Nedeclararea veniturilor din chirie

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
A L I

Nedeclararea veniturilor din chirie

Post by A L I » 15 Dec 2011, 12:54

Am inchiriat unei societati comerciale un imobil si am incheiat un contract unde am stipulat ca toate taxele si impozitele se platesc de catre chirias.

ANAF m-a instiintat ca nu am declarat venitul si nici nu l-am platit si ca in conformitate cu prevederile Legii 241/2005 ma fac raspunzator de evaziune fiscala.

Potrivit clauzei din contract aceste obligatii nu ii reveneau chiriasului?

Guest

Re: Nedeclararea veniturilor din chirie

Post by Guest » 15 Dec 2011, 12:54

Pai dvs. ati inchiriat imobilul pe margele sau pe bani? Firma isi plateste impozitele pe profitul ei, iar dvs. platit impozit pe venitul din inchirierea imobilului. "Taxele si impoztele aferente imobilului", in general nu cuprind si impozitele datorate de dumneavoastra statului pentru venituri din diverse activitati, cum ar fi inchirierea.

Guest

Re: Nedeclararea veniturilor din chirie

Post by Guest » 15 Dec 2011, 22:34

Dupa incheierea contractului intre dvs si societatea respectiva , trebuia sa mergeti la ANAF si sa inregistrati acel contract , cu suma chiriei lunare sau orice alta suma(mai mica) .
Asa procedeaza toti locatorii.
Nu e vorba de taxe si impozite aici sau cine le plateste..
Ati comis o mica evaziune fiscala..
Ati rezolvat problema?

C_A_Coltuc

Re: Nedeclararea veniturilor din chirie

Post by C_A_Coltuc » 16 Dec 2011, 09:19

a se vedea si codul fiscal
Este contractul de inchiriere o bataie de cap si o risipa de bani, sau din contra un act care ne asigura linistea si siguranta locuintei?

Contractul de inchirere a starnit intotdeauna discutii si neintelegeri intre proprietar si chirias. Fie ca la baza conflictului sta locatarul care nu-si plateste chiria la timp, fie ca este proprietarul care nu si-a respectat responsabilitatea de a face reparatiile locuintei, ambele parti ameninta cu rezilierea contractului si cu neplata sumei datorate.

Nu putini sunt aceia care isi inchiriaza locuinta fara un contract scris, doar printr-un acord oral, insa au apoi probleme cu chiriasii. La fel stau lucrurile si in cazul tinerilor care locuiesc intr-un apartament cu chirie si sunt dati afara din casa de propietar fara motiv si fara sa fie anuntati.

Intr-adevar, inregistrarea unui contract de inchiriere la administratia financiara, presupune o plata suplimentara, mai exact 16% din valoarea chiriei, dar indiferent de ce parte sunteti va asigura responsabilitati si mai important drepturi.

Sunt multe variante sub care oamenii inchiriaza locuinte, de la acordul verbal pana la hartii scrise de mana, dar nici una din aceste forme nu va protejaza si nu au valoare in fata legii ca un contract de inchiriere.

O alta varianta este aceea de a declara la administratie un contract cu o suma mai mica decat cea reala, asta inseamna insa ca sunteti la mana chiriasului, el nu este obligat sa va plateasca suma pe care ati convenit-o prin acord verbal ci pe cea stipulata in contract.

In situatia in care nu exista contract de inchiriere, sau ati declarat pe propria raspundere o suma mai mica decat cea reala puteti fi santajat de chirias sau denuntat pentru ca acest fapt se incadreaza la evaziune fiscala. Sunteti obligat sa platiti impozit pentru veniturile pe care le detineti si acest lucru este valabil si pentru veniturile ce provin din chirii. Daca unul dintre motivele pentru care nu doriti sa incheiati un contract de inchiriere sunt clauzele contractuale, nu uitati ca aceste nu sunt batute in cuie ci se stabilesc de comun acord intre parti, astfel nu sunteti obligat sa semnati ceva in defavoarea dumneavoastra.

Legea este cea care va asigura drepturi si va protejaza daca au avut loc abuzuri insa tot ea este cea care va penalizeaza. Astfel puteti plati amenzi in valoare de:

a) de la 4.000 la 5.000 lei pentru închirierea locuintelor fara contract valabil incheiat;

b) de la 2000 la 3.000 de lei pentru nedeclararea contractelor de inchiriere la administratia financiara precum si pentru subinchirierea locuintelor sociale sau transmiterea dreptului de folosinta sau schimbarea destinatiei acestora;

c) de la 1000 la 1500 de lei pentru nerespectarea exigentelor minimale prevazute in anexa la prezenta lege pentru locuintele exploatate in regim de inchiriere sau pentru inchirierea locuintelor care nu indeplinesc conditiile de igiena si siguranta;

Pentru taxele si impozitele calculate si neachitate in termenul scadent se platesc majorari de intarziere de 0,1% pentru fiecare zi .

Inchirierea “la negru” va asigura un venit mai maricel, dar va puteti trezi oricand cu casa goala (si fara chiriasi, si fara ce aveti acolo) si pentru cateva sute de mii economisite ramaneti cu daune mult mai mari; iar ca si chirias puteti fi dat afara oricand, puteti fi obligat sa platiti sau sa reparati lucruri care nu sunt de datoria dumneavoastra.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests