Procedura de garantare a bunurilor mobile (maşini, automobil

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
C_A_Coltuc

Procedura de garantare a bunurilor mobile (maşini, automobil

Post by C_A_Coltuc » 22 Feb 2012, 18:31

Procedura de garantare a bunurilor mobile (maşini, automobile, camioane, etc.) conform Noului Cod Civil


Potrivit noului Cod Civil, de la 1 octombrie vor putea fi ipotecate conturi, creanţe, instrumente financiare şi chiar toată averea debitorului.

Bunurile ce vor putea fi ipotecate
Practic, se va putea ipoteca orice, inclusiv toată averea. Noul Cod Civil spune că ipoteca poate avea ca obiect bunuri mobile sau imobile, corporale sau incorporale şi că aceasta poate greva bunuri determinate ori determinabile sau universalităţi de bunuri. O universalitate de bunuri poate fi patrimoniul unei persoane fizice, fondul de comerţ al unei persoane juridice, o masă succesorală etc. Practic, e o masă de bunuri care se supune aceloraşi reguli juridice. Se pot ipoteca bunuri mobile precum:

a. creanţe băneşti născute din contractul de vânzare, contractul de locaţiune sau orice alt act încheiat cu privire la un bun, cele rezultate dintr-un contract de asigurare, cele născute în considerarea asumării unei obligaţii sau a constituirii unei garanţii, a folosirii unei cărţi de credit ori de debit ori a câştigării unui premiu la o loterie sau alte jocuri de noroc organizate în condiţiile legii;
b. creanţe constatate prin titluri nominative, la ordin sau la purtător;
c. conturi bancare;
d. acţiuni şi părţi sociale, valori mobiliare şi alte instrumente financiare;
e. drepturi de proprietate intelectuală şi orice alte bunuri incorporale;
f. petrolul, gazul natural şi celelalte resurse minerale care urmează a fi extrase;
g. efectivele de animale;
h. recoltele care urmează a fi culese;
i. pădurile care urmează a fi tăiate;
j. bunurile corporale care fac obiectul unui contract de locaţiune, care sunt deţinute în vederea vânzării, închirierii ori furnizării în temeiul unui contract de prestări de servicii, care sunt furnizate în temeiul unui contract de prestări de servicii, precum şi materia primă şi materialele destinate a fi consumate sau prelucrate în exploatarea unei întreprinderi, produsele în curs de fabricaţie şi produsele finite;
k. echipamentele, instalaţiile şi orice alte bunuri destinate să servească în mod durabil exploatării unei întreprinderi;
l. orice alte bunuri mobile, corporale sau incorporale.

Creditorul va putea executa ipoteca şi înainte de scadenţa creanţei
Creditorul ipotecar are dreptul să considere exigibilă creanţa garantată şi să execute ipoteca în cazul în care constată lipsa unei întreţineri corespunzătoare a bunului ipotecat sau alte fapte, imputabile debitorului, de natură să facă dificilă sau imposibilă executarea ipotecii, astfel cum aceste fapte sunt determinate prin contractul de ipotecă.
Creditorul poate administra întreprinderea ipotecată
În cazul ipotecii asupra bunurilor mobile corporale, dacă debitorul nu-şi execută obligaţiile, creditorul are dreptul, la alegerea sa:
a) să vândă bunul ipotecat;
b) să îşi însuşească bunul pentru a stinge creanţa ipotecară;
c) să preia bunul în scop de administrare.

De asemenea, creditorul care are o ipotecă asupra bunurilor unei întreprinderi poate prelua bunurile ipotecate în vederea administrării. Preluarea bunurilor se face temporar, cel mult până la satisfacerea creanţei pentru care s-a constituit garanţia.

Ipotecile asupra creanţelor
Ipoteca poate să aibă ca obiect fie una sau mai multe creanţe, fie o universalitate de creanţe (portofoliul de creanţe). Creditorul ipotecar poate percepe, la scadenţa creanţei ipotecate, capitalul, dobânzile şi celelalte sume pe care aceasta le produce şi eliberează debitorului creanţei afectate de ipotecă. Însă, prin actul constitutiv al ipotecii, creditorul ipotecar poate încuviinţa celui care a constituit ipoteca să perceapă, la scadenţă, capitalul, dobânzile şi celelalte sume cuvenite în temeiul creanţei ipotecate. Dar aceasta nu ajută foarte mult deoarece creditorul ipotecar poate retrage oricând această încuviinţare, cu îndatorirea de a-i notifica în scris pe cel care a constituit ipoteca şi pe debitorul creanţei ipotecate.

Ipoteca asupra conturilor
Ipoteca unui creditor care are controlul unui cont este preferată ipotecii unui creditor care nu are controlul asupra acestuia.
Un creditor ipotecar dobândeşte controlul asupra unui cont dacă:
a. creditorul ipotecar este chiar instituţia de credit la care este deschis contul;
b. constituitorul, instituţia de credit şi creditorul ipotecar convin în scris că instituţia de credit, fără a solicita consimţământul constituitorului ipotecii, va urma instrucţiunile prin care creditorul dispune de sumele aflate în cont; sau
c. creditorul ipotecar devine titular al contului.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests