectivi.
Daca ii actionez in judecata pot demisiona si sa ma angajez intre timp in alta parte? N-as putea sustine procesul fara nici un venit evident. Este dezamagitor sa vezi cum se profita de situatia ta, cand esti cu un copil mic pe care nici nu mai stii daca il poti duce la cresa ..daca mai ai bani sa-i platesti cresa. In plus, dupa ce ajungi la un nivel de experienta si rezultate sa te trezesti aruncat in noroi fara motiv. Firma este foarte bine - nimeni nu are salarii micsorate.
Cer scuze pentru amplitudine, dar am vrut sa cuprind cat mai exact situatia.

Speta:
Angajata pe nedet. la o companie mare. Am lucrat pana la aproape 9 luni de sarcina si acum mai am cateva luni si se termina CIC-ul. S-au schimbat toti sefii, iar cei noi m-au chemat sa imi comunice ca atunci cand ma voi intoarce se va modifica salariul LA JUMATATE! - motive - s-au regandit grilele de salariu pentru postul respectiv. In locul meu au angajat o alta persoana pe nedet. care acum este si ea in CIC, iar acum este o alta persoana pe determinata. Este un singur post cu atributiile respective si nu se poate desfiinta practic, deoarece exista contracte in derulare (multe) care implica existenta acestui post si se prevede si programul de lucru in acele contracte.
1. Le-am propus solutii - preluare alte atributii - nu accepta sau transfer in alt departament - au spus ca se gandesc la mine daca apare ceva..... (cred ca se vrea protejarea unei prietene aduse pe postul respectiv)
2. legea spune ca nu ma pot da afara 6 luni pt necorespundere profesionala cu exceptie reorg. judiciara sau faliment (nu este cazul)
3. Legea nr 202/2002 republicata in 2007: Art. 10
(1) Maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare.
(2) Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei legat de sarcina sau de concediul de maternitate constituie discriminare in sensul prezentei legi.
(5) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) femeia salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
b) angajatul se afla in concediu de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
(6) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (5) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
(7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Post Reply