Problema fisc

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
Nasshu

Problema fisc

Post by Nasshu » 14 Jun 2011, 17:36

in urma cu ceva timp m-am asociat cu inca doi ''prieteni'' si am fondat o societate. dupa ce timp petrecut impreuna am ajuns sa nu mai fim pe aceeasi lungime de unda. ( mai exact 2005 ) . La data respectiva , toti eram asociati si toti eram administratori. In urma discutiilor iscate am dorit sa pierd ambele calitati. Din pacate asociatii mei nu au acceptat decat demisia mea din functia de administrator ei , ramanand in continuare administratori.
Din acel moment, nu am mai primit nici o instiintare din partea lor, nici o convocare AGA ( daca or fi facut vreuna ) , NIMIC.
Azi ma trezec cu o hirtie de la Finante , in care mi se comunica ca societatea respectiva are nu stiu ce datorii , si sa ma duc la ei cu o multime de acte, insiruite in adresa.
Banuiesc ca si ei or fi primit asa ceva, dar nu am aflat nimic.
Eu din 2005 ( nici inainte de 2005 nu am avut calitate de salariat, si nici nu am semnat mai mult decat niste contracte de colaborare cu diversi parteneri comerciali - fata de care firma nu are nici o datorie) nu am mai vazut un act emis de firma, habar nu am de ce au facut ei din clipa in care am plecat.

in aceste conditii:
1. eu cu ce ma prezint la finante ? (mentionez ca nestiind ce e in plic si de buna credinta am semnat hirtia de confirmare de primirea si conform legii invocate de ei trebuie sa ma prezint , altfel iau amenda )
2. din cite am aflat firma e inchisa din 2009 ( ONRC online) si nici nu prea mai are de nimic. in aceste conditii care este raspunderea mea in calitate de asociat ( prezent ) si administrator pina in 2005 ( desi repet la data respectiva din stiintele mele nu erau datorii si in plus de asta ei au functionat bine mersi pina in 2009 cand au suspendat temporar activiatatea ) in conditiile in care la data renuntarii mele a calitatii de actionar , nu am plecat nici macar cu un pix din firma aceea.

multumesc, ptr eventualul raspuns si astept sfaturi.

Licurici

Re: Problema fisc

Post by Licurici » 15 Jun 2011, 16:41

Buna ziua,

Din cele prezentate de Dvs, situatia nu este una foarte usoara. Din punct de vedere al Codului de Procedura Fiscala, daca firma a fost declarata in insolvabilitate (adica taxele si impozitele catre stat sunt mai mari decat activele societatii), poate fi antrenata raspunderea solidara a administratorilor si asociatilor pentru acoperirea creantelor bugetare. Prin urmare, chiar daca spuneti ca nu mai sunteti administrator (aici este de verificat daca s-a facut si mentiunea corespunzatoare la ORC), sunteti expus in continuare in calitate de asociat.
La Finante puteti merge si explica situatia (ca nu mai sunteti administrator din 2005, ca nu ati mai avut acces la documente de atunci, etc), dar sa fiti pregatit de eventuale litigii. Daca se va emite vreo decizie prin care vi se va antrena raspunderea Dvs, va trebui sa o contestati in termen.

razman

Post by razman » 15 Jun 2011, 18:18

Licurici, nu mai speria lumea cu bau bau sau baba cloanta.
Raspunderea tertelor persoane, in caz de insolvabilitate a contribuabilului, este clar și totodata limitativ prevazuta in OG 92/2003.
Astfel, potrivit art. 27 alin 1 din Codul de pr fiscala
Pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil in conditiile prezentului cod raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
a) persoanele fizice sau juridice care, in cei 3 ani anteriori datei declararii insolvabilitatii, cu rea-credinta, dobandesc in orice mod active de la debitorii care isi provoaca astfel insolvabilitatea;
b) administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea cu rea-credinta, sub orice forma, a bunurilor mobile si imobile proprietatea acesteia.

Sunt tare curios ca sa i vad io pe berbecii de la fisc cum, argumentat, nu cu vrajala gen logica de militian- ca, daca ai amanta e clar ca ai adus la insolvabilitatea firmei, deoarece, este firesc ca, ai dat bani la amanta-, dovedesc ei reaua credinta in sensul legaturii de cauzalitate dintre fapta si consecinta, chiar daca comisiva, precum si, cumulativ ca cerinte, obiectul si perioada, ar fi intre cele strict aratate in lege.

