datorie societate in reorganizare judiciara

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
chimera

datorie societate in reorganizare judiciara

Post by chimera » 08 Aug 2011, 09:42

Am de recuperat o suma de bani de la o societate aflat in reorganizare judiciara. Creanta mea este nascuta dupa data deschiderii procedurii. Am solicitat plata acestei suma, insa nici pana in prezent nu mi-au platit.
Ce demersuri pot face? Sa depun cerere in dosarul de faliment si sa spun ca fac plati sau pot face actiune in pretentii?

razman

Re: datorie societate in reorganizare judiciara

Post by razman » 08 Aug 2011, 13:22

Potrivit art. 64 alin.6 din L.85/2006 ,,Creanţele născute după data deschiderii procedurii, în perioada de observaţie sau în procedura reorganizării judiciare vor fi plătite conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală. Prevederea se aplică în mod corespunzător pentru creanţele născute în procedura de faliment.''

Ca atare, nu trebuie sa te inscrii in credala pentru a primi banii. Asta sigur ca, in conditia in care, administr. jud., pe seama debitorului, are disponibilitati.
Asadar, ar merge, dupa mine, o actiune in pretentii, chiar si un OG 5, ori OUG 119 de ai contract comercial.

chimera

Post by chimera » 29 Aug 2011, 14:18

thx, nu am contract doar facturi, asa ca am calea actiunii in pretentii. Pot solicita si dobanda legala?

razman

Post by razman » 29 Aug 2011, 15:24

Io zic ca da, avand in vedere disp art.41 alin.1 care prevede ca - (1) Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii. .
Ca atare, interdicția prevazuta de lege se refera numai la creantele anterioare, astfel ca, celor ulterioare le sunt aplicabile disp. art.43 Cod comercial, inca in vigoare, respectiv ale art 1523 al.2 lit.d raportat la art. 1535 al.1 Cod civil dupa 1 oct. . Trebuie avute totusi in vedere si disp.art.123 pct.1 raportat la art.102 alin.4 coroborat cu alin.5 al aceluiasi articol 102 din L.85

chimera

Post by chimera » 17 Oct 2011, 16:26

Multam. dupa convocartea la conciliere au platit :)

Post Reply