penalitati intarziere nestipulate in contract

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
AndreiVlaicu22

penalitati intarziere nestipulate in contract

Post by AndreiVlaicu22 » 29 Jul 2010, 11:24

buna ziua,

sc X a incheiat in aprilie 2009 patru comenzi de transport spre germania cu sc Y. in urma transportului efectuat de X, firma Y trebuia sa achite suma de 20.000 ron, din care a achitat pana la scadenta decat 8000 ron. mentionez ca intre cele doua firme nu exista un contract propriu zis ci doar o comanda de transport la care sunt anexate obligatiile prestatorului(in speta firma X), nicidecum vreo penalitate in cazul intarzierii la plata facturilor de catre sc Y, de asemenea pe facturile emise nu era stipulat niciun fel de penalizare in caz de neplata.
Cele 2 firme au inteles in urma unui acord telefonic sa se faca si restul de plata pana la data de 29.06.2010, dar in perioada 04.2010-05.2010 pe adresa firmei Y au venit 2 notificare de plata din partea firmei X, pe care era stipulat la sfarsit ca firma X intelege sa solicite pe langa dobanda legala si penalitati in valoare de 1,5% pe zi de intarziere de la data scadentei. Notificarile sunt semnate si parafate de primire de catre asociatul unic al firmei Y. Creanta a fost platita la data de 29.05.2010 impreuna cu dobanda legala, iar pe data de 05.07.2010 s-a facut cererea de chemare in judecata pentru plata intregii creante alaturi de dobanda legala si penalitati in val de 1,5% pe zi de intarziere.

intrebarea mea este....si sper ca nu v-am plicitisit....este obligata firma Y sa plateasca penalitati in val de 1,5% pe zi de intarziere in conditiile in care acestea nu erau stipulate in comenzi sau facturi? pentru ca partea adversa se bazeaza pe acele notificari semnate si parafate de catre asociatul unic al firmei Y, afirmand ca a acceptat tacit plata penalitatilor, iar acest lucru a fost de fapt contrar vointei sefului meu.

va multumesc si sper sa-mi puteti raspunde cat mai repede

AndreiVlaicu22

Re: penalitati intarziere nestipulate in contract

Post by AndreiVlaicu22 » 29 Jul 2010, 16:01

chiar nu se gaseste nimeni sa-mi ofere macar un pct de vedere? :(

razman

Re: penalitati intarziere nestipulate in contract

Post by razman » 30 Jul 2010, 10:04

Nu datoreaza, daca nu exista o conventie privitoare la clauza penala.
In schimb, daca ar exista o clauza de penalitati si care nu trebuie sa fie neaparat inserata intr-un contract- sub forma de inscris- fiind suficient acordul de vointa in acest sens si care acord, in comercial, poate fi dovedit prin orice mijloc legal de proba, atunci nu se mai datoreaza dobanda legala, partile intelegand prin stabilirea acelui procent intinderea prejudiciului in caz de neplata. Cele doua modalitati reparatorii nu pot fi cumulate.

Post Reply