PS. Pun pariu pe o lada de bere rece ca aia habar nu au ca omul nu mai este administrator de 6 ani si, astfel, ca habar nu are de ce acte de administrare au fost efectuate in aceasta perioada, inclusiv organizarea contabilitatii, care, potrivit L. 82 este atributia EXCUSIVA a administratitiei societatii.

Nasshu

Post by Nasshu » 16 Jun 2011, 11:36

razman wrote: PS. Pun pariu pe o lada de bere rece ca aia habar nu au ca omul nu mai este administrator de 6 ani si, astfel, ca habar nu are de ce acte de administrare au fost efectuate in aceasta perioada, inclusiv organizarea contabilitatii, care, potrivit L. 82 este atributia EXCUSIVA a administratitiei societatii.

azi am fost la finante. la ei figureaza - nu-mi dau seama daca au interogat ORC - ca inca sunt administrator la firma respectiva , desi repet am copie dupa cererea de inscriere de mentiuni, si am gasit si anuntul publicat in M.O. partea IV.
cum e posibil sa mai figurez inca administrator ? publicarea in M.O, nu insemana ca la vremea respectiva judecatorul a admis cererea si a trimis-o catre publicare la M.O. cei de la ORC nu au facut modificarea ? de ce ?

pina ajung la ORC - am buletinul la schimbat - poate reuseste cineva sa ma ajute sa nu am insomnii noaptea .

thx

razman

Post by razman » 16 Jun 2011, 14:45

Daca ai mentiunile facute, mai mult si publicarea in M. Of. e super OK. Trebuia sa le o pui in copie sub bot si sa le faci si o adresa in acest sens.
Oricum ei nu se uita la ORC care este situatia. Am firme radiate de ceva vreme de la ORC carora inca finantele le trimit instiintari ca nu au depuse declaratiile si raprtarile.....asa ca... fara cuvinte.

Nasshu

Post by Nasshu » 16 Jun 2011, 18:49

razman wrote:Daca ai mentiunile facute, mai mult si publicarea in M. Of. e super OK. Trebuia sa le o pui in copie sub bot si sa le faci si o adresa in acest sens.
Oricum ei nu se uita la ORC care este situatia. Am firme radiate de ceva vreme de la ORC carora inca finantele le trimit instiintari ca nu au depuse declaratiile si raprtarile.....asa ca... fara cuvinte.
ms . mai mai linistit un pic, am verificat am aga, am cererea de mentiuni la orc, am gasit monitorul in care s-a publicat ce zice-am noi in aga, dar nu gasesc nici un act aditional :(( si nici nu imi aduc aminte ce s-a mai intamplat la vremea aia.

sa nu am belele tocmai din cauza asta.. si eu am zis ca daca a ajuns la publicare a ajuns dupa incheierea de sedinta a judecatorului . nu ?

Nasshu

Post by Nasshu » 17 Jun 2011, 16:39

razman wrote:Daca ai mentiunile facute, mai mult si publicarea in M. Of. e super OK.
fara cuvinte.
deci am verificat azi , am de la orc : cerere de depunere si sau mentionare acte , depusa la orc pe data x, cu numar de intrare.in ea se specifica ca depun aga cu nr si data in care aga ( pe care o am ) se specifica revocarea mea si numirea celorlati doi administrator in continuare.
se specifica opisul de documente hot aga si numar de file 3 ( o fi fost depusa in trei exemplare , nu stiu ) si se incheie cu data si semnatura.

apoi am incheiere / rezolutie referitor la acea aga doua zile mai tirziu , semnata judecator delegat, bla, bla.
sub ea fiind certificat de catre directorul orc, cu semnatura si stampila orc. + timbru judiciar aplicat + ce am gasit cu greu pe net in MO oficial ( dat spre publicare in 23 si tiparit in 30 )

nu imi aduc aminte insa de vreun act aditional :(

cit despre adresa , momentan m-au chemat la ei sa le aduc diferite acte in calitate de administrator si asociat (acte pe care eu nu le am nefiind implicat in administrare ), si i-am gasit la momentul vizitei mele redactand nota de constatare cum ca nu avem mai nimic sa ne ia. din cite am inteles urmeaza trimiterea spre executare( banuiesc ca in instanta ) in calitate de: la ei figureaza administratori.( desi balmajea nenea ala ceva si de calitatea de asociat )
cred ca trebuie sa astept instiintarea asta de la ei si apoi sa le pun in bot hirtiile mele NU ?

cam asta ar fidocumentele care le am , si nu sunt falsificate.

razman

Post by razman » 18 Jun 2011, 12:46

Nu se trimite la nici o instanta. Executarea silita a creantelor bugetare se face de catre executorii fiscali din aparatul propriu al fiscului și in conformitate cu regulile instituite de art.142 si urmatoarele din Codul de pr. fiscala.
Obiectul executarii il pot forma doar elemente ale activului patrimonial apartinand debitorului persoana juridica.

