Se poate?

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
Post Reply
deeea

Se poate?

Post by deeea » 11 Dec 2009, 20:54

Un avocat poate sa desfasoare in paralel si activitatea de agent de asigurari incheind asigurari pe baza de contract de mandat din partea societatii asiguratoare?

deeea

Re: Se poate?

Post by deeea » 12 Dec 2009, 22:55

Chiar nu are nimeni nicio parere?

johei

Post by johei » 13 Dec 2009, 00:53

Uite ce spune legea avocaturii:

Art. 14
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu:
a)activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat;
b)ocupaţiile care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c)exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerţ.

Art. 15
Exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu:
a)calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau judeţene;
b)activitatea didactică universitară şi de cercetare de specialitate juridică;
c)activitatea literară şi publicistică;
d)funcţia de arbitru, mediator sau conciliator, în condiţiile legii.

eu as zice ca nu poate...
Insa paote ca trebuie diferentiat... de la caz la caz...

deeea

Post by deeea » 13 Dec 2009, 14:31

Multumesc Johei.
In lege si in statut, iti dai seama ca m-am uitat si eu.
Nu este vorba de activitate salarizata, nici macar conventie de prestari civile, ci un contract de mandat in baza caruia reprezinti societatea asiguratoare pentru a incheia polita.
Citind din Legea 51 si din statut, am eliminat pe rând toate situaţiile şi m-am impotmolit la una singură: exercitarea nemijlocită de fapte de comerţ.
Intrebarea care apare: reprezinta intermedierea intre asigurator si client un fapt de comert nemijlocit?
Cand am intrebat la Barou, pe secretara am luat-o ca din oala, si dupa ce a "chibzuit" puţin a spus că nu vede de ce nu s-ar putea....
Dar Codul Comercial stipulează la Art. 3 al.1 pct. 12 că: "operaţiunile de mijlocire (sămsărie) în afaceri comerciale sunt considerate fapte de comerţ.", cu alte cuvinte exact cam ce face agentul; de semenea asigurările de bunuri sunt şi ele considerate fapte de comerţ.
Deci dacă e să mă iau după lege, şi eu aş zice că nu se poate.

Aştept totuşi păreri: este posibil sau nu?

sansiro

Post by sansiro » 18 Mar 2011, 21:53

categoric nu. A vinde asigurari este un fapt de comert toata zia si toata noaptea. Clar nu ai voie sa faci asa ceva.

Post Reply