stabilire paternitate

Familiei
Post Reply
serbo

stabilire paternitate

Post by serbo » 21 Oct 2011, 07:43

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea problema si mai ales daca vi se pare corect urmatorul rationament
O persoana in varsta de 45 de ani cheama in judecata un prezumtiv tata pentru stabilirea paternitatii. Prezumtivul tata nu a prestat nicio intretinere, nu a convietuit cu mama, nici nu a stiut vreodata de existenta copilului. Actiunea este inceputa dupa 1 octombrie 2011 avand ca temei noul cod civil.

Dupa parerea mea, actiunea este prescrisa.

Astfel, desi art. 427 din NCC spune ca actiunea este imprescriptibila, art. 47 din Legea 71/2011 prevede ca orice actiune privind filiatia este supusa codului civil @numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare@

In aceste conditii, actiunea lui ramane supusa prevederilor anterioare. Si aici ajungem la Codul Familiei asa cum a fost modificat de legea 288/2007. Este adevarat ca art. 60 a fost modificat prin Legea 288/2007 si actiunea devine imprescriptibila insa conform deciziei Curtii Constitutionale 1345/2008 art. II din aceasta lege a fost declarat neconstitutional.
Si astfel, zic eu, ne intoarcem la vechiul termen de 1 an, iar actiunea este prescrisa.

Va rog sa-mi spuneti daca vi se pare corect acest rationament sau imi scapa mie ceva? Multumesc!

Post Reply