Executarea silita impotriva persoanelor prevazute la art.27 ale carui dispozitii le am dat in postarea de mai sus se poate face numai dupa emiterea deciziei prin care se stabileste raspunderea, conform art.28 din Codul de pr. fiscala, care poate fi atacata pe cale administrativa si, dupa, in instanta.

Ce zicea nenea ala e treaba lui de manelist habarnist de la finante.
Potrivit Legii 82/91 a contabilitatii, raportat la disp. L.31/90 privind societatile comerciale, -ART. 10 (1) ,,Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.''
Totodata daca nu exista una din faptele prevazute, in mod limitativ, de lege, un tert, ca i patron sau nu, nu poate raspunde pentru obligatiile bugetare ale altei persoane. Asta ar fi la fel ca și cum nevasta mea ar raspunde in fata fiscului pt. impozitul meu pe venit.

Bagati o naibii de firma in insolventa.....si vb. frumos cu lichidatorul pe care aveti dreptul de a l cere sa fie numit de jude, cf. art.11 lit.c din L.85/2006

Nasshu

Post by Nasshu » 18 Jun 2011, 14:21

razman wrote:
Bagati o naibii de firma in insolventa.....si vb. frumos cu lichidatorul pe care aveti dreptul de a l cere sa fie numit de jude, cf. art.11 lit.c din L.85/2006

am auzit si varianta asta , dar .. pot sa o fac de capul meu ? nu am acces nici la acte nici la stampila , nici la ceilalti asociati ... deci?

razman

Post by razman » 18 Jun 2011, 20:14

Ce sa zic ...mai stai un pic si daca fiscul va avea peste 45.000 lei creanta(care se face destul de repede cu penalitatile si dobanzile astora) va cere insolventa.
Oricum, parerea mea...fa o adresa,

Catre AFP........

Subsemnatul........, domiciliat in........, avand in vedere adresa dvs. prin care mi se cere sa prezint documentele contabile ale SC........., va informez ca nu mai am calitatea de administrator al contribuabilului din data de ........
Or, potrivit art.10 din L.82/1991 republicata, raportat la prevederile L. 31/1990 republicata si la disp. art.35 din Decretul 31/1954, responsabilitatea organizarii si tinerii contabilitatii, precum si atributia de reprezentare a persoanei juridice in relatiile sale cu tertii, revine, exclusiv, administratorilor acesteia.
Astfel ca, eu, fiind doar asociat nu si administrator al SC........, deci, pe de o parte, nemaiputand reprezenta legal persoana juridica in raporturile sale cu institutiile statului, și, mai mult, nemaiavand nici responsabilitatea organizarii si tinerii contabilitatii acestei entitati, nu pot avea nici calitatea de obligat, de a prezenta organelor de control actele contabile ale societatii asa cum mi a fost solicitat prin adresa dumnevoastra cu nr.......din..../...../........ , ori, in sensul art. 20 din Codul de pr. fiscala, de a indeplini obligatiile fiscale ale persoanelor reprezentate, in numele si din averea acestora
Anexez- publicarea in M. Of. partea a IV a cu nr......./.........a hotararii AGA din care rezulta ca nu mai am calitatea de administrator al SC.........

Semnatura,.......................

Nasshu

Post by Nasshu » 05 Jul 2011, 11:28

ma vad nevoit sa aplez iar la sfatul comunitatii.

Azi am fost la ORC sa iau un certificat constatator, si stupoare .. sunt administrator.
Am sapat in arhiva, am gasit AGA in care cei trei asociati ( inclusiv eu ) sunt de acord cu revocarea mea din functia de administrator, am gasit cererea de mentiuni, inchisa.
Mi s-a spus ca figurez inca administrator, in certificatul constatator, pentru ca dupa etapa, aga, cerere de mentiuni, M.O, cei ramasi ar fi trebuit sa faca o incheiere ( gen act aditional ) pe care sa o comunice ORC.
Mi s-a inmanat la final un certificat constatator, cu mentiuni, in care se vede mentiune respectiva ( aga cu revocarea mea ) .

acu nu mai inteleg nimic, sunt sau nu sunt administrator, am sau nu vreo raspundere la data asta ?
cei de la ORC au zis ca treaba ar fi facuta pe jumatate, ca nu se mai poate face nimic, si ca e interpretabila treaba asta .. bla, bla..

Post Reply