superficie
superficie
O persoana fizica, da o declaratie autentificata in fata notarului, prin care spune ca este de acord ca o societate comerciala sa ridic eo constructie pe terenul ei.
In baza acestui acord, societatea comerciala obtine autorizatie de constructie, iar la finalizarea lucrarii cere sa i se inscrie in CF dreptul de proprietate asupra constructiei si dreptul de folosinta asupra terenului pe durata existentei constructiei.
Credeti ca ar exista vreun motiv legal de refuz de inscriere in CF?
In baza acestui acord, societatea comerciala obtine autorizatie de constructie, iar la finalizarea lucrarii cere sa i se inscrie in CF dreptul de proprietate asupra constructiei si dreptul de folosinta asupra terenului pe durata existentei constructiei.
Credeti ca ar exista vreun motiv legal de refuz de inscriere in CF?
mai Norocel, donatia transfera dreptul de proprietate ceea ce in cauza inteleg ca nimeni nu a facut.
Cedarea dreptului de folosinta cu titlu gratuit NU ESTE DONATIE, oricum o privesti.
Asa incat sa lasam povestile, in principiu prin acordul expres dat de proprietarul terenului in sensul de a se construi pe terenul lui parerea mea este ca s-a constituit dreptul de superficie, dreptul de proprietate asupra constructiei urmand a fi dobandit in urma finalizarii constructiei, prin intocmirea procesului verbal de receptie a lucrarii.
Personal nu vad nici un motiv legal pentru care s-ar respinge inscrierea in CF a celor doua drepturi.
Cedarea dreptului de folosinta cu titlu gratuit NU ESTE DONATIE, oricum o privesti.
Asa incat sa lasam povestile, in principiu prin acordul expres dat de proprietarul terenului in sensul de a se construi pe terenul lui parerea mea este ca s-a constituit dreptul de superficie, dreptul de proprietate asupra constructiei urmand a fi dobandit in urma finalizarii constructiei, prin intocmirea procesului verbal de receptie a lucrarii.
Personal nu vad nici un motiv legal pentru care s-ar respinge inscrierea in CF a celor doua drepturi.
Eu stiu ca donatia poate avea ca obiect nu numai dreptul de proprietate ci si alte drepturi.attorneyatlaw wrote:mai Norocel, donatia transfera dreptul de proprietate ceea ce in cauza inteleg ca nimeni nu a facut.
Spre exemplu, daca proprietarul pastreaza nuda proprietate si transfera cu titlu gratuit doar uzufructul, nu suntem in prezenta unei donatii?
Pentru Norocel: cum iese bunul din patrimoniul donatorului in cazul in care acesta cedeaza numai dreptul de uzufruct, chiar cu titlu gratuit, stiut fiind ca uzufructul poate fi cel mult viager. asta ar cam insemna ca la moartea donatarului (beneficiarul uzufructului viager) donatia se revoca de la sine caci dreptul de uzufruct revine in patrimoniul donatarului, imprejurare care mie imi pare a contraveni grav principiului irevocabilitatii donatiilor.
Ramane valabil ca dreptul de folosinta asupra terenului nu poate fi considerat a face obiectul donatiei intrucat cedarea acestuia chiar cu titlu gratuit nu duce la micsorarea patrimoniului donatorului, poate fi cel mult un act dezinteresat care insa nu este supus conditiilor de forma ale donatiei.
Ramane valabil ca dreptul de folosinta asupra terenului nu poate fi considerat a face obiectul donatiei intrucat cedarea acestuia chiar cu titlu gratuit nu duce la micsorarea patrimoniului donatorului, poate fi cel mult un act dezinteresat care insa nu este supus conditiilor de forma ale donatiei.
Spui ca daca proprietarul constituie uzufructul cu titlu gratuit suntem in prezenta unui act dezinteresat?
Eu si Deak suntem de alta parere (uita-te putin la contractul de donatie).
Uita-te si peste art. 825 Cod civil, din care rezulta ca nu s-ar incalca principiul irevocabilitatii in cazul in care s-ar conveni reintoarcerea coneventionala a bunului donat in cazul predecesului donatarului.
Eu si Deak suntem de alta parere (uita-te putin la contractul de donatie).
Uita-te si peste art. 825 Cod civil, din care rezulta ca nu s-ar incalca principiul irevocabilitatii in cazul in care s-ar conveni reintoarcerea coneventionala a bunului donat in cazul predecesului donatarului.