refuz publicare sentinta dizolvare in MO; numire lichidator

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
roxana81

refuz publicare sentinta dizolvare in MO; numire lichidator

Post by roxana81 » 21 May 2010, 17:11

Va rog frumos ajutati-ma cu un sfat -
este vorba de un srl cu asociat unic care a decedat - mostenitorii nu se inteleg, nu doresc continuarea activitatii societatii (amandoi locuiesc in strainatate). Tribunalul pronunta dizolvarea societatii, iar sentinta ramane irevocabila prin nerecurare.
ORC refuza publicarea sentintei pana ce nu se numeste si un lichidator ca sa publice sentinta de dizolvare si numirea lichidatorului deodata (?!). Nu am primit un refuz scris pentru ca inca nu am formulat cererea de publicare in scris, dar cred ca asta trebuie sa fac pentru ca este o practica contrara legii.
O data cu dizolvarea s-a cerut in instanta si numirea lichidatorului, insa aceasta a doua cerere a fost respinsa ca prematura la acel moment.
unde trebuie sa facuta cererea de numire a lichidatorului - la ORC (judecator delegat) sau la instanta? Repet ca mostenitorii nu se inteleg si unul aduce tot felul de acuze si are tot timpul suspiciuni cu privire la celalalt - astfel incat acest din urma mostenitor vrea sa lase totul la aprecierea instantei (numire aleatorie).
Cererea o face mostenitorul interesat sau administratorul societatii si impotriva cui? a celuilalt mostenitor?
nu imi va cere instanta dovada ca am publicat sentinta de dizolvare in monitor si ca a trecut termenul de recurs de 30 de zile
Multumesc anticipat pentru solutia salvatoare :cafea:

razman

Re: refuz publicare sentinta dizolvare in MO; numire lichidator

Post by razman » 22 May 2010, 19:40

Art. 237. -
...
(3) Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se inregistreaza in registrul comertului, se comunica directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putand sa se indrepte impotriva societatii.

...

(5) Orice persoana interesata poate face recurs impotriva hotararii de dizolvare, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii, in conditiile alin. (3) si (4). Dispozitiile art. 60 alin. (3) si (4) se aplica in mod corespunzator.

(6) La data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.*

(7) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din averea persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit in temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.*

(8) Daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (7), persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, cu citarea partilor, conform dreptului comun.*
(9) Incheierea de radiere se inregistreaza in registrul comertului, se comunica persoanei juridice la sediul social, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pe cale electronica, si se afiseaza pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului si la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, in raza caruia societatea isi are inregistrat sediul.*

(10) Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului, in conditiile alin. (8) si (9), revin actionarilor.*

Cred ca i totul clar.

roxana81

Re: refuz publicare sentinta dizolvare in MO; numire lichidator

Post by roxana81 » 24 May 2010, 12:17

Eu am inteles din articolele de mai sus ca publicarea se face la cererea titularului cererii de dizolvare si nu are nicio legatura cu numirea lichidatorului (daca este sau nu numit). Este vorba de publicarea sentintei de dizolvare. Cu toate acestea ORC Gorj refuza publicarea pana nu se aduce si hotararea AGA de numire a lichidatorului ! Desi dizolvarea este judiciara pentru ca asociatul unic a murit si mostenitorii nu se inteleg !
Ce este de facut in acest caz? Aceasta era intrebarea. Administratorul intentioneaza sa ceara numirea lichidatorului in instanta, dar nu trebuie facuta dovada publicarii sentintei de dizolvare?

Post Reply