Legea nr. 329/2009 si ORDIN Nr. 1730 din 20 noiembrie 2009

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
marcoro

Legea nr. 329/2009 si ORDIN Nr. 1730 din 20 noiembrie 2009

Post by marcoro » 10 Dec 2010, 19:09

Buna ziua,
V-as fi recunoscator daca mi-ati da lamuriri suplimentare referitoare la continutul si aplicarea
„ART. 12
(1) Persoanele care după data intrării în vigoare a cap. IV din Legea nr. 329/2009 vor fi în situaţia de a cumula pensia cu salariul sunt supuse aceloraşi reglementări ca şi persoanele care la această dată sunt în situaţie de cumul.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (1), termenul de depunere a opţiunii la angajator se stabileşte după cum urmează:
a) la data angajării, în cazul persoanei care are calitatea de pensionar;
b) 15 zile de la data încasării primei pensii, în cazul persoanei care are calitatea de salariat.”
al ORDININULUI Nr. 1730 din 20 noiembrie 2009
privind aprobarea Instrucţiunilor pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional
emis de ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale.

Sunt in situatia de a depune cererea de pensionare pentru limita de varsta (desi nu am implinit varsta standard de pensionare, dar datorita faptului ca am lucrat in conditii de muca deosebite beneficiez de reducerea aceteia) si va intreb:
Dupa primirea primei pensii (care va cuprinde drepturile ce-mi revin incepand cu data inregistrarii cererii la Casa judeteana de Pensii) pot opta in intervalul de 15 zile mentionat de Art 12, al.2 pct. b de mai sus intre a continua sa fiu angajat (deoarece nu am implinit varsta standard de pensionare) sau a solicita desfacerea contractului de munca pe cale amiabila si sa raman cu statutul de pensionar, in cazul in care cuntumul acesteia depaseseste salariul mediu brut?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Post Reply