Trafic de persoane

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
deeea

Trafic de persoane

Post by deeea » 22 Jan 2011, 01:16

Speta este următoarea:
În anul 2008, clientul meu (să-i spunem X) pleacă la muncă în Austria, la Viena.
Lucrează pentru o perioadă ca muncitor zilier şi vânzător de ziare.
După un timp, o cunoaşte pe dra. Y care devine concubina lui şi se mută în locuinţa acesteia, unde cea din urmă domicilia împreună cu tatăl său.
Ulterior, Y, tatăl său, împreună cu mai mulţi membri ai familiei sunt cercetaţi pentru infractiunea de trafic de persoane în concurs cu iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. Din rechizitoriu rezultă că aceştia au transportat în total un număr de 80 de persoane la Viena, persoane cărora le promiteau un loc de muncă în Austria, pe care le trasnportau în AUstria şi le puneau să cerşească.
La 23.07.2010 se pune în mişcare acţiunea penală şi împotriva lui X, pentru faptele prevăzute de Art. 12 al. 1 şi 2 lit. a) din Legea 678/2001 şi Art. 7 al. 1 şi 3 din Legea 39/2003.
Tot atunci, X este arestat preventiv.
În fapt se reţine că în iunie 2009, X (împreună cu Y) a transportat o persoană din România la Viena pe care ar fi obligat-o să cerşească. Sau cel puţin aşa declară această din urmă persoană poliţiei austriece.
Ideea e că, din cât am apucat să văd din dosar, singura probă incriminatoare pentru X este declaraţia acestei persoane. Nu am văzut (cel puţin până în prezent) depoziţii de martori, interceptări sau alt gen de probe din care să rezulte fapta descrisă mai sus.
Întrebarea e următoarea: să merg pe o recunoaştere a faptei, beneficiind de reducerea prevăzută de lege sau să mă judec "normal" cu probe, etc.
Şi dacă recunosc, în urma reducerii cu 1/3, şi a aplicării Art. 74, 76, am vreo şansă să îmi dea cu suspendare.
M-ar interesa şi dacă are cineva ceva jurisprudenţă în domeniu.

Ms

angel

Re: Trafic de persoane

Post by angel » 22 Jan 2011, 13:29

hmm, greu de zis...in astfel de situatii stim toti, ca-i loterie...nu putem anticipa cu exactitate.
daca declaratia partii vatamate nu poate fi coroborata cu alte mijloace de proba,ca avocat logic te gandesti caci poate obtii o achitare...ceea ce e f greu de crezut, avand in vedere ca este deja arestat preventiv si ca acesta "trebuie"sa primeasca o pedeapsa(cu executare) cel putin cat a stat pe preventiv, ca sa nu se intoarca cu actiunea impotriva statului...pe de alta parte, stim cu totii ca aplicarea lui 202/2010 este f benefica pentru toata lumea.nu stiu ce sa zic.personal si eu as fi in dubiu,daca ar fi speta mea,ce sa fac?!
jurisprudenta,greu de gasit avand in vedere ca perioada este f scurta de cand se face aplicarea lui 202/2010.

oricum cred ca-i mai mult in dosar decat ai apucat sa vezi...incearca sa-l studiezi temeinic.n-am inteles daca esti in UP sau dos. a fost trimis la instanta..rechizitoriul cum e?

deeea

Post by deeea » 22 Jan 2011, 14:28

Multumesc pentru raspunsul rapid, Angel.
Cauza a intrat pe rolul instantei. Zilele astea sunt in studiul dosarului de u.p., care are nu mai putin de 12 volume (fiind multe parti), din care am parcurs doar vreo 4 :mrgreen: Noroc ca urmatorul termen e in februarie.
Rechizitoriul in sine, nu am apucat sa il vad pentru ca era la doamna jude' impreuna cu dosarul de instanta. Deci, va urma.....
"Challenging", ce sa zic!

angel

Post by angel » 23 Jan 2011, 00:57

ok.
te astept cu vesti.

in acele multe volume,ca asa sunt toate pe crima organizata...multe, multe volume...si foarte multa maculatura aiurea...aceleasi declaratii atasate in "n"exemplare"la fiecare volum...
rechizitoriul te va lamuri ce si cum...functie de ultimele randuri din el dai fuguta si cauti ce-ti trebuie, ca altminteri...nu-ti ajunge o luna daca ai un dosar care a depasit 70 de volume si vine la instanta cu carutul, cum mi s-a intamplat mie si nu o data...ma luase ameteala numai cand am vazut ce am de studiat. :-P in ideea in care as fi avut de gand sa le citesc pe toate...la un grup de 26 ...o distractie...evident, ca eu aveam doar pe unul din ei...
deci tu cu 12 volume stai bine!
succes!

darkblack

Post by darkblack » 26 Jan 2011, 09:36

Ai spus ca X a fost arestat preventiv. Vezi ce motivare contine incheierea respectiva. Apoi vezi ce au scris procurorii in propunerea de arestare preventiva. Arestare fara 143 Cpp nu se poate ("probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prev de legea penala")
Succes!

Post Reply