Cetatenia romana
Cetatenia romana
Eu m-am nascut in Moldova, din parinti care erau cetateni romani prin nastere(inainte de 1940). Conform legii 21/1991, art. 5, alin 2, lit b, copilul nascut in strainatate, daca cel putin unul dintre parinti este cetatean roman, este si el roman. Parintii mei nu au renuntat niciodata la cetatenia romana si aceasta nu le-a fost retrasa. Tot legea 21/1991 prevede ca cetatenia romana se obtine :1) prin nastere;2) prin adoptie;3) la cerere. Din pacate, pentru lucuitorii tinuturilor foste romanesti este art.11, cerere de redobandire. Eu as insista sa mi se confirme ca am aceasta cetatenie prin nastere, fara sa mai fac o cerere pentru a redobandi ceva ce nu am pierdut niciodata.Se pare ca procedura in constatare, prevazuta de art 111 CPC este exclusa. Mi s-a spus ca eu ar trebui sa fac o cerere pentru a obtine dovada cetateniei romane si, daca sunt refuzat, sa atac institutia respectiva in contencios. Intrebarea mea este: Unde ar trebui sa fac cererea pentru o adeverinta din care sa rezulte ca sunt cet roman, prin nastere: la comisia pentru cetatenie? La DGEP? la consulatul roman din Chisinau? Dupa refuz, care este instanta competenta teritorial pentru contencios?Ce sanse credeti ca am? Ca mine mai sunt mii de moldoveni care ar apela la aceasta cale. Va multumesc