Salut,
Va scriu aces post deoarece am niste probleme si mari nedumeriri.
Acum o luna am fost victima unui accident rutier in afara localitatii. Ma deplasam pe un drum national cu cca. 80 km/h cu o singura banda pe sens, iar la un moment dat un alt autoturism a patruns pe sensul meu de mers cu intentia de a intoarce (autoturismul se afla in afara carosabilului intr-o parcare neamenajata) cu maxim 15-20 metri inaintea mea, deci practic autoturismul a efectuat o miscare similara cu a unui semicerc. Eu am incercat sa evit coliziunea tragand stanga de volan si am franat, dar din pacate tot ne-am lovit deoarece autoturismul respectiv a continuat miscarea fara a evita. Drept urmare ne-am lovit;
- eu: in partea dreapta a masinii (bara fata in dreapta, aripa dreapta si usi fata si spate dreapta)
- celalalt in partea din stanga (bara fata sarita, far stanga spart, aripa stanga stramba si janta stanga), numai ca dupa aceasta coliziunea eu am ajuns cu masina mea in afara carosabilului lovind un cap de pod, iar ulterior am sarit intr-un sant.
Masinile au intrat in coliziune in afara carosabilului pe partea stanga a sensului nostru de mers. Nu au existat urme de franare (ABS).
Clar este caz de neacordare de prioritate din partea celuilalt.
Eu aveam in masina inca 2 martori oculari.
Celalalt mai era cu inca un martor in spate.
Nu exista alti martori.
La locul accidentului au sosit echipajele de politie si salvarea(care m-au transportat la spital deoarece suferisem cateva contuzii lombare si abdominale si ma simteam rau). Politia a luat masuratori la fata locului in prezenta celuilalt conducator, deoarece eu eram la spital.
La spital mi-au facut radiografii si au descoperit ca am contuzii lombare si abdominale, mi-au recoltat probe biologice, proba cu etilotest 0.00% pentru ambii conducatori (celalat a fost probat doar cu etilotestul, eu am fost testat in prezenta lui, el doar in prezenta politistului).
Dupa ce am revenit la politie petru audieri am aflat cu stupoare ca tot mie mi-au ridicat permisul pe motiv ca as fi incercat sa depasesc, ceea ce era exclus, dar am aflat si ca persoana respectiva lucra prin MAI. Asta au facut-o agentii constatatori de la fata locului ca si prima masura.
Am facut contestatie pentru returnarea permisului dar fara nici un rezultat.
Am ajuns la politie pentru audieri suplimentare dupa cca. 2 saptamani si am stat de vorba cu un alt politist (politist2) care se ocupa de caz, iar atunci mi-a comunicat cum ca eu nu sunt de vina si ca intr-adevar este vina celuilalt conducator pentru ca nu mi-a acordat prioritate, dar e posibil sa iasa culpa comuna ca as fi avut viteza (ceea ce este exclus), dar mi-a argumentat prin cateva vorbe tehnice politienesti (pe care nu le cred).
Ideea este ca m-am inteles cu persoana respectiva si-a recunoscut vina in fata mea si a zis ca este de acord sa imi dea RCA-ul pentru a ma despagubi (Masina mea este dauna totala), dar sa nu cer alte despagubiri.
Am discutat cu politisul pe a carui masa este dosarul nostru (politist2) si mi-a comunicat ca de aici treaba este simpla daca m-am inteles cu respectivul, deoarece eu nu trebuie decat sa declar ca nu am nici o pretentie si da deschid un dosar de dauna la asiguratorul celuilalt conducator auto.
Problema este ca eu NU cred ca lucrurile se pot rezolva asa de usor, doar prin intelegerea mea cu respectivul deoarece mi-e teama ca dupa ce declar ca nu am nici o pretentie sa imi vina raspunsul de la cercetari cum ca tot eu sunt de vina si atunci nu ma aleg cu nimic.
Eu intr-adevar nu am nici o pretentie decat sa fiu despagubit pentru dauna materiala suferita.
Ce pot sa fac in cazul asta si cum pot sa imi iau niste masuri de precautie ca nu patesc ce am patit prima data la politie?
Se poate solutiona cazul fara a mai ajunge la parchet, doar prin faptul ca noi ne-am inteles amiabil, din moment ce eu am fost victima acestui accident si am fost dus la spital)?
Cine da verdictul final?
Toti martorii cu care eram in masina fara nici un grad de rudenie au declarat acelasi lucru pe care l-am declarat si eu.
Accident rutier in care am fost victima.