In anul 2008, S.C. X (SRL cu asociat unic) achizitioneaza un automobil in leasing.
Se semneaza contractul, incep sa fie platite redeventele lunare, etc.
In luna septembrie 2009 se semneaza intre S.C. X si Y (persoana fizica) o conventie in baza careia S.C. X isi da acordul ca Y sa circule in tara cu autoturismul susmentionat atat in tara cat si in strainate pana la sfarsitul contractului de leasing.
Tot in baza contractului S.C. X se angajeaza sa cesioneze contractul de leasing catre Y la sfarsitul perioadei de leasing.
Cf contractului incepand cu luna octombrie 2009 ratele contractului de leasing vor fi achitate de Y.
In situatia in care Y nu achita o rata lunara, conventia se considera desfiintata (pact comis. de gradul I), iar Y se obliga sa inapoieze automobilul lui S.C. X.
Cam asta e povestea...
Problema e ca Y a remis catre S.C. X valoarea ratelor timp de cateva luni, dupa care a disparut in ceata cu masina, cu tot.

Bineinteles ca firma de leasing a inceput sa o someze pe SC X in vederea recuperarii ratelor restante (peste 10 000 lei noi in ultima notificare.
Nu comporta discutii faptul ca, atat timp cat acest contract nu a fost notificat societatii de leasing si atat timp cat nu exista acordul scris al acesteia, conventia de mai sus nu ii este opozabila sub nicio forma.
Tot atat de adevarat e si faptul
ca, aceasta conventie neopozabila societatii de leasing, este perfect valabila intre SC X si Y, cu atat mai mut cu cat ea are forma autentica.
Intrebarea mea este:
Ce tip de actiune credeti ca ar putea introduce SC X impotriva lui Y?
Actiune intemeiata pe obligatia de a face (restituirea automobilului) cu daune pe zi de intarziere pana la data executarii sau constatarea rezilierii contractului cu angajarea raspunderii contractuale a lui Y?
Astept pareri!